Newfoundlandinkoira

Korkeus: 71-74 cm
Korkeus: 63-74 cm
Paino: 60-70 kg (uros)
Paino: 45-55 kg (naaras)
Elinikä: 8-10 vuotta

Newfoundland, Newfie

Mikä on Newfoundlandinkoira

Newfoundlandinkoira on suuri ja voimakasrotuinen koira, joka on peräisin Kanadan Newfoundlandista. Ne tunnetaan ystävällisestä ja lempeästä luonteestaan sekä erinomaisista uimataidoistaan. Newfoundlandinkoirat ovat erinomaisia uimareita ja ne ovatkin usein pelastustehtävissä vesillä.

Tämä rotu on erittäin suuri ja vahva, urosten paino voi olla jopa 70-80 kiloa. Newfoundlandinkoirat ovat myös erittäin älykkäitä ja helppoja kouluttaa. Ne ovat erinomaisia perhekoiria ja rakastavat olla mukana kaikessa toiminnassa.

Newfoundlandinkoirat tarvitsevat runsaasti liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina. Ne ovat myös erittäin hyviä lapsiperheiden koiria, sillä ne ovat kärsivällisiä ja suojelevia perheenjäseniä.

Newfoundlandinkoiran historia

Newfoundlandinkoira on peräisin Kanadan Newfoundlandin saarelta, josta se on saanut nimensä. Rotu kehittyi 1600-luvulla, kun eurooppalaiset kalastajat toivat mukanaan isoja karkeakarvaisia koiria saarelle. Näitä koiria risteytettiin paikallisten intiaanikoirien kanssa, ja näin syntyi nykyinen Newfoundlandinkoira.

Newfoundlandinkoiraa käytettiin alun perin kalastajien apuna vedessä työskennellessä. Ne olivat erinomaisia uimareita ja pelastajia, jotka auttoivat pelastamaan hukkuvia ihmisiä merestä. Rotu tunnetaankin erityisesti vahvasta uimataidostaan ja pelastuskyvystään.

1800-luvulla Newfoundlandinkoiria alettiin käyttää myös veto- ja seurakoirina. Ne olivat suosittuja erityisesti Englannissa, missä niitä käytettiin muun muassa vetämään raskaita kuormia ja pelastustehtävissä.

Nykyään Newfoundlandinkoira on suosittu perhe- ja seurakoira ympäri maailmaa. Ne ovat lempeitä, ystävällisiä ja uskollisia kumppaneita, jotka sopivat hyvin erilaisiin perheisiin ja elämäntilanteisiin.

Newfoundlandinkoira

Newfoundlandinkoira on lempeä, ystävällinen ja uskollinen rotu. Ne ovat erittäin hyväntahtoisia ja rakastavat ihmisten seuraa. Ne ovat myös erittäin kärsivällisiä ja sopivat hyvin perhekoiriksi. Newfoundlandinkoirat ovat myös erittäin älykkäitä ja oppivat nopeasti uusia asioita. Ne ovat myös erinomaisia uimareita ja nauttivat vedessä leikkimisestä. Vaikka ne ovat suuria koiria, ne ovat usein hyvin hellävaraisia ja lempeitä erityisesti lasten kanssa.

Newfoundlandinkoiran haasteet

  • Isokokoisuus ja voimakas luonne voivat aiheuttaa haasteita hallinnassa ja koulutuksessa.
  • Turkin hoito vaatii säännöllistä harjaamista ja trimmaamista, erityisesti turkin vaihtumisen aikana.
  • Ne tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina.
  • Ne voivat olla alttiita nivel- ja lonkkasairauksille, joten terveyden seuranta on tärkeää.
  • Ne voivat olla alttiita lämpöhalvaukselle kuumalla säällä, joten varovaisuutta tulee noudattaa kuumina päivinä.

Newfoundlandinkoiran koko

Newfoundlandinkoira on suuri ja vahva rotu. Urosten säkäkorkeus on yleensä noin 71-76 cm ja paino voi olla jopa 68 kg. Nartut ovat hieman pienempiä, säkäkorkeuden ollessa noin 66-71 cm ja painon noin 54 kg. Tämä rotu on fyysisesti vaikuttava ja sillä on vahva rakenne.

Newfoundlandinkoiran turkinhoito

Newfoundlandinkoiran turkki on pitkä, paksu ja vesitiivis. Sen hoitaminen vaatii säännöllistä harjaamista ja trimmaamista pitämään turkki terveenä ja siistinä.

Seuraavat ohjeet auttavat pitämään Newfoundlandinkoiran turkin hyvässä kunnossa:

  • Päivittäinen harjaus auttaa pitämään turkin takuttomana ja poistaa irtoavan karvan.
  • Kylpyjä tulee antaa harvoin, sillä Newfoundlandinkoiran turkki on luonnostaan vesitiivis. Liian usein kylpeminen voi kuivattaa turkkia.
  • Korvat tulee tarkistaa säännöllisesti ja tarvittaessa puhdistaa, jotta korvatulehduksilta vältytään.
  • Kynsien leikkaaminen on tärkeää, jotta koiran kävely on mukavaa eikä kynnet kasva liian pitkiksi.
  • Turkin trimmaaminen säännöllisesti auttaa pitämään turkin siistinä ja estää takkujen muodostumista.

Newfoundlandinkoiran hinta

Newfoundlandinkoira elinikä

Newfoundlandinkoiran elinikä on yleisesti noin 8-10 vuotta, mutta jotkut yksilöt voivat elää jopa 12 vuotta.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ylipaino, liikunnan puute ja huono ruokavalio. Säännöllinen eläinlääkärin tarkastus ja terveelliset elämäntavat voivat auttaa pidentämään Newfoundlandinkoiran elinikää.

Newfoundlandinkoiran terveys

Newfoundlandinkoirat ovat yleisesti ottaen terveitä ja kestäviä koiria. Rotu on kuitenkin altis joillekin perinnöllisille sairauksille, joihin omistajan tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Yksi yleisimmistä terveysongelmista Newfoundlandinkoirilla on lonkkadysplasia, joka voi aiheuttaa nivelten epämuodostumia ja nivelrikkoa. Siksi on tärkeää varmistaa, että koiran vanhemmat ovat terveitä ja että pentu tulee hyvämaineiselta kasvattajalta.

Toinen yleinen terveysongelma on sydänsairaudet, erityisesti subaorttinen stenoosi. Tämä on synnynnäinen sydänvika, joka voi ilmetä koiran ollessa nuori aikuisikä. Säännölliset eläinlääkärintarkastukset voivat auttaa tunnistamaan mahdolliset sydänoireet varhaisessa vaiheessa.

Newfoundlandinkoirat voivat myös olla alttiita liikalihavuudelle, joten on tärkeää tarjota niille riittävästi liikuntaa ja terveellistä ruokavaliota. Lisäksi on tärkeää pitää koiran turkki hyvässä kunnossa ja tarkkailla sen korvia ja silmiä mahdollisten tulehdusten varalta.

Newfoundlandinkoira sopii ihmisille, joka

– on valmis sitoutumaan aktiiviseen ja säännölliseen liikuntaan, sillä ne tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina.

– haluaa koiran, joka on lempeä, ystävällinen ja hellä, erityisesti lasten kanssa.

– asuu tilavassa kodissa, sillä newfoundlandinkoirat ovat suuria ja tarvitsevat paljon tilaa liikkua.

– on valmis sitoutumaan säännölliseen turkin hoitoon, sillä niiden pitkä ja paksu turkki vaatii säännöllistä harjaamista ja huoltoa.

Newfoundlandinkoiran lähteet