Keeshond

Korkeus: noin 43-46 cm
Korkeus: noin 43-46 cm
Paino: 18-23 kg (uros)
Paino: 18-23 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Hollanninpystykorva

Mikä on Keeshond

Keeshond on keskikokoinen koirarotu, joka tunnetaan myös nimellä hollanninpystykorva. Ne ovat alkuperältään hollantilaisia ja kuuluvat pystykorvien ryhmään. Keeshondit ovat älykkäitä, ystävällisiä ja energisiä koiria, jotka ovat tunnettuja uskollisuudestaan omistajiaan kohtaan.

Keeshondit ovat hyviä perhekoiria ja sopivat hyvin myös aktiivisiin perheisiin, jotka harrastavat ulkoilua ja liikuntaa. Ne ovat leikkisiä ja iloisia koiria, jotka nauttivat ihmisten seurasta. Keeshondit tarvitsevat kuitenkin riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä.

Keeshondit ovat myös hyviä vahtikoiria, sillä ne ovat valppaita ja haukkuvat herkästi vieraiden lähestyessä. Ne ovat myös helppoja kouluttaa, sillä ne ovat oppivaisia ja motivoituneita miellyttämään omistajaansa.

Keeshondin historia

Keeshond on peräisin Alankomaista ja se on saanut nimensä hollantilaiselta vapaustaistelijalta nimeltä Kees de Gyselaer, joka oli tunnettu keeshond-koirien omistaja. Rotu oli alun perin käytetty vartioimaan aluksia ja kanavia Alankomaissa 1700-luvulla.

Keeshondit olivat myös suosittuja talonpoikien ja kauppiaiden keskuudessa, ja niitä käytettiin vartioimaan omaisuutta ja varoittamaan omistajiaan tunkeilijoista. Rotu oli myös suosittu hollantilaisten poliitikkojen ja vallankumouksellisten keskuudessa.

Keeshondit ovat tunnettuja älykkyydestään, uskollisuudestaan ja iloisesta luonteestaan. Ne ovat myös erinomaisia perhekoiria ja sopivat hyvin lapsiperheisiin. Nykyään keeshondit ovat suosittuja seurakoiria ympäri maailmaa.

Keeshondin luonne

Keeshond on älykäs, ystävällinen ja leikkisä koirarotu. Ne ovat erittäin seurallisia ja rakastavat olla perheensä kanssa. Keeshondit ovat myös erittäin uskollisia ja suojelevia, mikä tekee niistä hyviä vahtikoiria. Ne ovat myös energisiä ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina. Keeshondit ovat myös helposti koulutettavissa ja nauttivat oppimisesta uusia temppuja ja tehtäviä.

Keeshondin haasteet

 • Altistuminen erilaisille terveysongelmille, kuten lonkka- ja silmäsairauksille
 • Tarve säännölliselle harjaukselle ja turkin hoidolle
 • Tarve riittävälle liikunnalle ja aktivoinnille
 • Sosiaalistamisen ja koulutuksen tärkeys, jotta koira ei kehity liian itsenäiseksi tai araksi
 • Herkkyys erilaisille äänille ja ärsykkeille, mikä voi aiheuttaa stressiä ja ahdistusta

Keeshondin koko

Keeshond on keskikokoinen rotu, urosten ollessa noin 43-46 cm korkeita ja naaraiden noin 38-41 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä 15-20 kg välillä.

Keeshondin turkinhoito

Keeshond on keskikokoinen rotu, jolla on paksu ja karhea turkki. Turkinhoito on tärkeä osa keeshondin hyvinvointia ja ulkonäköä. Alla on muutamia ohjeita keeshondin turkinhoitoon:

 • Harjaaminen: Keeshondin turkki tulee harjata säännöllisesti, vähintään muutaman kerran viikossa. Tämä auttaa pitämään turkin takuttomana ja poistaa irtoavan karvan.
 • Kylpy: Keeshondia ei tarvitse kylpeä usein, sillä liiallinen peseminen voi kuivattaa turkkia. Kylpy on hyvä antaa tarvittaessa käyttäen koirille tarkoitettua shampoota.
 • Trimmaus: Keeshondin turkkia ei tarvitse trimmata, mutta turkin alapuoli ja tassujen karvat kannattaa pitää lyhyinä ja siisteinä.
 • Korvien ja silmien puhdistus: Keeshondin korvat ja silmät tulee tarkistaa säännöllisesti ja tarvittaessa puhdistaa. Koirille tarkoitetut puhdistusaineet ovat hyvä apu tässä.
 • Kynsien leikkaus: Keeshondin kynnet tulee leikata säännöllisesti, noin kerran kuukaudessa. Koiran kynsien leikkaamiseen kannattaa käyttää koirille tarkoitettuja leikkureita.

Keeshondin hinta

Keeshondin elinikä

Keeshondin elinikä on yleensä noin 12-15 vuotta.

Elinikään vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, yleinen terveydentila ja elinolosuhteet.

Keeshondin terveys

Keeshondit ovat yleisesti terveitä koiria, mutta kuten kaikilla roduilla, heillä voi olla taipumusta tietyille perinnöllisille sairauksille. Yleisimpiä terveysongelmia, joita Keeshondit voivat kohdata, ovat:

 • Lonkkadysplasia: Lonkkadysplasia on nivelten epämuodostuma, joka voi aiheuttaa kipua ja liikkumisvaikeuksia.
 • Silmäsairaudet: Keeshondit voivat olla alttiita erilaisille silmäsairauksille, kuten kaihille ja progressiiviselle verkkokalvon atrofialle.
 • Kilpirauhasen sairaudet: Keeshondit voivat kärsiä kilpirauhasen ongelmista, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

On tärkeää huolehtia Keeshondin terveydestä säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla ja terveellisellä ruokavaliolla. Lisäksi rodun kasvattajien tulisi tehdä terveystarkastuksia vanhemmille koirille ennen pentujen myymistä varmistaakseen, että pentueet ovat terveitä ja geneettisesti monipuolisia.

Keeshondin sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja valmis tarjoamaan koiralleen paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– haluaa koiran, joka on älykäs ja oppivainen

– on valmis harjaamaan koiran paksua turkkia säännöllisesti

– kaipaa seurallista ja leikkisää koirakumppania

Keeshondin lähteet