Maltese

Paino: 3-4 kg (uros)
Paino: 3-4 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Maltese on myös tunnettu nimillä Maltankoirat, Maltese Terrier ja Bichon Maltais.

Mikä on Maltese

Maltese on pieni ja suloinen koirarotu, joka on peräisin Maltalta. Ne ovat tunnettuja pitkästä ja silkisen pehmeästä valkoisesta turkistaan. Maltese on seurakoira, joka rakastaa olla ihmisten seurassa ja saa paljon iloa ja tyydytystä omistajansa huomiosta.

Nämä koirat ovat älykkäitä ja oppivat nopeasti erilaisia temppuja ja käskyjä. Ne ovat myös hyvin leikkisiä ja energisiä, vaikka niiden pieni koko saattaa antaa toisenlaisen kuvan. Maltese on myös erittäin ystävällinen ja sosiaalinen rotu, joka tulee hyvin toimeen muiden koirien ja ihmisten kanssa.

Maltese on myös hyvin terve rotu, joka elää yleensä pitkän elämän. Ne tarvitsevat kuitenkin säännöllistä turkinhoitoa ja liikuntaa pysyäkseen terveinä ja onnellisina.

Maltesen historia

Maltese on pieni koirarotu, joka on peräisin Maltan saarelta Välimerellä. Rotu on ollut tunnettu jo antiikin ajoista lähtien, ja sitä on pidetty arvostettuna seurakoirana eri aikakausina.

Maltesen alkuperästä on erilaisia teorioita, mutta yleisesti uskotaan, että se on peräisin Välimeren alueelta ja on kehittynyt erilaisista bichon-tyyppisistä koirista. Maltese on ollut suosittu seurakoira erityisesti aristokraattien ja kuninkaallisten keskuudessa eri aikakausina.

Nykyään Maltese on suosittu seurakoira ympäri maailmaa, ja sitä arvostetaan sen kauniin ulkonäön, ystävällisen luonteen ja älykkyyden vuoksi. Rotu on myös suosittu näyttelykoira, ja sitä käytetään myös terapiakoirana erilaisissa hoitotilanteissa.

Maltesen luonne

Maltese on iloinen, leikkisä ja seurallinen koira. Se on älykäs ja oppivainen, mutta saattaa olla hieman itsepäinen. Maltese on yleensä ystävällinen ja rakastava perheenjäsen, joka nauttii ihmisten seurasta. Se voi olla hieman varautunut vieraita kohtaan, mutta sosiaalistamisen avulla se voi oppia luottamaan uusiin ihmisiin. Maltese on myös hyvin energinen ja tarvitsee päivittäistä liikuntaa ja aktiviteetteja pitääkseen mielensä virkeänä.

Maltesen haasteet

 • Altistuminen erilaisille terveysongelmille, kuten silmä- ja iho-ongelmille
 • Herkkä stressille ja erossaololle, voi kehittää eroahdistusta
 • Vaativat turkinhoito, joka vaatii säännöllistä harjaamista ja trimmaamista
 • Altistuminen kylmälle säälle, tarvitsevat lämpimän ja kuivan ympäristön
 • Herkkä ruoansulatus, voi olla allerginen tietyille ruoka-aineille

  Maltesen koko

  Maltese on pienikokoinen koirarotu, joka painaa yleensä alle 3 kiloa ja on noin 20-25 cm korkea olkapäistä maahan. Ne ovat siis hyvin pieniä ja kevyitä koiria.

  Maltesen turkinhoito

  Maltesen turkki vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen kauniina ja terveenä. Maltesen turkki on pitkä, silkkisen pehmeä ja vaatii päivittäistä harjaamista. Tämä rotu ei karvaa, joten sen turkki kasvaa jatkuvasti eikä vaihdu kausittain.

  Maltesen turkki tulisi harjata päivittäin, jotta se pysyy takuttomana ja puhtaana. Käytä pehmeää harjaa tai kampaa, jotta et vahingoita koiran ihoa. Lisäksi maltesen turkki tulisi pestä säännöllisesti, noin kerran kuukaudessa, käyttäen koirille tarkoitettua shampoota.

  Maltesen silmät tulisi myös tarkistaa päivittäin, sillä tämän rodun edustajilla on taipumus saada kyynelnesteen valumista silmistä. Puhdista silmät tarvittaessa kostealla vanulapulla.

  Maltesen korvat tulisi myös tarkistaa säännöllisesti ja puhdistaa tarvittaessa. Käytä koirille tarkoitettuja korvienpuhdistustippoja ja vanulappuja varovasti poistaaksesi likaa ja vaikkuja korvista.

  Maltesen turkin leikkaaminen on myös suositeltavaa, jotta se pysyy siistinä ja helpommin hoidettavana. Voit leikata turkkia itse tai viedä koiran trimmaajalle säännöllisesti.

  Maltesen hinta

  Maltesen hinta vaihtelee yleisesti 1000-3000 euron välillä Suomessa.

  Maltese’n elinikä

  Maltese-koiran elinikä on yleensä 12-15 vuotta.

  Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. Maltese-koirat voivat elää pidempään terveellisellä ruokavaliolla, säännöllisellä liikunnalla ja säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla.

  Maltesen terveys

  Maltese on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia maltesella ovat patellaluksaatio eli polvilumpion sijoiltaanmeno, silmäsairaudet kuten kaihi ja progressiivinen verkkokalvon surkastuminen sekä hengitysvaikeudet johtuen niiden pienestä koko koosta.

  Maltesen omistajan tulee huolehtia rodun herkästä ihosta ja turkista, ja säännöllinen turkinhoito on tärkeää. Lisäksi maltesen tulee saada riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja pitääkseen itsensä terveenä ja onnellisena.

  Maltesen sopii ihmisille, joka

  on valmis sitoutumaan säännölliseen turkin hoitoon, sillä Maltese tarvitsee säännöllistä harjausta ja trimmausta.

  haluaa seurakoiran, Maltese on erittäin seurallinen rotu ja nauttii ihmisen seurasta.

  asuu kerrostalossa tai pienessä asunnossa, Maltese on pienikokoinen rotu ja viihtyy hyvin myös pienemmissä tiloissa.

  haluaa koiran, joka on älykäs ja oppivainen, Maltese on älykäs rotu ja oppii nopeasti erilaisia temppuja ja käskyjä.

  Maltesen lähteet