Kooikerhondje

Korkeus: noin 38-42 cm
Paino: 9-11 kg (uros)
Paino: 9-11 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Hollanninpystykorva

Mikä on Kooikerhondje

Kooikerhondje on pieni ja elegantti hollantilainen koirarotu. Se on perinteisesti ollut metsästyskoira, erityisesti vesilintujen metsästyksessä. Kooikerhondje on älykäs, ystävällinen ja energinen rotu, joka sopii hyvin perhekoiraksi.

Tämä rotu on tunnettu kauniista oranssista ja valkoisesta turkistaan, sekä kauniista höyhenpeitteestä korvien yläpuolella. Kooikerhondje on myös erittäin sosiaalinen ja nauttii ihmisseurasta. Se on leikkisä ja aktiivinen koira, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena.

Kooikerhondje on myös helppo kouluttaa, ja se on usein menestynyt erilaisissa koiraurheilulajeissa, kuten agilityssa ja tottelevaisuuskoulutuksessa. Rotu on myös terve ja kestävä, ja sillä on yleensä pitkä elinikä.

Kooikerhondjen historia

Kooikerhondje on alun perin peräisin Alankomaista ja se on perinteinen hollantilainen metsästyskoira. Rotu on ollut olemassa jo useiden vuosisatojen ajan ja sitä käytettiin alun perin vesilintujen metsästykseen. Kooikerhondje oli erityisen suosittu 1600- ja 1700-luvuilla hollantilaisten aatelisperheiden keskuudessa.

Kooikerhondje on pienikokoinen ja elegantti koira, jolla on kaunis oranssi-valkoinen turkki. Rotu oli lähellä sukupuuttoon 1900-luvun alussa, mutta sittemmin sitä on alettu kasvattaa uudelleen ja se on saavuttanut suosiota myös muissa maissa, kuten Suomessa.

Nykyään Kooikerhondje on ennen kaikkea seurakoira, mutta se säilyttää edelleen metsästyskoiran piirteitä ja nauttii aktiivisesta elämästä ulkona. Rotu on älykäs, ystävällinen ja helppo kouluttaa, mikä tekee siitä suositun lemmikin monissa perheissä ympäri maailmaa.

Kooikerhondjen luonne

Kooikerhondje on iloinen, ystävällinen ja leikkisä koirarotu. Ne ovat älykkäitä ja oppivat nopeasti uusia asioita. Kooikerhondjet ovat myös hyvin seurallisia ja nauttivat ihmisten seurasta. Ne ovat lempeitä ja helppoja kouluttaa, mutta saattavat olla hieman itsepäisiä. Kooikerhondjet ovat myös aktiivisia ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina.

Kooikerhondjen haasteet

  • Herkkä iho: Kooikerhondjet voivat kärsiä herkästä ihosta, joka voi aiheuttaa allergioita ja muita iho-ongelmia.
  • Liikunnantarve: Tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveenä ja onnellisena.
  • Sosiaalisuus: Kooikerhondjet ovat erittäin sosiaalisia koiria ja tarvitsevat paljon ihmiskontakteja ja seuraa.
  • Koulutustarve: Tämä rotu on älykäs ja oppivainen, mutta voi olla itsepäinen ja vaatia johdonmukaista koulutusta.
  • Perinnölliset sairaudet: Kooikerhondjet voivat olla alttiita perinnöllisille sairauksille, kuten lonkkadysplasialle ja silmäsairauksille.

Kooikerhondjen koko

Kooikerhondje on keskikokoinen koira, urosten ollessa noin 35-40 cm korkeita ja narttujen hieman pienempiä. Paino vaihtelee yleensä 9-11 kg välillä. Kooikerhondje on siis kompaktin kokoinen ja sopii hyvin perhekoiraksi myös pienempiin asuntoihin.

Kooikerhondjen turkinhoito

Kooikerhondje on keskikokoinen koira, jolla on kaunis ja pitkä turkki. Turkinhoito on tärkeä osa koiran hyvinvointia ja ulkonäköä. Alla on muutamia ohjeita Kooikerhondjen turkinhoitoon:

  • Harjaaminen: Kooikerhondjen turkki tulee harjata säännöllisesti, vähintään muutaman kerran viikossa. Tämä auttaa pitämään turkin takuttomana ja poistaa irtoavan karvan.
  • Kylpy: Kooikerhondje ei tarvitse usein kylpyjä, sillä liiallinen peseminen voi kuivattaa koiran ihon ja turkin. Kylpy voidaan tarvittaessa antaa käyttäen koirille tarkoitettua shampoota.
  • Korvien puhdistus: Kooikerhondjen korvat tulee tarkistaa säännöllisesti ja tarvittaessa puhdistaa. Liiallinen karvan kasvu korvissa voi aiheuttaa tulehduksia.
  • Kynsien leikkaus: Kooikerhondjen kynnet tulee leikata säännöllisesti, noin kerran kuukaudessa. Liian pitkät kynnet voivat aiheuttaa kipua ja hankaluuksia kävellessä.

On tärkeää opettaa Kooikerhondje jo pennusta asti tottumaan turkinhoitoon, jotta se sujuu mahdollisimman stressittömästi. Jos et ole varma miten hoitaa koiran turkkia oikein, voit kysyä neuvoa eläinlääkäriltä tai koiranhoitajalta.

Kooikerhondjen hinta

Kooikerhondjen elinikä

Kooikerhondjen elinikä on yleensä noin 12-15 vuotta.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito.

Kooikerhondjen terveys

Kooikerhondje on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia kooikerhondjella ovat lonkkaniveldysplasia, silmäsairaudet kuten kaihi ja patellaluksaatio.

On tärkeää huolehtia kooikerhondjen terveydestä säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla, terveellisellä ruokavaliolla ja riittävällä liikunnalla. Rodun kasvattajien tulisi myös tehdä terveystarkastuksia vanhemmille koirille ennen pentujen myyntiä, jotta perinnöllisten sairauksien riski voidaan minimoida.

Kooikerhondje sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä Kooikerhondje tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä Kooikerhondje on älykäs ja tarvitsee henkistä stimulaatiota

– asuu alueella, jossa on mahdollisuus tarjota koiralle turvallisia ulkoilumahdollisuuksia ja tilaa leikkiä

– haluaa koiran, joka on seurallinen ja ystävällinen muiden ihmisten ja eläinten kanssa

Kooikerhondjen lähteet