Rhodesian Ridgeback

Korkeus: 63-69 cm
Korkeus: 61-69 cm
Paino: 36-41 kg (uros)
Paino: 25-30 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Rhodesian Ridgebackia kutsutaan myös nimillä Rhodesianinharjakoira, Ridgeback, Rhodesianinharjaterrieri

Mikä on Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback on suuri ja voimakas koirarotu, joka on peräisin Etelä-Afrikasta. Sen nimi tulee sen selässä olevasta ”harjanteesta”, joka koostuu karvoista kasvaneesta alueesta. Rhodesian Ridgebackia käytettiin alun perin metsästykseen leijonia ja muita suuria petoeläimiä, mutta nykyään se on suosittu seurakoira.

Rhodesian Ridgeback on älykäs, rohkea ja itsenäinen rotu, joka tarvitsee johdonmukaista koulutusta ja sosiaalistamista. Se on myös erittäin energinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Tämä rotu on yleensä ystävällinen ja lempeä perheenjäsen, mutta se voi olla varautunut vieraita kohtaan. Rhodesian Ridgeback on myös erittäin suojeleva ja uskollinen omistajalleen, mikä tekee siitä hyvän vahtikoiran.

Rhodesian Ridgebackin historia

Rhodesian Ridgeback on alkuperältään Etelä-Afrikan ja Zimbabwen alueelta peräisin oleva koirarotu. Se kehittyi 1800-luvun lopulla, kun eurooppalaiset siirtolaiset risteyttivät paikallisia metsästyskoiria ja eurooppalaisia koirarotuja, kuten greyhoundeja, terriereitä ja mastiffeja.

Rhodesian Ridgebackin alkuperäinen tehtävä oli metsästää suurriistaa, kuten leijonia ja muita petoeläimiä. Rotu oli erityisen suosittu Rhodesian alueella (nykyinen Zimbabwe), mistä se on saanut myös nimensä.

Rhodesian Ridgebackin tunnusomainen piirre on selässä oleva ”harjanne”, joka koostuu vastakarvaan kasvavista karvoista. Tämä ominaisuus auttoi koiria suojaamaan auringonpistokselta ja hyönteisten puremilta Afrikan kuumassa ilmastossa.

Nykyään Rhodesian Ridgebackia arvostetaan seurakoirana ja perhekoirana, mutta rotu säilyttää edelleen metsästysviettinsä ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen tyytyväisenä.

Rhodesian Ridgebackin luonne

Rhodesian Ridgeback on itsenäinen, rohkea ja älykäs rotu. Se on erittäin uskollinen ja omistautunut perheelleen, mutta saattaa olla vieraita kohtaan varautunut. Rhodesian Ridgeback on myös erittäin energinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Rotu on myös erittäin itsepäinen ja vaatii johdonmukaista ja kärsivällistä koulutusta. Rhodesian Ridgeback on erinomainen vahti- ja metsästyskoira, ja sillä on vahva saalistusvietti.

Rhodesian Ridgebackin haasteet

  • Itsensä riistäminen: Rhodesian Ridgebackit ovat itsenäisiä ja voivat olla taipuvaisia tekemään omia päätöksiä ilman omistajan ohjausta.
  • Voimakas vahtikoira-instinkti: Rotu on alun perin kehitetty metsästys- ja vahtikoiraksi, mikä voi aiheuttaa ongelmia muiden koirien ja vieraiden ihmisten kanssa.
  • Liikunnantarve: Rhodesian Ridgebackit tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina.
  • Sosiaalistaminen: Rotu voi olla varautunut vieraita ihmisiä kohtaan, joten sosiaalistaminen on tärkeää jo pennusta asti.
  • Terveyshaasteet: Rhodesian Ridgebackit voivat olla alttiita tietyille terveysongelmille, kuten lonkkadysplasialle ja dermoidiselle sinuselle.

Rhodesian Ridgebackin koko

Rhodesian Ridgeback on keskikokoinen koira, urosten ollessa noin 63-69 cm korkeita ja narttujen noin 61-66 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä 32-36 kg välillä.

Rhodesian Ridgebackin turkinhoito

Rhodesian Ridgeback on helppohoitoinen rotu, jonka turkki ei vaadi paljoa hoitoa. Riittää, että harjaat koiraa säännöllisesti pitääksesi turkin hyvässä kunnossa. Harjaamalla koiraa viikoittain poistat irtoavan karvan ja ehkäiset takkujen muodostumista.

Kylvetä Rhodesian Ridgeback tarvittaessa, esimerkiksi jos se on päässyt kuraantumaan ulkona. Käytä koirille tarkoitettua shampoota ja huuhtele turkki huolellisesti. Muista myös kuivata turkki kunnolla pesun jälkeen, jotta iho ei pääse kostumaan.

Trimmausta Rhodesian Ridgeback ei yleensä tarvitse, mutta tarkista koiran korvat ja leikkaa tarvittaessa kynnet säännöllisesti. Pidä myös silmät puhtaina ja tarkkaile koiran ihoa mahdollisten ongelmien varalta.

Rhodesian Ridgebackin hinta

Rhodesian Ridgebackin elinikä

Rhodesian Ridgebackin elinikä on yleisesti noin 10-12 vuotta, mutta jotkut yksilöt voivat elää jopa 14 vuotiaiksi.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, yleinen terveydentila ja elinolosuhteet.

Rhodesian Ridgebackin terveys

Rhodesian Ridgeback on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia rodulla ovat lonkka- ja kyynärnivelten dysplasia, silmäsairaudet ja dermoid sinus. On tärkeää hankkia Rhodesian Ridgeback pentu luotettavalta kasvattajalta, joka tekee terveystarkastuksia vanhemmilleen ja pentueelle.

Rhodesian Ridgebackin tulee saada riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveenä ja onnellisena. Rodunomaiset terveysongelmat voidaan ehkäistä terveellisellä ruokavaliolla, säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla ja asianmukaisella liikunnalla.

Rhodesian Ridgebackin sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja liikunnallinen, sillä tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– on johdonmukainen ja päättäväinen, sillä Rhodesian Ridgeback voi olla itsepäinen ja vaatii johdonmukaista koulutusta

– asuu omakotitalossa tai maaseudulla, sillä tämä rotu tarvitsee tilaa ja mahdollisuuden juosta vapaana

– on valmis sitoutumaan koiran koulutukseen ja sosiaalistamiseen, sillä Rhodesian Ridgeback voi olla varautunut vieraita kohtaan

Rhodesian Ridgebackin lähteet