Labrador Retriever

Korkeus: noin 56-61 cm
Korkeus: noin 54-57 cm
Paino: 29-36 kg (uros)
Paino: 25-32 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Labradorinnoutaja

Mikä on Labrador Retriever

Labrador Retriever on suosittu koirarotu, joka tunnetaan ystävällisestä ja leikkisästä luonteestaan. Ne ovat keskikokoisia koiria, joilla on vahva ja lihaksikas rakenne. Labradorit ovat myös älykkäitä ja helposti koulutettavissa, minkä vuoksi ne ovat suosittuja perhe- ja harrastuskoiria.

Labradorit ovat alkuperältään metsästyskoiria ja ne ovat erinomaisia vesilintujen noutajia. Niillä on vedenpitävä turkki ja uiminen onkin usein niiden suosikkitoimintaa. Labradorit ovat myös energisiä ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä.

Labradorit ovat ystävällisiä ja leikkisiä koiria, jotka tulevat hyvin toimeen ihmisten ja muiden eläinten kanssa. Ne ovat myös erinomaisia lasten kanssa ja usein kuvataan hyvin lempeinä ja kärsivällisinä perheenjäseninä.

Labrador Retrieverin historia

Labrador Retriever on alkuperältään Kanadasta peräisin oleva koirarotu, joka kehittyi 1800-luvun alkupuolella Newfoundlandin saarella. Rotu sai alkunsa paikallisista vesikoirista, joita käytettiin kalastuksessa avustamiseen. Labrador Retrieverin esi-isät olivat vahvoja ja kestäviä koiria, jotka olivat erinomaisia uimareita ja apuna kalastuksessa.

Ensimmäiset Labrador Retrieverit tuotiin Englantiin 1800-luvun lopulla, missä rotu sai nopeasti suosiota metsästyskoirana. Labrador Retrieverin erinomainen nenä ja kyky noutaa riistaa vedestä tekivät siitä suositun valinnan metsästäjien keskuudessa. Rotu tunnetaan myös ystävällisestä ja leikkisästä luonteestaan, mikä tekee siitä suositun perhekoiran ympäri maailmaa.

Labrador Retrieverin luonne

Labrador Retriever on ystävällinen, leikkisä ja älykäs koirarotu. Ne ovat erittäin sosiaalisia ja rakastavat olla ihmisten seurassa. Labradorit ovat myös erittäin energisiä ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina. Ne ovat myös erittäin oppivaisia ja motivoituneita koulutuksessa, mikä tekee niistä suosittuja palvelus- ja harrastuskoiria. Labradorit ovat myös erittäin lempeitä ja hyväntahtoisia, mikä tekee niistä erinomaisia perhekoiria.

Labrador Retrieverin haasteet

 • Liikalihavuus: Labradorit ovat alttiita lihomiselle ja ylipainolle, joten niiden ruokavalion ja liikunnan tulee olla tasapainossa.
 • Energian tarve: Labradorit ovat erittäin energisiä koiria, joten niiden tarpeisiin tulee vastata riittävällä liikunnalla ja aktivoinnilla.
 • Puremis- ja järsimistarve: Labradorit tarvitsevat paljon puruleluja ja aktivointia pitääkseen hampaansa terveinä ja mielensä virkeänä.
 • Taipumus syödä kaikkea: Labradorit voivat olla ahneita ja syödä mitä tahansa, joten niiden ympäristö tulee pitää turvallisena ja estää pääsy vaarallisiin esineisiin.

  Labrador Retrieverin koko

  Labrador Retriever on keskikokoinen koira, urosten ollessa noin 56-61 cm korkeita ja naaraiden noin 54-59 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä 25-36 kg välillä.

  Labrador Retrieverin turkinhoito

  Labrador Retrieverin turkki on lyhyt, tiheä ja vettähylkivä, joten se ei vaadi kovin paljon hoitoa. Kuitenkin säännöllinen harjaus auttaa pitämään turkin terveenä ja kiiltävänä. Labbiksen turkki voi irrottaa jonkin verran karvaa, joten sitä kannattaa harjata vähintään kerran viikossa. Erityisesti karvanlähtöaikoina harjaus kannattaa tehdä useammin.

  Kylpeminen ei yleensä ole tarpeen usein, ellei koira ole erityisen likainen. Labrador Retrieverin turkki puhdistuu usein itsestään ja vettähylkivänä se kuivuu nopeasti. Kuitenkin jos koira kylpee, kannattaa käyttää koirille tarkoitettua shampoota ja hoitoainetta.

  Kynsien leikkaaminen on tärkeä osa turkinhoitoa. Labrador Retrieverin kynnet tulisi leikata säännöllisesti, noin kerran kuukaudessa. Myös korvat kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa puhdistaa, etenkin jos koira ui paljon.

  Labrador Retrieverin turkki ei vaadi kovin paljon trimmausta, mutta säännöllinen harjaus ja muut perushoidot pitävät sen hyvässä kunnossa.

  Labrador Retrieverin hinta

  Labrador Retrieverin elinikä

  Labrador Retrieverit elävät yleensä noin 10-12 vuotta, mutta jotkut yksilöt voivat elää jopa 14 vuotiaiksi.

  Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi rodun geneettiset taipumukset sairauksiin, ruokavalio, liikunta, ympäristö ja yleinen terveydenhuolto.

  Labradorin terveys

  Labradorinnoutajat ovat yleisesti terveitä koiria, mutta heillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä sairauksia. Yleisimpiä terveysongelmia labradoreilla ovat lonkka- ja kyynärnivelten dysplasia, silmäsairaudet kuten kaihi ja progressiivinen verkkokalvon surkastuma, sekä lihavuus. On tärkeää pitää labradorinnoutaja aktiivisena ja tarjota sille riittävästi liikuntaa ja terveellistä ruokavaliota, jotta se pysyy terveenä ja hyvässä kunnossa.

  Labrador Retrieverin sopii ihmisille, joka

  – on aktiivinen ja haluaa liikkua paljon

  – nauttii ulkoilusta ja retkeilystä

  – haluaa koiran, joka on ystävällinen ja leikkisä

  – etsii seurallista ja helposti koulutettavaa lemmikkiä

  Labrador Retrieverin lähteet