Pug

Korkeus: noin 30-36 cm
Korkeus: noin 25-28 cm
Paino: 6-8 kg (uros)
Paino: 6-8 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Mopsi

Mikä on Mopsi

Mopsi on pieni ja suloinen koirarotu, joka tunnetaan lyhyestä nenästään ja rypytetystä otsastaan. Mopsit ovat ystävällisiä, leikkisiä ja seurallisia koiria, jotka sopivat hyvin perhekoiriksi. Ne ovat myös helppohoitoisia ja sopeutuvat hyvin erilaisiin ympäristöihin.

Mopsit ovat tunnettuja hyvästä luonteestaan ja iloisesta asenteestaan. Ne ovat myös älykkäitä ja oppivat nopeasti erilaisia temppuja. Mopsit ovat myös hyviä seurakoiria ja nauttivat ihmisten seurasta.

Mopsit tarvitsevat säännöllistä liikuntaa ja aktiviteetteja pitääkseen ne terveinä ja onnellisina. Ne ovat myös alttiita ylipainolle, joten ruokinnassa on oltava tarkkana. Mopsit ovat myös herkkiä kuumuudelle ja niiden kanssa onkin hyvä välttää kuumia päiviä ja pitkiä ulkoiluhetkiä kuumalla säällä.

Mopsin historia

Mopsi on pienikokoinen koirarotu, joka tunnetaan lyhyestä kuonostaan ja rypytetystä otsastaan. Rotu on peräisin Kiinasta, missä sitä pidettiin alun perin seurakoirana keisarillisissa hoveissa. Mopsit olivat suosittuja myös Euroopassa, erityisesti Hollannissa ja Englannissa, missä ne olivat suosittuja hovien ja aatelisperheiden seurakoirina.

Mopsit ovat tunnettuja ystävällisestä ja leikkisästä luonteestaan. Ne ovat erinomaisia seurakoiria ja sopeutuvat hyvin erilaisiin ympäristöihin. Mopsit ovat myös älykkäitä ja oppivat nopeasti erilaisia temppuja ja käskyjä.

Nykyään mopsit ovat suosittuja lemmikkejä ympäri maailmaa. Rotu on edelleen suosittu seurakoira, mutta sitä käytetään myös terapiakoirina ja harrastuskoirina erilaisissa koiraurheilulajeissa.

Pugin luonne

Pugit ovat iloisia, leikkisiä ja seurallisia koiria. Ne ovat ystävällisiä ja hellyydenkipeitä, ja rakastavat olla perheensä kanssa. Pugit ovat myös älykkäitä ja oppivat nopeasti uusia asioita. Ne ovat usein vilkkaita ja energisiä, mutta voivat myös olla melko laiskoja ja nauttia pitkistä päiväunista. Pugit ovat sosiaalisia koiria ja tulevat yleensä hyvin toimeen muiden koirien ja ihmisten kanssa.

Pugin haasteet

 • Hengitysvaikeudet: Pugit ovat brakykefaalisia koiria, mikä tarkoittaa lyhyttä kuonoa ja litistynyttä kasvojen rakennetta. Tämä voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia ja lämpöhalvauksen riskiä kuumalla säällä.
 • Silmäongelmat: Pugeilla on suuri riski erilaisiin silmäsairauksiin, kuten sarveiskalvon haavaumiin ja silmäluomien kääntymiseen.
 • Liikalihavuus: Pugit ovat alttiita liikalihavuudelle, mikä voi aiheuttaa muita terveysongelmia, kuten nivelvaivoja ja sydänongelmia.
 • Herkkä iho: Pugit voivat kärsiä herkästä ihosta ja allergioista, jotka voivat aiheuttaa kutinaa ja iho-ongelmia.
 • Herkkä lämpötilanvaihteluille: Pugit eivät siedä äärimmäisiä lämpötiloja hyvin ja voivat kärsiä lämpöhalvauksesta kuumalla säällä ja palella kylmällä säällä.

  Mopsin koko

  Mopsi on pienikokoinen rotu, joka painaa yleensä noin 6-8 kiloa ja on noin 25-30 cm korkea. Ne ovat kompakteja ja vahvarakenteisia koiria, joilla on lyhyet jalat ja pyöreä ruumis.

  Mopsin turkinhoito

  Mopsin turkki on lyhyt ja tiheä, joten se ei vaadi kovin paljoa hoitoa. Mopsi kannattaa harjata säännöllisesti esimerkiksi kumisualla tai pehmeällä harjalla pitääkseen turkki siistinä ja poistaakseen irtoavan karvan.

  Kylpyjä ei tarvitse antaa usein, sillä mopsin iho voi herkästi kuivua. Kuitenkin tarvittaessa mopsi voidaan pestä miedolla koirashampoolla ja huolellisesti kuivata jälkeenpäin.

  Mopsin taittuvat korvat kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja tarvittaessa puhdistaa, jotta korvat pysyvät terveinä. Myös silmien ympärykset kannattaa pitää puhtaana, sillä mopsilla voi olla taipumusta kyynelnesteen valumiseen.

  Kynnet kannattaa leikata säännöllisesti ja hampaita harjata päivittäin, jotta mopsin suuhygienia pysyy hyvänä.

  Pugin hinta

  Pugin hinta vaihtelee yleisesti 1000-2000 euron välillä Suomessa.

  Pugin elinikä

  Pugin elinikä on yleensä noin 12-15 vuotta.

  Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ylipaino, liikunnan puute ja yleinen terveydentila.

  Mopsin terveys

  Mopsit ovat yleisesti terveitä koiria, mutta heillä voi olla joitakin rotuun liittyviä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia mopsilla ovat hengitysvaikeudet, iho-ongelmat ja silmäsairaudet. Mopsit ovat alttiita ylipainolle, joten niiden ruokavaliota ja liikuntaa tulee seurata tarkasti. Mopsit voivat myös kärsiä nivelongelmista, kuten lonkkadysplasiasta. On tärkeää huolehtia mopsin terveydestä säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä ja terveellisellä elämäntavalla.

  Pugin sopii ihmisille, joka

  – etsii seuraa ja läheisyyttä, sillä pugit ovat erittäin seurallisia ja kiintyvät vahvasti omistajiinsa

  – asuu kerrostalossa tai pienessä asunnossa, sillä pugit ovat pienikokoisia ja sopeutuvat hyvin myös ahtaisiin tiloihin

  – ei ole kovin aktiivinen, sillä pugit eivät tarvitse kovin paljon liikuntaa ja ovat usein tyytyväisiä lyhyisiin lenkkeihin ja leikkeihin sisätiloissa

  – haluaa koiran, joka on leikkisä ja iloinen, sillä pugit ovat tunnettuja iloisesta luonteestaan ja huumorintajustaan

  Pug:n lähteet