Podenco

Korkeus: 55-64 cm
Korkeus: 55-64 cm
Paino: 20-25 kg (uros)
Paino: 4-8 kg (naaras)
Elinikä: 12-14 vuotta

Podenco Espanol, Podenco Canario, Podenco Andaluz

Mikä on Podenco

Podenco on espanjalainen koirarotu, joka tunnetaan erityisesti nopeudestaan ja kestävyydestään metsästyskoirana. Podencoja on useita eri tyyppejä, kuten Podenco Canario, Podenco Andaluz ja Podenco Ibicenco. Ne ovat keskikokoisia koiria, joilla on ketterä ja atleettinen rakenne.

Podencot ovat älykkäitä ja itsenäisiä koiria, jotka tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina. Ne ovat yleensä ystävällisiä ja leikkisiä perheenjäseniä, mutta voivat olla varautuneita vieraita kohtaan. Podencot ovat myös erinomaisia metsästyskoiria, jotka ovat erityisen hyviä jäljittämään saalista.

Podencot ovat yleensä terveitä koiria, mutta niillä voi olla taipumusta joitain perinnöllisiä sairauksia, kuten lonkkadysplasiaa. Niiden turkki on lyhyt ja helppohoitoinen, joten ne eivät vaadi paljon turkinhoitoa. Podencot ovat lojaaleja ja uskollisia kumppaneita, jotka sopivat hyvin aktiiviseen ja urheilulliseen perheeseen.

Podencon historia

Podenco on antiikin alkuperää oleva koirarotu, joka on peräisin Välimeren alueelta. Rotu on tunnettu erityisesti Espanjassa, missä sitä on käytetty metsästyksessä jo vuosisatojen ajan. Podencoja on kahta eri tyyppiä: karkeakarvainen ja sileäkarvainen.

Podencoja on käytetty metsästyksessä erityisesti jänisten ja muiden pienten riistaeläinten pyynnissä. Niiden uskotaan olevan peräisin muinaisista egyptiläisistä ja foinikialaisista koirista, jotka levisivät Välimeren alueelle antiikin aikoina. Podencot ovat erittäin nopeita ja kestäviä koiria, jotka ovat tottuneet työskentelemään vaikeissa maastoissa.

Podencoja on nykyään myös suosittuja seurakoiria, mutta niiden metsästysvietti on yhä vahva. Rotu on harvinaisempi Pohjois-Euroopassa, mutta se on saanut viime vuosina enenevässä määrin suosiota myös Suomessa.

Podencon luonne

Podenco on energinen, älykäs ja itsenäinen koirarotu. Ne ovat erittäin aktiivisia ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja virikkeitä pysyäkseen onnellisina. Podencot ovat yleensä hyvin sosiaalisia ja ystävällisiä ihmisiä kohtaan, mutta ne voivat olla varautuneita vieraita kohtaan. Ne ovat myös erittäin uteliaita ja seikkailunhaluisia, joten niiden omistajan tulee olla valmis tarjoamaan niille paljon aktiviteetteja ja mielenkiintoisia haasteita.

Podencon haasteet

  • Podencot ovat erittäin energisiä ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen tyytyväisinä.
  • Heillä voi olla taipumusta karata, joten niiden omistajien tulee olla erityisen varovaisia ulkoillessaan niitä.
  • Podencot voivat olla arkoja ja varautuneita vieraita kohtaan, joten sosiaalistaminen on tärkeää niiden kanssa.
  • Heillä voi olla myös metsästysviettiä, joten niiden kanssa tulee olla varovainen pienten eläinten läheisyydessä.

Podencon koko

Podenco on keskikokoinen koira, urosten ollessa noin 55-64 cm korkeita ja narttujen noin 53-61 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä 20-25 kg välillä.

Podencon turkinhoito

Podencon turkki on lyhyt ja helppohoitoinen, mutta se vaatii säännöllistä harjaamista pitääkseen sen hyvässä kunnossa. Harjaaminen auttaa poistamaan irtoavan karvan ja pitää turkin kiiltävänä.

Kylpyjä ei tarvitse antaa usein, sillä Podenco puhdistaa itsensä usein itse. Kuitenkin tarvittaessa voit pestä koiran miedolla koirashampoolla. Muista kuivata turkki hyvin pesun jälkeen, jotta iho ei ärsyynny.

Podencoilla on usein herkkä iho, joten tarkkaile turkin kuntoa ja ihoa säännöllisesti. Jos huomaat ihottumaa tai muita iho-ongelmia, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Leikkaa koiran kynnet säännöllisesti ja puhdista korvat tarvittaessa. Muista myös harjata hampaat ja huolehtia yleisestä hygieniasta.

Podencon hinta

Podencon elinikä

Podencon elinikä vaihtelee yleisesti 11-14 vuoden välillä. Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä ja hyvinvoinnista, jotta se voi elää mahdollisimman pitkän ja terveen elämän.

Podencon terveys

Podencot ovat yleisesti terveitä koiria, joilla on pitkä elinikä. Rotu on geneettisesti monipuolinen, mikä auttaa vähentämään perinnöllisiä sairauksia. Podencot ovat yleensä kestäviä ja aktiivisia koiria, jotka tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä.

Yleisimpiä terveysongelmia, joita podencoilla voi esiintyä, ovat korvatulehdukset ja iho-ongelmat. On tärkeää pitää podencon korvat puhtaina ja tarkistaa ne säännöllisesti. Lisäksi podencot voivat olla herkkiä auringonpolttamalle iholle, joten niitä tulisi suojata auringolta erityisesti kesäisin.

Podencot voivat myös olla alttiita nivelongelmille, erityisesti vanhemmalla iällä. On tärkeää pitää podencon paino terveellisellä tasolla ja tarjota niille riittävästi liikuntaa ja ravintoa pitääkseen nivelet terveinä.

Podencon sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä Podenco tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja tarjoamaan sille riittävästi virikkeitä

– asuu omakotitalossa tai maaseudulla, missä koiralla on tilaa juosta ja leikkiä

– on valmis antamaan koiralleen paljon rakkautta ja huomiota, sillä Podenco on hyvin seurallinen rotu

Podencon lähteet