Poodle

Korkeus: 38-45 cm
Korkeus: noin 24-28 cm
Paino: 7-8 kg (uros)
Paino: 3-6 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Villakoira

Mikä on Poodle

Poodle eli villakoira on keskikokoinen ja älykäs koirarotu, joka tunnetaan erityisesti sen kiharakarvaisesta turkista. Poodleja on kolme eri kokovaihtoehtoa: suuri, keskikokoinen ja pieni. Ne ovat leikkisiä ja ystävällisiä koiria, jotka sopivat hyvin perhekoiriksi.

Poodleja käytetään usein myös näyttelykoirina ja harrastuskoirina erilaisissa koiraurheilulajeissa. Ne ovat oppivaisia ja helppoja kouluttaa, joten ne soveltuvat hyvin erilaisiin tehtäviin. Poodleilla on myös hyvä terveys ja ne elävät yleensä pitkän elämän.

Mäyräkoiran historia

Mäyräkoira on peräisin Saksasta, missä sitä käytettiin alun perin mäyrien metsästykseen. Rotu kehitettiin 1800-luvulla ja se on saavuttanut suuren suosion ympäri maailmaa.

Mäyräkoira on pienikokoinen ja rohkea koira, joka on erittäin älykäs ja omistautunut omistajalleen. Se on myös erittäin hyvä metsästyskoira ja se on erinomainen jäljestäjä.

Mäyräkoira on nykyään suosittu lemmikkikoira, joka on tunnettu rohkeudestaan ja ystävällisyydestään. Rotu on myös erittäin helppo kouluttaa ja se soveltuu hyvin erilaisiin harrastuksiin.

Poodleen luonne

Poodle on älykäs, leikkisä ja ystävällinen koira. Se on erittäin oppivainen ja helppo kouluttaa erilaisiin temppuihin. Poodle on myös hyvin seurallinen ja kiintyy vahvasti omistajaansa. Se on leikkisä ja energinen, mutta osaa myös rauhoittua ja olla hiljaa sisätiloissa. Poodle on yleensä hyvin sosiaalinen muiden koirien ja ihmisten kanssa. Se on myös hyvä vahti, sillä se ilmoittaa äänekkäästi vieraiden saapumisesta. Poodle on siis monipuolinen ja ihana seuralainen koko perheelle.

Pudelin haasteet

  • Pudelit tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina. Niiden energiataso voi olla haastava hallittavaksi, jos niille ei tarjota tarpeeksi liikuntaa.
  • Pudelit voivat olla herkkiä erilaisille terveysongelmille, kuten iho- ja silmäsairauksille. Säännöllinen eläinlääkärin tarkastus ja hyvä ruokavalio voivat auttaa ehkäisemään näitä ongelmia.
  • Pudelit ovat älykkäitä ja helposti koulutettavissa, mutta ne voivat myös olla itsepäisiä ja vaativia. Johdonmukainen ja positiivinen koulutus on tärkeää niiden kanssa työskennellessä.
  • Pudelit voivat olla herkkiä yksinololle ja eristämiselle. Ne kaipaavat paljon huomiota ja seuraa perheeltään, joten niiden kanssa tulee viettää riittävästi aikaa.

Mäyräkoiran koko

Mäyräkoira on pienikokoinen koira, jonka säkäkorkeus vaihtelee yleensä 20-27 senttimetrin välillä. Mäyräkoiran paino voi olla noin 4-9 kiloa riippuen rodun koosta.

Poodle’n turkinhoito

Poodleilla on erittäin tiheä ja kihara turkki, joka vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen hyvässä kunnossa. Alla on joitakin vinkkejä poodlen turkinhoitoon:

  • Harjaus: Poodle tarvitsee päivittäistä harjausta pitääkseen turkin takuttomana ja terveenä. Käytä harjaa, joka on suunniteltu kiharalle turkille.
  • Kylpy: Poodle tarvitsee säännöllisiä kylpyjä pitääkseen turkin puhtaana. Käytä koirille tarkoitettua shampoota ja hoitoainetta.
  • Trimmaus: Poodle tarvitsee säännöllistä trimmausta pitääkseen turkin siistinä ja terveenä. Voit tehdä tämän itse tai viedä koiran ammattilaiselle trimmattavaksi.
  • Korvien ja silmien puhdistus: Poodleilla on taipumus tulehduksiin korvissa ja silmissä, joten muista puhdistaa ne säännöllisesti.
  • Kynsien leikkaus: Leikkaa poodlen kynnet säännöllisesti, jotta ne eivät kasva liian pitkiksi ja aiheuta epämukavuutta koiralle.

Pudelien hinta

Poodlen elinikä

Poodlen elinikä on yleisesti 12-15 vuotta, mutta ne voivat elää jopa 18 vuotiaiksi.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi rodun koko, perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito.

Mäyräkoiran terveys

Mäyräkoirat ovat yleisesti terveitä ja kestäviä koiria, mutta heillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia mäyräkoirilla ovat selkäongelmat, erityisesti nikamien välilevynpullistumat. Tämä johtuu mäyräkoiran pitkästä selästä ja matalasta rakenteesta. Muita terveysongelmia voivat olla esimerkiksi silmäsairaudet, allergiat ja iho-ongelmat.

Puudelin sopii ihmisille, joka

– haluaa koiran, joka ei karvaa paljon ja sopii allergikoille

– etsii älykästä ja helposti koulutettavaa rotua

– kaipaa seuraa ja haluaa koiran, joka on sosiaalinen muiden ihmisten ja eläinten kanssa

Poodlen lähteet