Lapinporokoira

Korkeus: 46-51 cm
Korkeus: 46-51 cm
Paino: 20-27 kg (uros)
Paino: 17-20 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Lapinkoira, Lappalaiskoira

Mikä on Lapinporokoira

Lapinporokoira on suomalainen alkuperäiskoirarotu, joka on peräisin Lapin poronhoitoalueilta. Se on keskikokoinen ja vahvarakenteinen koira, joka on alun perin jalostettu paimentamaan poroja. Lapinporokoira on älykäs, itsenäinen ja rohkea koira, joka on myös erittäin ystävällinen ja uskollinen omistajalleen.

Tämä rotu on erittäin kestävä ja sopeutuvainen, ja se viihtyy erinomaisesti ulkona aktiivisessa elämäntavassa. Lapinporokoira on myös erinomainen vahti- ja harrastuskoira, ja se on osoittanut kykynsä esimerkiksi agilityssa ja tokossa.

Lapinporokoira on suosittu rotu Suomessa, mutta sitä on myös alettu jalostaa ja tunnustaa muissa maissa. Rotu on erityisen suosittu pohjoismaissa ja muissa kylmissä ilmastoissa, joissa sen alkuperäiset ominaisuudet pääsevät parhaiten esille.

Lapinporokoiran historia

Lapinporokoira on alkuperäinen suomalainen koirarotu, joka on peräisin Lapin alueelta. Rotu on kehittynyt vuosisatojen aikana poronhoitajien avuksi ja se on erinomainen paimenkoira. Lapinporokoira on sopeutunut erinomaisesti kylmiin ja vaativiin olosuhteisiin, ja se on erittäin kestävä ja sitkeä rotu.

Lapinporokoiran alkuperäinen tehtävä oli auttaa poronhoitajia porojen paimentamisessa ja suojelemisessa petoeläimiltä. Rotu on erittäin älykäs ja oppivainen, ja se on myös erinomainen harrastuskoira esimerkiksi agilityssa ja tokossa.

Lapinporokoira on nykyään suosittu kotikoira Suomessa ja se on myös tunnettu ulkomailla. Rotu on säilyttänyt alkuperäiset piirteensä ja se on edelleen erinomainen työkoira poronhoidossa Lapin karuissa olosuhteissa.

Lapinporokoiran luonne

Lapinporokoira on älykäs, itsenäinen ja rohkea rotu. Se on erittäin uskollinen omistajalleen ja perheelleen, mutta saattaa olla vieraille hieman varautunut. Lapinporokoira on myös erittäin energinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Se on myös erittäin sosiaalinen ja tulee hyvin toimeen muiden koirien kanssa.

Lapinporokoiran haasteet

 • Lapinporokoira on erittäin itsenäinen ja omatoiminen rotu, mikä voi tehdä niistä haastavia koulutettavia.
 • Ne ovat erittäin energisiä ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen tyytyväisinä.
 • Lapinporokoirat voivat olla varovaisia vieraita kohtaan ja tarvitsevat sosiaalistamista nuorena.
 • Ne voivat olla taipuvaisia metsästysviettiin ja tarvitsevat asianmukaista koulutusta ja valvontaa.
 • Lapinporokoira voi olla herkkä kuumuudelle ja tarvitsee viileän paikan lepäämiseen kuumina päivinä.

  Lapinporokoira

  Lapinporokoira on keskikokoinen koira, urosten säkäkorkeus on noin 51-56 cm ja narttujen noin 46-51 cm. Paino vaihtelee yleensä 20-27 kg välillä.

  Lapinporokoiran turkinhoito

  Lapinporokoira on pohjoisen alkuperäiskansojen käyttämä paimenkoira, jolla on paksu ja karhea turkki. Turkinhoito on tärkeä osa koiran hyvinvointia ja terveyttä.

  Seuraavassa on muutamia vinkkejä Lapinporokoiran turkinhoitoon:

  • Pidä turkki puhtaana ja harjaa sitä säännöllisesti. Lapinporokoira karvaa voimakkaasti keväisin ja syksyisin, joten harjaaminen on erityisen tärkeää näinä aikoina.
  • Käytä koiran turkinhoitoon sopivia harjoja ja kammoja. Paksuun ja karheaan turkkiin voi tarvita erityistä harjaa, joka poistaa tehokkaasti irtoavan karvan.
  • Kylve koiraa tarvittaessa. Lapinporokoira ei yleensä tarvitse usein kylpyjä, mutta tarvittaessa voit pestä sen koiran shampoolla ja huolellisesti huuhtelemalla.
  • Leikkaa koiran kynnet säännöllisesti ja tarkkaile sen korvia ja silmiä. Pidä koiran korvat puhtaina ja silmät terveinä.
  • Anna koiralle riittävästi liikuntaa ja ravitsevaa ruokaa, jotta sen turkki pysyy terveenä ja kiiltävänä.

  Lapinporokoira

  Lapinporokoiran hinta vaihtelee yleisesti 1000-2000 euron välillä Suomessa.

  Lapinporokoira

  Lapinporokoiran elinikä on keskimäärin 12-15 vuotta.

  Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito.

  Lapinporokoiran terveys

  Lapinporokoira on yleisesti terve rotu, joka elää keskimäärin 12-14 vuotta. Rotu on geneettisesti monipuolinen, mikä auttaa vähentämään perinnöllisiä sairauksia. Kuitenkin Lapinporokoira voi altistua joillekin terveysongelmille, kuten lonkka- ja kyynärnivelten dysplasialle sekä silmäsairauksille.

  On tärkeää huolehtia Lapinporokoiran liikunnasta ja ruokavaliosta, jotta se pysyy terveenä ja hyvässä kunnossa. Säännölliset eläinlääkärintarkastukset ja rokotukset ovat myös tärkeitä osia Lapinporokoiran terveyden ylläpitämisessä.

  Lapinporokoira sopii ihmisille, joka

  – on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä Lapinporokoira tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

  – on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä Lapinporokoira on älykäs ja itsenäinen rotu

  – asuu maaseudulla tai omakotitalossa, sillä Lapinporokoira tarvitsee tilaa ja mahdollisuuden juosta vapaana

  – on valmis tarjoamaan koiralleen paljon huomiota ja rakkautta, sillä Lapinporokoira on erittäin kiintyväinen ja uskollinen kumppani

  Lapinporokoiran lähteet