Pekinginpalatsikoira

Korkeus: 15-23 cm
Korkeus: 15-23 cm
Paino: 3-6 kg (uros)
Paino: 2-5 kg (naaras)
Elinikä: 12-14 vuotta

Kiinanpalatsikoira

Mikä on Pekinginpalatsikoira

Pekinginpalatsikoira on pienikokoinen ja seurallinen koirarotu, joka on peräisin Kiinasta. Ne tunnetaan myös nimellä kiinanpalatsikoira. Pekinginpalatsikoirat ovat olleet suosittuja seurakoiria jo vuosisatojen ajan ja niitä pidettiin alun perin Kiinan keisarillisissa hoveissa.

Nämä koirat ovat älykkäitä, rohkeita ja leikkisiä. Ne ovat myös erittäin uskollisia omistajalleen ja nauttivat huomiosta. Pekinginpalatsikoirat ovat yleensä hyvin pienikokoisia, painaen alle viisi kiloa.

Heidän turkkinsa on pitkä ja silkkimäinen, ja se vaatii säännöllistä hoitoa. Pekinginpalatsikoirat ovat myös melko terveitä koiria, mutta niillä voi olla alttius hengitystieongelmille johtuen niiden lyhyestä kuonosta.

Nämä koirat sopivat hyvin asuntoelämään, mutta he tarvitsevat säännöllistä liikuntaa ja aktiviteetteja. Pekinginpalatsikoirat ovat myös erinomaisia seurakoiria ja heidän kanssaan on ilo viettää aikaa.

Pekinginpalatsikoiran historia

Pekinginpalatsikoira on peräisin Kiinasta, missä sitä on pidetty arvostettuna seurakoirana jo yli 2000 vuoden ajan. Rotu sai alkunsa Kiinan keisarillisessa hovissa, missä sitä pidettiin arvokkaana ja harvinaisena lemmikkinä.

Pekinginpalatsikoiria pidettiin alun perin vain keisarillisessa hovissa, mutta myöhemmin rotu levisi myös muiden aatelisperheiden ja ylimystön keskuuteen. Rotu oli erityisen suosittu Qing-dynastian aikana, jolloin niitä pidettiin arvokkaina lahjoina ja suojelusenkeleinä.

Pekinginpalatsikoira on pienikokoinen ja elegantti rotu, joka on tunnettu pitkästä ja silkkisestä turkistaan sekä lyhyestä kuonostaan. Rotu on erittäin seurallinen ja kiintyy vahvasti omistajaansa. Nykyään Pekinginpalatsikoira on suosittu seurakoira ympäri maailmaa, ja sitä pidetään edelleen arvostettuna ja arvokkaana rotuna.

Pekinginpalatsikoiran luonne

Pekinginpalatsikoira on rohkea, itsenäinen ja leikkisä rotu. Se on älykäs ja oppivainen, mutta saattaa olla myös hieman itsepäinen. Pekinginpalatsikoira on yleensä hyvin seurallinen ja kiintyy vahvasti omistajaansa. Se on myös varovainen vieraita kohtaan ja saattaa olla hieman arka uusissa tilanteissa. Pekinginpalatsikoira on kuitenkin yleisesti ottaen lempeä ja hellyydenkipeä seuralainen, joka rakastaa viettää aikaa perheensä kanssa.

Pekinginpalatsikoiran haasteet

  • Pekinginpalatsikoirat voivat olla hyvin omistautuneita ja suojelevia omistajiaan kohtaan, mikä voi johtaa aggressiiviseen käytökseen vieraita kohtaan.
  • Ne voivat olla vaikeita kouluttaa ja totella, sillä ne voivat olla itsepäisiä ja omanarvontuntoisia.
  • Pekinginpalatsikoirat ovat alttiita erilaisille terveysongelmille, kuten hengitysvaikeuksille ja silmävaivoille.
  • Niiden pitkä turkki vaatii säännöllistä hoitoa ja trimmaamista, mikä voi olla aikaa vievää ja kallista.
  • Pekinginpalatsikoirat voivat olla herkkiä kylmälle säälle ja tarvitsevat lämpimän ympäristön ja vaatetuksen kylminä kuukausina.

