Pug (Mopsi)

Korkeus: noin 30-36 cm
Korkeus: noin 25-28 cm
Paino: 6-8 kg (uros)
Paino: 6-8 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Mopsi

Mikä on Pug (Mopsi)

Mopsi on pieni ja suloinen koirarotu, joka tunnetaan lyhyestä nenästään ja rypytetystä otsastaan. Ne ovat ystävällisiä, leikkisiä ja seurallisia koiria, jotka sopivat hyvin perhekoiriksi. Mopsit ovat myös älykkäitä ja oppivat nopeasti erilaisia temppuja.

Mopsit ovat yleensä hyvin sosiaalisia ja tulevat hyvin toimeen muiden koirien ja ihmisten kanssa. Ne tarvitsevat kuitenkin säännöllistä liikuntaa ja aktiviteetteja pitääkseen itsensä terveinä ja onnellisina.

Mopsit ovat myös tunnettuja siitä, että ne voivat olla melko äänekkäitä ja haukkuvat helposti. Ne voivat myös olla hieman itsepäisiä, joten johdonmukainen ja positiivinen koulutus on tärkeää niiden kanssa työskennellessä.

Mopsin historia

Mopsi on pieni koirarotu, joka tunnetaan lyhyestä kuonostaan ja rypytetystä otsastaan. Rotu on peräisin Kiinasta, missä sitä pidettiin alun perin seurakoirana keisarillisissa hoveissa. Mopsit olivat suosittuja myös Euroopassa, erityisesti Hollannissa ja Englannissa, missä ne olivat suosittuja hovien ja porvaristojen keskuudessa.

Mopsit ovat tunnettuja ystävällisestä ja leikkisästä luonteestaan. Ne ovat erinomaisia seurakoiria ja sopeutuvat hyvin erilaisiin ympäristöihin. Mopsit ovat myös älykkäitä ja oppivat nopeasti erilaisia temppuja.

Nykyään mopsit ovat suosittuja lemmikkejä ympäri maailmaa. Rotu on edelleen suosittu seurakoira, ja monet arvostavat mopsin iloista ja leikkisää luonnetta.

Mopsin luonne

Mopsi on iloinen, leikkisä ja seurallinen koira. Se on ystävällinen ja hellyydenkipeä, ja rakastaa olla perheensä kanssa. Mopsi on myös älykäs ja oppivainen, mutta saattaa olla hieman itsepäinen ja omalaatuinen. Se on sosiaalinen koira, joka tulee hyvin toimeen muiden koirien ja ihmisten kanssa. Mopsi on myös melko energinen ja tarvitsee säännöllistä liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveenä ja onnellisena.

Mopsin haasteet

 • Hengitysongelmat: Mopsit ovat brakykefaalisia koiria, mikä tarkoittaa lyhyttä kuonoa ja litistynyttä kasvojen rakennetta. Tämä voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia ja lämpöhalvauksen riskiä kuumalla säällä.
 • Ylipaino: Mopsit ovat alttiita lihavuudelle, mikä voi aiheuttaa terveysongelmia kuten nivelvaivoja ja sydänongelmia.
 • Silmäongelmat: Mopsit voivat kärsiä erilaisista silmäsairauksista, kuten sarveiskalvon haavaumista ja silmäluomien kääntymisestä.
 • Herkkä iho: Mopsit voivat kärsiä iho-ongelmista, kuten allergioista ja ihon tulehduksista.

  Mopsin koko

  Mopsi on pienikokoinen rotu, joka painaa yleensä noin 6-8 kiloa ja on noin 25-30 cm korkea säkäkorkeudeltaan. Ne ovat kompakteja ja vahvarakenteisia koiria, joilla on lyhyet jalat ja pyöreä ruumis.

  Mopsin turkinhoito

  Mopsin turkki on lyhyt ja tiheä, joten se ei vaadi kovin paljoa hoitoa. Mopsin turkkia kannattaa harjata säännöllisesti esimerkiksi kumisualla tai pehmeällä harjalla poistaaksesi irtoavan karvan ja pitääksesi turkin kiiltävänä.

  Mopsin ihoa kannattaa myös tarkkailla säännöllisesti, erityisesti ihopoimuista ja taitoksista, jotta mahdolliset iho-ongelmat voidaan havaita ajoissa. Mopsin taitokset kannattaa myös pitää puhtaina ja kuivina, jotta iho ei ärsyynny tai tulehdu.

  Mopsia ei yleensä tarvitse kylpeä usein, sillä sen turkki ei kerää paljoa likaa. Kuitenkin tarvittaessa voit pestä mopsin miedolla koirashampoolla ja huolehtia, että turkki kuivataan kunnolla pesun jälkeen.

  Mopsin silmät ja korvat kannattaa myös tarkistaa ja puhdistaa säännöllisesti, jotta mahdolliset tulehdukset tai ongelmat voidaan havaita ajoissa.

  Mopsin hinta

  Mopsin hinta vaihtelee yleisesti noin 1000-2000 euron välillä Suomessa. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi pentujen rekisteröinti, vanhempien näyttelymenestys ja terveystarkastukset.

  Pugin elinikä

  Pugin elinikä on yleensä noin 12-15 vuotta, mutta ne voivat elää jopa 15-20 vuotta hyvissä olosuhteissa.

  Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ylipaino, liikunnan puute ja huono ruokavalio. On tärkeää pitää huolta Pugin terveydestä ja hyvinvoinnista, jotta se voi elää mahdollisimman pitkän ja onnellisen elämän.

  Mopsin terveys

  Mopsit ovat yleisesti terveitä koiria, mutta heillä voi olla joitakin rotuun liittyviä terveysongelmia. Yksi yleisimmistä ongelma on hengitysvaikeudet, johtuen niiden lyhyestä nenästä. Tämä voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia erityisesti kuumalla säällä tai liikunnan aikana.

  Muita terveysongelmia, joita mopsit voivat kohdata, ovat esimerkiksi silmäongelmat, iho-ongelmat ja nivelvaivat. On tärkeää huolehtia mopsin terveydestä säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä ja terveellisellä ruokavaliolla.

  Mopsin sopii ihmisille, joka

  – etsii seuraa ja läheisyyttä, sillä mopsit ovat erittäin seurallisia ja kiintyvät vahvasti omistajiinsa

  – asuu kerrostalossa tai pienessä asunnossa, sillä mopsit ovat pienikokoisia ja sopeutuvat hyvin myös ahtaisiin tiloihin

  – ei ole kovin aktiivinen, sillä mopsit eivät tarvitse kovin paljon liikuntaa ja ovat usein tyytyväisiä lyhyisiin lenkkeihin ja leikkeihin sisätiloissa

  – haluaa koiran, joka on leikkisä ja iloinen luonne, sillä mopsit ovat tunnettuja iloisesta ja leikkisästä luonteestaan

  Pug (Mopsi) lähteet