Polish Tatra Sheepdog

Korkeus: 65-70 cm
Korkeus: 60-70 cm
Paino: 45-60 kg (uros)
Paino: 35-50 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Podhalanin, Owczarek Podhalanski

Mikä on Polish Tatra Sheepdog

Polish Tatra Sheepdog, tunnetaan myös nimellä Owczarek Podhalanski, on suuri ja vahva koirarotu, joka on peräisin Puolasta. Tämä rotu on perinteisesti käytetty paimentamaan lampaita ja muita karjaeläimiä vuoristoisilla alueilla.

Polish Tatra Sheepdog on älykäs, rohkea ja omistautunut perheelleen. Se on erinomainen vahti- ja suojelukoira, joka pitää vieraita loitolla. Tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Polish Tatra Sheepdogilla on pitkä, paksu turkki, joka suojaa sitä kylmältä ja sateelta. Tämä rotu vaatii säännöllistä harjausta pitääkseen turkkinsa hyvässä kunnossa.

Polish Tatra Sheepdogn historia

Polish Tatra Sheepdog, tunnetaan myös nimellä Owczarek Podhalanski, on perinteinen puolalainen paimenkoira, joka on peräisin Tatra-vuoristosta Puolassa. Rotu on ollut osa puolalaista paimentolaiskulttuuria jo vuosisatojen ajan ja sitä on käytetty paimentamaan lampaita ja muita karjaeläimiä vaikeassa vuoristo-olosuhteissa.

Polish Tatra Sheepdog on tunnettu vahvasta vahtivietistään ja rohkeudestaan, mikä tekee siitä erinomaisen paimenkoiran. Rotu on myös erittäin älykäs ja omistautunut perheelleen, mikä tekee siitä suositun lemmikin Puolassa ja ympäri maailmaa.

Rotu on peräisin antiikin ajoilta ja sen alkuperäiset juuret voidaan jäljittää vuosisatojen taakse. Se on säilyttänyt perinteiset ominaisuutensa ja ulkonäkönsä vuosien varrella, ja se on edelleen suosittu valinta paimenkoiraksi sekä koti- että työkoiraksi.

Polish Tatra Sheepdogin luonne

Polish Tatra Sheepdog on älykäs, uskollinen ja rohkea rotu. Se on erittäin suojeleva perheensä ja reviirinsä suhteen, ja se voi olla varautunut vieraita kohtaan. Tämä rotu on erittäin omistautunut omistajalleen ja se rakastaa olla osa perhettä. Polish Tatra Sheepdog on myös erittäin energinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä. Se on myös erittäin älykäs ja oppii nopeasti erilaisia temppuja ja tehtäviä. Tämä rotu sopii parhaiten aktiiviselle omistajalle, joka pystyy tarjoamaan sille tarpeeksi liikuntaa ja henkistä stimulaatiota.

Polish Tatra Sheepdogin haasteet

 • Isokokoisuus ja voimakas luonne voivat vaatia omistajalta paljon fyysistä voimaa ja kärsivällisyyttä.
 • Tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveenä ja onnellisena.
 • Sosiaalistaminen ja koulutus ovat tärkeitä, jotta koira oppii käyttäytymään hyvin muiden ihmisten ja eläinten kanssa.
 • Voi olla vaativa vartiokoira, joka tarvitsee selkeät rajat ja tehtävät.
 • Saa helposti eroahdistusta ja tarvitsee paljon seuraa ja huomiota omistajaltaan.

Polish Tatra Sheepdogin koko

Polish Tatra Sheepdog on suuri ja vahva rotu. Urosten säkäkorkeus on yleensä noin 65-70 cm ja narttujen hieman pienempi, noin 60-65 cm. Paino vaihtelee yleensä 35-60 kg välillä. Tämä rotu on fyysisesti vaikuttava ja sillä on vahva rakenne.

Polish Tatra Sheepdogin turkinhoito

Polish Tatra Sheepdogin turkki on pitkä, paksu ja karhea, ja se vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen hyvässä kunnossa. Tässä muutamia ohjeita turkinhoitoon:

 • Harjaa koira säännöllisesti, vähintään muutaman kerran viikossa, poistaaksesi takkuja ja irtoavaa karvaa.
 • Käytä metallista karstaa tai harjaa, joka on suunniteltu pitkäkarvaisille koirille.
 • Kylpyjä ei tarvitse usein, koska koira puhdistaa itsensä luonnollisesti. Kuitenkin tarvittaessa käytä koiran shampoota ja hoitoainetta.
 • Leikkaa koiran kynnet säännöllisesti ja tarkkaile korvien puhtautta.
 • Trimmaa koira tarvittaessa, erityisesti tassujen ja korvien ympäriltä.
 • Älä unohda harjata myös koiran häntää ja aluskarvaa.

Seuraa koirasi turkin kuntoa ja tarpeita, ja tarvittaessa kysy neuvoa eläinlääkäriltä tai koiranhoitajalta.

Polish Tatra Sheepdogin hinta

Polish Tatra Sheepdogin elinikä

Polish Tatra Sheepdogin elinikä on keskimäärin 10-12 vuotta.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. Säännölliset eläinlääkärikäynnit ja terveellinen elämäntapa voivat auttaa pidentämään koiran elinikää.

Polish Tatra Sheepdogin terveys

Polish Tatra Sheepdog on yleisesti terve rotu, joka ei kärsi suurista perinnöllisistä sairauksista. Rotu on kestävä ja vahva, ja sillä on yleensä pitkä elinikä, joka voi olla jopa 12-14 vuotta.

Kuten kaikilla koiraroduilla, myös Polish Tatra Sheepdogilla voi olla alttius joillekin terveysongelmille, kuten lonkka- ja kyynärnivelten dysplasialle sekä silmäsairauksille. On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla ja terveellisellä ruokavaliolla.

Polish Tatra Sheepdogin omistajan tulee myös pitää huolta koiran turkin hygieniasta ja terveydestä, sillä rotu voi olla altis iho-ongelmille ja tulehduksille, jos turkkia ei hoideta asianmukaisesti.

Polish Tatra Sheepdog sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä se voi olla itsenäinen ja vaativa rotu

– asuu maaseudulla tai omakotitalossa, sillä se tarvitsee tilaa ja mahdollisuuden juosta vapaana

– haluaa koiran, joka on uskollinen ja suojeleva perheenjäsen

Polish Tatra Sheepdogin lähteet