Pumi

Korkeus: noin 41-47 cm
Korkeus: noin 38-42 cm
Paino: 10-15 kg (uros)
Paino: 8-13 kg (naaras)
Elinikä: 12-14 vuotta

Unkarinpaimenkoira

Mikä on Pumi

Pumi on unkarilainen koirarotu, joka tunnetaan erityisesti sen kiharakarvaisesta turkista ja pystykorvaisista korvista. Pumi on keskikokoinen ja vilkas rotu, joka on alun perin kehitetty paimentamaan karjaa ja vartioimaan maatiloja. Rotu on älykäs, rohkea ja leikkisä, ja se sopii hyvin aktiiviselle omistajalle, joka pystyy tarjoamaan sille riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja.

Pumin historia

Pumi on unkarilainen koirarotu, joka on peräisin 1700-luvulta. Rotu kehitettiin paimentolaiskoirana, joka oli tarkoitettu paimentamaan karjaa ja suojelemaan sitä petoeläimiltä. Pumi on pienikokoinen ja ketterä koira, joka on erittäin älykäs ja nopea oppimaan erilaisia tehtäviä.

Pumi on suosittu rotu Unkarissa ja sitä käytetään edelleen paimenkoirana. Rotu on myös saavuttanut suosiota muissa maissa, kuten Suomessa, missä sitä arvostetaan sen energisen ja ystävällisen luonteen vuoksi.

Pumin luonne

Pumi on eloisa, älykäs ja leikkisä koirarotu. Se on erittäin aktiivinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Pumi on myös erittäin sosiaalinen ja nauttii ihmisten seurasta. Se on utelias ja oppivainen, mikä tekee siitä hyvän koulutettavan. Pumi on myös hyvä vartioimaan ja ilmoittaa mielellään vieraiden saapumisesta. Se on yleensä ystävällinen ja leikkisä muiden koirien kanssa, mutta saattaa olla hieman varautunut vieraita koiria kohtaan. Pumi on omistautunut perheelleen ja rakastaa viettää aikaa heidän kanssaan.

Pumin haasteet

Pumin energiataso on korkea ja se tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen tyytyväisenä.

Pumi saattaa olla varautunut vieraita kohtaan ja tarvitsee sosiaalistamista ja tottelevaisuuskoulutusta.

Pumin turkki vaatii säännöllistä hoitoa ja trimmaamista pitääkseen sen hyvässä kunnossa.

Pumin älykkyys ja vilkas luonne voivat tehdä siitä haastavan koulutettavan, ja se tarvitsee johdonmukaista ja positiivista koulutusta.

Pumin koko

Pumi on keskikokoinen koira, uroksen säkäkorkeus on noin 41-47 cm ja nartun 38-44 cm. Paino vaihtelee yleensä 8-15 kg välillä.

Pumin turkinhoito

Pumin turkki on karkea ja kihara, ja se vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen hyvässä kunnossa. Alla on muutamia vinkkejä Pumin turkinhoitoon:

  • Pumi tulee harjata vähintään kerran viikossa, mieluiten useammin, jotta takut eivät pääse muodostumaan.
  • Kylpyjä ei tarvitse antaa usein, mutta tarvittaessa Pumi voidaan pestä miedolla koirashampoolla. Muista kuivata turkki hyvin pesun jälkeen.
  • Pumin korvat tulee tarkistaa säännöllisesti ja tarvittaessa puhdistaa, jotta korvat pysyvät terveinä.
  • Kynnet tulee leikata säännöllisesti, ja hampaita kannattaa harjata päivittäin.
  • Trimmaus on suositeltavaa tehdä muutaman kerran vuodessa, jotta turkki pysyy siistinä ja terveenä.

Noudattamalla näitä ohjeita ja huolehtimalla Pumin turkista säännöllisesti, varmistat että koira pysyy terveenä ja onnellisena.

Pumin hinta

Pumin elinikä

Pumin elinikä on keskimäärin 12-14 vuotta.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä ja hyvinvoinnista sen koko elämän ajan.

Pumin terveys

Pumi on yleisesti terve rotu, jolla ei ole suuria perinnöllisiä terveysongelmia. Rotu on kestävä ja aktiivinen, ja sillä on hyvä elinvoima. Pumin tulee kuitenkin saada riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja pitääkseen sen terveenä ja onnellisena.

Pumin sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja energinen

– haluaa koiran, joka on älykäs ja oppivainen

– on valmis tarjoamaan paljon liikuntaa ja aktiviteetteja koiralleen

– arvostaa koiran seurallisuutta ja leikkisyyttä

Pumin lähteet