Pekinginpalatsikoiran koko

Pekinginpalatsikoira on pienikokoinen rotu, joka painaa yleensä alle 5 kiloa ja on noin 15-23 cm korkea säkäkorkeudeltaan. Ne ovat siis hyvin pieniä ja kevyitä koiria.

Pekinginpalatsikoiran turkinhoito

Pekinginpalatsikoira on pieni rotu, jolla on pitkä ja silkkisen pehmeä turkki. Turkinhoito on tärkeä osa tämän rodun hoitoa, jotta turkki pysyy terveenä ja kauniina.

Ensinnäkin, Pekinginpalatsikoira tulee harjata säännöllisesti. Käytä pehmeää harjaa tai kampaa poistamaan takkuja ja irtoavaa karvaa. Harjauksen avulla voit myös tarkistaa koiran ihon kunnon ja mahdolliset iho-ongelmat.

Kylpyjä ei tarvitse antaa liian usein, mutta tarvittaessa voit pestä koiran miedolla koirashampoolla. Muista kuivata turkki hyvin pesun jälkeen, jotta iho ei ärsyynny.

Pekinginpalatsikoira tarvitsee myös säännöllistä trimmausta. Voit leikata turkkia lyhyemmäksi esimerkiksi tassujen ympäriltä ja korvien yläpuolelta. Trimmaus auttaa pitämään turkin siistinä ja helpottaa turkinhoitoa.

Lisäksi muista tarkistaa koiran korvat ja leikata kynnet säännöllisesti. Pidä myös huolta koiran hampaista ja suuhygieniasta.

Noudata näitä ohjeita säännöllisesti, niin Pekinginpalatsikoiran turkki pysyy kauniina ja terveenä.

Pekinginpalatsikoiran hinta

Pekinginpalatsikoira voi maksaa Suomessa noin 1000-3000 euroa, riippuen koiran sukutaulusta ja kasvattajasta.

Pekinginpalatsikoiran elinikä

Pekinginpalatsikoira elää yleensä noin 12-14 vuotiaaksi, mutta terveillä yksilöillä voi olla pidempikin elinikä.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ylipaino, liikunnan puute ja huono ruokavalio. Säännöllinen eläinlääkärin tarkastus ja terveelliset elämäntavat voivat auttaa Pekinginpalatsikoiraa elämään mahdollisimman pitkään ja terveenä.

Pekinginpalatsikoiran terveys

Pekinginpalatsikoira on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia Pekinginpalatsikoirilla ovat hengitysvaikeudet, erityisesti kuumalla säällä tai liikunnan aikana. Tämä johtuu niiden lyhyestä kuonosta ja litteästä kasvojen rakenteesta.

Lisäksi Pekinginpalatsikoirilla voi esiintyä silmäongelmia, kuten kaihia ja sarveiskalvon haavaumia. Niillä voi myös olla herkkä iho, joka vaatii säännöllistä hoitoa ja suojaa auringolta.

On tärkeää pitää Pekinginpalatsikoira terveenä ja hyvinvoivana säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla, terveellisellä ruokavaliolla ja riittävällä liikunnalla. Omistajan tulee myös olla tietoinen rodun erityistarpeista ja mahdollisista terveysriskeistä.

Pekinginpalatsikoira sopii ihmisille, joka

– etsii pientä ja seurallista lemmikkiä

– asuu kerrostaloasunnossa tai pienessä tilassa, sillä rotu on pienikokoinen

– haluaa koiran, joka on helppo kouluttaa ja sopeutuu hyvin erilaisiin ympäristöihin

– kaipaa seuraa ja läheisyyttä, sillä Pekinginpalatsikoira on hyvin kiintyväinen omistajaansa

– on valmis hoitamaan rodun pitkää turkkia ja tarjoamaan sille säännöllistä turkinhoitoa

Pekinginpalatsikoiran lähteet