Leonberger

Korkeus: 72-80 cm
Korkeus: 65-80 cm
Paino: 45-77 kg (uros)
Paino: 40-60 kg (naaras)
Elinikä: 8-10 vuotta

Leoonberginkoira

Mikä on Leonberger

Leonberger on suuri ja voimakas koirarotu, joka on peräisin Saksasta. Ne ovat ystävällisiä, lempeitä ja uskollisia kumppaneita, jotka sopivat hyvin perhekoiriksi. Leonbergerit ovat myös erittäin älykkäitä ja helppoja kouluttaa.

Tämä rotu on tunnettu vaikuttavasta ulkonäöstään, jossa on pitkä ja tuuhea turkki sekä voimakas rakenne. Leonbergerit ovat erinomaisia uimareita ja nauttivat ulkoilusta ja aktiivisesta elämäntyylistä.

Leonbergerit ovat erinomaisia vahtikoiria ja suojelevat perhettään tarvittaessa. Ne ovat myös erittäin leikkisiä ja rakastavat viettää aikaa ihmisten seurassa. Leonbergerit ovat hyviä lasten kanssa ja tulevat yleensä hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa.

Leonbergerin historia

Leonberger on suuri ja voimakas koirarotu, joka on peräisin Saksasta. Rotu sai alkunsa 1800-luvun lopulla, kun saksalainen liikemies Heinrich Essig risteytti Pyreneittenkoiran, Newfoundlandin ja bernhardinkoiran keskenään. Tavoitteena oli luoda suuri ja vaikuttava koira, joka olisi myös lempeä ja ystävällinen perheenjäsen.

Leonbergerin nimi tulee saksalaisen kaupungin Leonbergin mukaan, jossa rotua alettiin jalostaa. Rotu sai nopeasti suosiota ympäri Eurooppaa, erityisesti kuningasperheiden ja aatelisperheiden keskuudessa. Leonbergeria käytettiin alun perin työkoirana esimerkiksi vetämään raskaita kuormia ja pelastustehtävissä.

Leonbergerin suosio laski ensimmäisen maailmansodan aikana, mutta rotu on sittemmin noussut uudelleen suosioon ja se on nykyään suosittu seurakoira ympäri maailmaa. Leonberger on tunnettu ystävällisestä luonteestaan, vaikuttavasta ulkonäöstään ja vahvasta työinnostuksestaan.

Leonbergerin luonne

Leonberger on lempeä, ystävällinen ja uskollinen koira. Se on erittäin sosiaalinen ja rakastaa olla perheensä kanssa. Leonberger on myös älykäs ja oppivainen, mutta saattaa olla hieman itsepäinen. Se on erinomainen vahti- ja seurakoira, joka rakastaa olla mukana kaikessa perheen toiminnassa. Leonberger on myös erittäin leikkisä ja energinen, joten se tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena.

Leonbergerin haasteet

Leonbergerit voivat olla alttiita lonkkadysplasialle ja sydänongelmille, joten terveysseikkojen seuranta on tärkeää. Lisäksi ne voivat olla alttiita nivelrikolle ja silmäsairauksille.

Leonbergerit ovat suuria ja voimakkaita koiria, joten niiden kouluttaminen ja hallitseminen voi olla haastavaa. Ne tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina.

Leonbergerin koko

Leonberger on suuri koirarotu, urosten ollessa yleensä noin 72-80 cm korkeita ja painoltaan noin 50-77 kg. Nartut ovat hieman pienempiä, noin 65-75 cm korkeita ja painavat noin 41-59 kg. Leonbergerit ovat vahvoja ja lihaksikkaita koiria, joilla on vaikuttava ulkonäkö.

Leonbergerin turkinhoito

Leonbergerin turkki on pitkä ja paksu, joten se vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen hyvässä kunnossa. Tässä muutamia ohjeita Leonbergerin turkinhoitoon:

  • Harjaa Leonbergerin turkkia vähintään muutaman kerran viikossa, mieluiten päivittäin. Tämä auttaa pitämään turkin takuttomana ja poistaa irtoavan karvan.
  • Käytä laadukasta harjaa tai kampaa, joka sopii pitkäkarvaisille koirille. Voit myös käyttää hoitoaineita helpottamaan harjaamista.
  • Kylve Leonberger tarpeen mukaan, mutta älä liian usein, jotta turkin luonnollinen öljykerros säilyy. Käytä koirille tarkoitettua shampoota ja hoitoainetta.
  • Leikkaa Leonbergerin kynnet säännöllisesti ja tarkkaile niiden pituutta. Kynsien liian pitkäksi kasvaminen voi aiheuttaa kipua ja epämukavuutta koiralle.
  • Puhdista Leonbergerin korvat säännöllisesti, jotta estät korvatulehduksia. Käytä pehmeää vanulappua ja koirille tarkoitettua korvienpuhdistusainetta.
  • Tarkkaile Leonbergerin ihoa ja turkkia mahdollisten loisten varalta. Jos huomaat punkkeja tai muita loisia, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Leonbergerin hinta

Leonbergerin elinikä

Leonbergerin elinikä on yleisesti noin 8-10 vuotta, mutta jotkut yksilöt voivat elää jopa 12 vuotta.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. Leonbergerit voivat altistua erilaisille terveysongelmille, kuten lonkka- ja kyynärnivelten dysplasialle, sydänongelmille ja silmäsairauksille, jotka voivat vaikuttaa niiden elinikään.

Leonbergerin terveys

Leonberger on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia ovat lonkka- ja kyynärnivelten dysplasia, sydänongelmat ja silmäsairaudet. On tärkeää huolehtia Leonbergerin terveydestä oikeanlaisella ruokavaliolla, liikunnalla ja säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla.

Leonbergerin sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä Leonberger tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– on valmis sitoutumaan koiran koulutukseen ja sosiaalistamiseen, sillä Leonberger on älykäs ja sosiaalinen rotu

– asuu tilavassa kodissa, sillä Leonberger on suuri rotu ja tarvitsee tilaa liikkua

– on valmis harjaamaan ja hoitamaan koiran turkkia säännöllisesti, sillä Leonbergerilla on pitkä ja tiheä turkki

Leonbergerin lähteet