Portugalinvesikoira

Korkeus: 53-60 cm
Korkeus: 43-57 cm
Paino: 20-30 kg (uros)
Paino: 16-20 kg (naaras)
Elinikä: 12-14 vuotta

Portugalinvesikoira, Portuguese Water Dog

Mikä on Portugalinvesikoira

Portugalinvesikoira on keskikokoinen ja voimakasrotuinen koira, joka on peräisin Portugalista. Se tunnetaan myös nimellä Cão de Água Português, mikä tarkoittaa portugalilaista vesikoiraa. Portugalinvesikoira on alun perin kehitetty apuna kalastuksessa ja se on erinomainen uimari ja sukeltaja.

Tämä rotu on älykäs, ystävällinen ja leikkisä. Portugalinvesikoira on myös erittäin sosiaalinen ja se rakastaa olla perheensä kanssa. Se on hyvä koirarotu lapsiperheille ja se tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa.

Portugalinvesikoiralla on kihara ja vesitiivis turkki, joka vaatii säännöllistä hoitoa. Sen turkki on yleensä musta, valkoinen tai ruskea. Tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveenä ja onnellisena.

Portugalinvesikoiran historia

Portugalinvesikoira, myös nimeltään Cão de Água Português, on peräisin Portugalista ja on perinteisesti ollut kalastajien apuna merellä. Rotu on tunnettu erinomaisista uimataidoistaan ja kyvystään noutaa esineitä vedestä. Portugalinvesikoira on myös erittäin älykäs ja oppivainen rotu, mikä tekee siitä suositun niin työ- kuin seurakoiranakin.

Portugalinvesikoira on ollut osa Portugalin historiaa jo vuosisatojen ajan, ja sitä on käytetty apuna kalastuksessa ja merenkulussa. Rotu on kehittynyt sopeutumaan merelliseen ympäristöön ja sen turkki on vedenkestävä. Portugalinvesikoira on myös erinomainen sukeltaja ja se pystyy uimaan pitkiä matkoja avomerellä.

Nykypäivänä Portugalinvesikoira on suosittu rotu ympäri maailmaa, ja sitä arvostetaan sen monipuolisten taitojen ja ystävällisen luonteen vuoksi. Rotu on myös erinomainen perhekoira, joka rakastaa olla mukana kaikessa toiminnassa. Portugalinvesikoira on edelleen suosittu myös vesipelastustehtävissä ja vesipelastuskoulutuksessa.

Portugalinvesikoiran luonne

Portugalinvesikoira on älykäs, rohkea ja itsenäinen rotu. Se on erittäin ystävällinen ja leikkisä perheenjäsen, joka rakastaa olla mukana kaikessa toiminnassa. Portugalinvesikoira on myös erittäin energinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Se on myös erittäin utelias ja oppivainen, mikä tekee siitä hyvän koulutettavan. Portugalinvesikoira on myös erittäin suojeleva perheensä suhteen ja se voi olla varautunut vieraita kohtaan. Yleisesti ottaen Portugalinvesikoira on lojaali ja rakastava kumppani, joka sopii hyvin aktiiviseen perheeseen.

Portugalinvesikoira haasteet

  • Portugalinvesikoirat tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina. Niiden energiamäärä voi olla haastavaa hallita, jos omistajalla ei ole tarpeeksi aikaa ja resursseja tarjota niille tarvittavaa liikuntaa.
  • Portugalinvesikoirat ovat älykkäitä ja itsenäisiä, mikä voi tehdä niiden kouluttamisesta haastavaa. Omistajan tulee olla johdonmukainen ja kärsivällinen koulutuksen suhteen.
  • Portugalinvesikoirat ovat erittäin seurallisia ja kiintyvät vahvasti perheeseensä. Niiden voi olla vaikea olla yksin pitkiä aikoja, ja ne voivat kehittää eroahdistusta, jos niitä jätetään yksin liian usein.
  • Portugalinvesikoirat ovat alttiita perinnöllisille terveysongelmille, kuten lonkka- ja silmäsairauksille. Omistajan tulee huolehtia niiden terveydestä ja käydä säännöllisesti eläinlääkärissä tarkistuttamassa niiden kuntoa.

Portugalinvesikoiran koko

Portugalinvesikoira on keskikokoinen rotu, urosten säkäkorkeus on noin 50-57 cm ja narttujen 43-52 cm. Paino vaihtelee yleensä 16-27 kg välillä.

Portugalinvesikoiran turkinhoito

Portugalinvesikoira on vesikoirarotu, jolla on kihara ja vedenpitävä turkki. Turkinhoito on tärkeä osa tämän rodun terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämistä.

Portugalinvesikoiran turkki tulee harjata säännöllisesti, vähintään muutaman kerran viikossa. Kiharat voivat helposti takkuuntua, joten harjaaminen auttaa pitämään turkin hyvässä kunnossa.

Kylpeminen on myös osa portugalinvesikoiran turkinhoitoa. Koiraa tulee kylvettää tarpeen mukaan käyttäen koirille tarkoitettua shampoota. Kylvyn jälkeen turkki tulee kuivata huolellisesti, jotta iho ei kostu liikaa.

Lisäksi portugalinvesikoira tarvitsee säännöllistä trimmausta, erityisesti tassujen ja korvien ympäriltä. Turkki tulee leikata tarpeen mukaan, jotta se pysyy siistinä ja terveenä.

Älä unohda myöskään tarkistaa koiran korvat ja hampaat säännöllisesti osana turkinhoitoa. Pidä huolta myös koiran kynsistä leikkaamalla ne tarvittaessa.

Portugalinvesikoiran hinta

Portugalinvesikoira elinikä

Portugalinvesikoiran elinikä on yleensä noin 12-14 vuotta, mutta ne voivat elää jopa 15 vuotta tai enemmänkin hyvissä olosuhteissa.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, yleinen terveydentila ja elinolosuhteet. On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä ja hyvinvoinnista, jotta se voi elää mahdollisimman pitkään ja terveenä.

Portugalinvesikoiran terveys

Portugalinvesikoira on yleisesti terve rotu, joka elää keskimäärin 12-14 vuotta. Rotu on geneettisesti monipuolinen, mikä vähentää perinnöllisten sairauksien riskiä. Kuitenkin kuten kaikilla roduilla, myös portugalinvesikoirilla voi esiintyä joitakin terveysongelmia.

Yleisimpiä terveysongelmia portugalinvesikoirilla ovat lonkka- ja kyynärnivelten dysplasia, silmäsairaudet kuten kaihi ja PRA sekä allergiat. On tärkeää huolehtia portugalinvesikoiran terveydestä säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla, terveellisellä ruokavaliolla ja riittävällä liikunnalla.

Portugalinvesikoira sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä Portugalinvesikoira on älykäs ja itsenäinen rotu

– asuu alueella, jossa on mahdollisuus tarjota koiralle runsaasti tilaa ja mahdollisuuksia uimiseen, sillä Portugalinvesikoira rakastaa vettä

– haluaa koiran, joka on uskollinen ja omistautunut perheelleen, sillä Portugalinvesikoira on tunnettu uskollisuudestaan ja kiintymyksestään omistajaansa kohtaan

Portugalinvesikoiran lähteet