Novascotiannoutaja

Korkeus: 48-51 cm
Korkeus: 45-51 cm
Paino: 18-23 kg (uros)
Paino: 17-20 kg (naaras)
Elinikä: 10-14 vuotta

Novascotiannoutaja tunnetaan myös nimillä Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Toller, Novascotia-ankkakoirat.

Mikä on Novascotiannoutaja

Novascotiannoutaja on keskikokoinen ja energinen koirarotu, joka on peräisin Kanadasta. Ne ovat tunnettuja ystävällisestä luonteestaan ja iloisesta asenteestaan. Novascotiannoutajat ovat erinomaisia perhekoiria, jotka ovat myös taitavia metsästys- ja vesipelastustehtävissä.

Tämä rotu on älykäs ja oppivainen, mikä tekee niistä helppoja kouluttaa. Novascotiannoutajat ovat myös erittäin aktiivisia ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä.

Novascotiannoutajat ovat usein punertavanruskeita tai kullankeltaisia, ja niillä on tuuhea turkki, joka vaatii säännöllistä harjausta. Ne ovat leikkisiä ja sosiaalisia koiria, jotka tulevat hyvin toimeen ihmisten ja muiden eläinten kanssa.

Novascotiannoutajan historia

Novascotiannoutaja on alkuperältään kanadalainen koirarotu, joka tunnetaan myös nimellä ”tolleri”. Rotu kehittyi 1800-luvun lopulla Nova Scotian provinssissa Kanadassa, ja se on saanut nimensä alkuperäisestä asuinpaikastaan.

Novascotiannoutaja on alun perin kehitetty metsästyskoiraksi, erityisesti vesilintujen metsästykseen. Rotu on sekoitus eri koirarotuja, kuten cockerspanielia, setteriä ja collieita. Novascotiannoutaja on erinomainen uimari ja noutaja, ja se on suosittu metsästyskoira sekä seurakoira.

Rotu tunnustettiin virallisesti Kanadassa vuonna 1945, ja se on sittemmin levinnyt ympäri maailmaa. Novascotiannoutaja on suosittu rotu myös Suomessa, ja sitä arvostetaan sen ystävällisen luonteen ja aktiivisen luonteen vuoksi.

Novascotiannoutajan luonne

Novascotiannoutaja on iloinen, ystävällinen ja energinen koirarotu. Ne ovat älykkäitä ja oppivat nopeasti uusia asioita. Novascotiannoutajat ovat myös erittäin seurallisia ja rakastavat olla ihmisten ja muiden koirien seurassa. Ne ovat leikkisiä ja nauttivat erilaisista aktiviteeteista, kuten lenkkeilystä, uimisesta ja agilitystä. Novascotiannoutajat ovat myös hyviä perhekoiria ja sopivat hyvin lapsiperheisiin.

Novascotiannoutajan haasteet

  • Novascotiannoutajat tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä. Niiden energiataso voi olla haastava hallittavaksi, jos niille ei tarjota tarpeeksi liikuntaa.
  • Novascotiannoutajat voivat olla erittäin älykkäitä ja oppivat nopeasti, mutta samalla ne voivat olla myös itsepäisiä ja omalaatuisia. Tämä voi tehdä niiden kouluttamisesta haastavaa.
  • Novascotiannoutajat voivat olla herkkiä erilaisille ärsykkeille ja stressaantua helposti. Niiden omistajien tulee olla herkkiä niiden tarpeille ja tarjota niille rauhallinen ympäristö.
  • Novascotiannoutajat voivat olla taipuvaisia erilaisiin terveysongelmiin, kuten lonkka- ja silmäsairauksiin. Niiden omistajien tulee seurata niiden terveyttä tarkasti ja viedä ne säännöllisesti eläinlääkäriin.

Novascotiannoutajan koko

Novascotiannoutaja on keskikokoinen koira, uroksilla säkäkorkeus on noin 48-51 cm ja nartuilla noin 45-48 cm. Paino vaihtelee yleensä 17-23 kg välillä. Rotu on siis keskikokoinen ja sopivan kokoinen monenlaiseen aktiiviseen elämäntyyliin.

Novascotiannoutajan turkinhoito

Novascotiannoutajan turkki on keskipitkä, tiheä ja säänkestävä. Sen turkinhoito vaatii säännöllistä harjaamista ja trimmaamista pitääkseen sen hyvässä kunnossa.

Novascotiannoutajan turkki tulisi harjata vähintään kerran viikossa, mieluiten useammin. Harjaamisen avulla poistetaan irtoavaa karvaa ja estetään takkujen muodostuminen. Lisäksi turkki kannattaa trimmata tarvittaessa, esimerkiksi korvien ja tassujen ympäriltä.

Kylpeminen on tarpeen vain silloin tällöin, esimerkiksi jos koira on päässyt kuraan tai muuhun likaan. Käytä koirille tarkoitettua shampoota ja varmista, että turkki kuivataan kunnolla pesun jälkeen.

Novascotiannoutajan korvat tulisi tarkistaa säännöllisesti ja tarvittaessa puhdistaa. Myös kynsien leikkaaminen on osa turkinhoitoa, jotta ne eivät kasva liian pitkiksi.

Muista myös huolehtia koiran hampaiden harjauksesta ja yleisestä hygieniasta. Säännöllinen turkinhoito pitää Novascotiannoutajan turkin kauniina ja terveenä.

Novascotiannoutajan hinta

Novascotiannoutajan elinikä

Novascotiannoutajan elinikä on yleisesti noin 10-14 vuotta. Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä ja hyvinvoinnista, jotta se voi elää mahdollisimman pitkän ja terveen elämän.

Novascotiannoutajan terveys

Novascotiannoutajat ovat yleisesti terveitä koiria, mutta rodulla voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia novascotiannoutajilla ovat lonkka- ja kyynärnivelten dysplasia, silmäsairaudet kuten PRA ja kaihi, sekä autoimmuunisairaudet kuten kilpirauhasen vajaatoiminta.

On tärkeää huolehtia novascotiannoutajan terveydestä säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä, terveellisellä ruokavaliolla, riittävällä liikunnalla ja asianmukaisella hoidolla. Rodun kasvattajien tulisi myös tehdä terveystutkimuksia vanhemmista koirista ennen pentujen myyntiä, jotta perinnöllisten sairauksien riski voidaan minimoida.

Novascotiannoutaja sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä novascotiannoutaja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– on valmis sitoutumaan koiran koulutukseen ja sosiaalistamiseen, sillä novascotiannoutaja on älykäs ja oppivainen rotu

– on valmis antamaan koiralle paljon huomiota ja aikaa, sillä novascotiannoutaja on seurallinen ja kiintyy vahvasti omistajaansa

– asuu omakotitalossa tai maaseudulla, sillä novascotiannoutaja tarvitsee tilaa ja mahdollisuuden juosta vapaana

Novascotiannoutajan lähteet