Parson Russell Terrier

Korkeus: noin 36-40 cm
Korkeus: noin 33-36 cm
Paino: 5-6 kg (uros)
Paino: 5-6 kg (naaras)
Elinikä: 13-15 vuotta

Jack Russell Terrier

Mikä on Parson Russell Terrier

Parson Russell Terrier on pieni ja energinen koirarotu, joka on peräisin Englannista. Se on alun perin kehitetty metsästyskoiraksi, erityisesti jänisten ja kettujen metsästykseen. Parson Russell Terrier on älykäs, rohkea ja itsepäinen rotu, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena.

Tämä rotu on yleensä ystävällinen ja leikkisä perheenjäsen, mutta se voi olla myös haastava koulutettava, koska se on erittäin omistautunut ja itsenäinen. Parson Russell Terrier tarvitsee johdonmukaista ja positiivista koulutusta, jotta se oppii hyvät käytöstavat.

Parson Russell Terrierilla on lyhyt ja tiheä turkki, joka vaatii säännöllistä harjausta. Rotu on yleensä terve, mutta sillä voi olla taipumusta joitain perinnöllisiä sairauksia, kuten polvilumpion sijoiltaanmeno. Parson Russell Terrier on ihanteellinen valinta aktiiviselle omistajalle, joka haluaa koiran, joka pitää heidät liikkeessä ja tarjoaa paljon iloa ja seikkailuja.

Parson Russell Terrierin historia

Parson Russell Terrier on pieni ja energinen koirarotu, joka on peräisin Englannista. Rotu sai alkunsa 1800-luvulla, kun englantilainen pappi John Russell kehitti sen metsästyskäyttöön. Parson Russell Terrier oli alun perin tarkoitettu metsästämään jyrsijöitä, kuten kettuja ja kaniineja.

Rotu tunnettiin alun perin nimellä Jack Russell Terrier, mutta myöhemmin nimi muutettiin Parson Russell Terrieriksi erottamaan se muista Jack Russell -tyyppisistä terriereistä. Rotu on suosittu edelleen metsästyskäytön lisäksi myös seurakoirana ja näyttelykoirana.

Parson Russell Terrier on älykäs, rohkea ja aktiivinen rotu, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä. Rotu on myös tunnettu luonteestaan olla ystävällinen ja leikkisä perheenjäsen.

Parson Russell Terrierin luonne

Parson Russell Terrier on energinen, älykäs ja rohkea rotu. Ne ovat erittäin leikkisiä ja aktiivisia koiria, jotka tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina. Ne ovat myös erittäin sosiaalisia ja nauttivat ihmisten seurasta. Parson Russell Terrierit ovat usein myös erittäin itsepäisiä ja omistautuneita perheelleen. Heillä on vahva metsästysvietti ja he saattavat jahtia pieniä eläimiä, joten niitä tulee valvoa ulkona ollessaan. Rotu sopii parhaiten aktiivisille omistajille, jotka pystyvät tarjoamaan niille tarpeeksi liikuntaa ja aktiviteetteja.

Parson Russell Terrierin haasteet

  • Parson Russell Terrierit ovat erittäin energisiä ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen tyytyväisinä.
  • Rotu saattaa olla taipuvainen omistautumaan yhteen perheenjäseneen ja olla varauksellinen vieraita kohtaan, mikä voi aiheuttaa sosiaalistumisongelmia.
  • Parson Russell Terrierit ovat älykkäitä ja itsenäisiä, mikä voi tehdä niiden kouluttamisesta haastavaa niille, jotka eivät ole kokeneita koiranomistajia.
  • Rotu saattaa olla taipuvainen metsästysviettiin ja saalistuskäyttäytymiseen, mikä voi aiheuttaa ongelmia muiden lemmikkieläinten kanssa.
  • Parson Russell Terrierit voivat olla äänekkäitä ja haukkuvia, mikä voi aiheuttaa konflikteja naapureiden kanssa, jos niitä ei kouluteta hillitsemään haukkumistaan.

Parson Russell Terrierin koko

Parson Russell Terrier on keskikokoinen koira, urosten ollessa noin 36-40 cm korkeita ja narttujen 33-38 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä 5-8 kg välillä.

Parson Russell Terrierin turkinhoito

Parson Russell Terrierin turkki on lyhyt ja karkea, eikä se vaadi kovin paljon hoitoa. Riittää, että harjaat koiraa säännöllisesti pitääksesi turkin hyvässä kunnossa. Voit käyttää kumisualla tai harjalla irrottamaan irtokarvat ja pitämään turkin kiiltävänä.

Kylpeminen ei ole välttämätöntä usein, mutta tarvittaessa voit pestä koiran miedolla koirashampoolla. Muista kuivata turkki hyvin pesun jälkeen, jotta iho ei ärsyynny.

Trimmaus on suositeltavaa tehdä muutaman kerran vuodessa, jotta turkki pysyy siistinä ja terveenä. Voit tehdä trimmauksen itse tai viedä koiran ammattilaiselle.

Muista myös tarkistaa koiran korvat ja leikata kynnet säännöllisesti. Näin pidät koirasi terveenä ja onnellisena.

Parson Russell Terrierin hinta

Parson Russell Terrierin elinikä

Parson Russell Terrierin elinikä on yleisesti noin 13-15 vuotta.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä ja hyvinvoinnista sen koko elämän ajan.

Parson Russell Terrierin terveys

Parson Russell Terrier on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia ovat patellaluksaatio eli polvilumpion sijoiltaanmeno, silmäsairaudet kuten kaihi ja sydänongelmat.

On tärkeää huolehtia Parson Russell Terrierin terveydestä säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla, terveellisellä ruokavaliolla ja riittävällä liikunnalla. Rotu voi elää jopa 13-15 vuoden ikäiseksi, kunhan sille tarjotaan hyvää hoitoa ja huolenpitoa.

Parson Russell Terrierin sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja energinen, ja haluaa harrastaa koiran kanssa esimerkiksi agilityä tai muita liikunnallisia aktiviteetteja

– pystyy tarjoamaan koiralle paljon liikuntaa ja aktiviteetteja, sillä Parson Russell Terrier on erittäin energinen rotu

– on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja tarjoamaan sille riittävästi henkistä stimulaatiota

– asuu alueella, jossa on mahdollisuus tarjota koiralle turvallisia ulkoilumahdollisuuksia ja tilaa juosta

Parson Russell Terrierin lähteet