Rhodesiankoira

Korkeus: 63-69 cm
Korkeus: 61-69 cm
Paino: 32-36 kg (uros)
Paino: 25-30 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Rhodesian Ridgeback

Mikä on Rhodesiankoira

Rhodesiankoira, myös tunnettu nimellä rhodesian ridgeback, on suuri ja voimakas koirarotu, joka on peräisin Etelä-Afrikasta. Rotu tunnetaan erityisesti selässään olevasta ”harjanteesta”, joka koostuu karvoista, jotka kasvavat vastakarvaan muuhun turkkiin nähden.

Rhodesiankoirat ovat itsenäisiä, älykkäitä ja rohkeita koiria, jotka ovat perinteisesti olleet metsästys- ja vartiokoiria. Ne ovat myös erittäin nopeita ja kestäviä, mikä tekee niistä hyviä kumppaneita esimerkiksi juoksuharrastuksissa.

Rhodesiankoirat ovat yleensä ystävällisiä ja lempeitä perheenjäseniä, mutta ne voivat olla myös varautuneita vieraita kohtaan. Rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Rhodesiankoiran historia

Rhodesiankoira, myös tunnettu nimellä rhodesianajokoira, on peräisin Etelä-Afrikasta ja sitä käytettiin alun perin metsästykseen ja suurriistan seurantaan. Rodun juuret voidaan jäljittää 1800-luvulle, jolloin eurooppalaiset siirtolaiset risteyttivät paikallisia metsästyskoiria eurooppalaisten rotujen kanssa.

Rhodesiankoira sai nimensä Rhodesian alueen mukaan, joka nykyään tunnetaan nimellä Zimbabwe. Rodun kehityksessä on vaikutteita muun muassa englanninajokoirasta, greyhoundista ja terrieristä. Rhodesiankoira on tunnettu erityisesti vahvasta saalistusvietistään ja rohkeudestaan.

Nykyään rhodesiankoiria käytetään edelleen metsästyksessä, mutta ne ovat myös suosittuja seurakoiria ja perheenjäseniä. Rodun ominaispiirteisiin kuuluvat muun muassa voimakas rakentelu, itsenäisyys ja uskollisuus omistajalleen.

Rhodesiankoiran luonne

Rhodesiankoira tunnetaan rohkeudestaan, itsenäisyydestään ja älykkyydestään. Se on erittäin uskollinen ja omistautunut perheelleen, mutta samalla se voi olla hieman varautunut vieraita kohtaan. Rhodesiankoira on erittäin energinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Se on myös erinomainen metsästyskoira ja sillä on vahva saalistusvietti. Rhodesiankoira on älykäs ja oppivainen, mutta se voi olla myös hieman itsepäinen ja vaativa omistajansa suhteen.

Rhodesiankoiran haasteet

Rhodesiankoiralla voi olla taipumusta olla dominantti ja itsenäinen, mikä voi vaatia johdonmukaista ja tiukkaa koulutusta.

Rotu saattaa olla herkkä yksinololle ja kaipaa paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Rhodesiankoirat voivat olla varsin energisiä ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä.

Rhodesiankoiran koko

Rhodesiankoira on keskikokoinen koira, urosten säkäkorkeus on noin 63-69 cm ja narttujen noin 61-66 cm. Paino vaihtelee yleensä 30-40 kg välillä.

Rhodesiankoiran turkinhoito

Rhodesiankoiran turkki on lyhyt ja tiheä, eikä se vaadi kovin paljoa hoitoa. Riittää, että harjaat koiraa säännöllisesti esimerkiksi kumisualla tai harjalla poistaaksesi irtoavan karvan ja pitääksesi turkin hyvässä kunnossa.

Kylvetä Rhodesiankoiraa vain tarvittaessa, esimerkiksi jos se on päässyt kuraantumaan. Käytä koirille tarkoitettua shampoota ja huuhtele turkki huolellisesti, jotta iho ei ärsyynny.

Trimmausta Rhodesiankoira ei yleensä tarvitse, mutta tarkista säännöllisesti korvien, silmien ja kynsien kunto. Pidä koiran korvat puhtaina ja kuivina, leikkaa kynnet tarvittaessa ja tarkkaile silmien kuntoa.

Rhodesiankoiran hinta

Rhodesiankoiran elinikä

Rhodesiankoiran elinikä on yleisesti noin 10-12 vuotta, mutta jotkut yksilöt voivat elää jopa 14 vuotiaiksi.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, yleinen terveydentila ja elinolosuhteet.

Rhodesiankoiran terveys

Rhodesiankoirat ovat yleisesti terveitä ja kestäviä koiria, mutta kuten kaikilla roduilla, niilläkin voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia rodulla ovat lonkka- ja kyynärnivelten dysplasia sekä silmäsairaudet kuten kaihi ja progressiivinen verkkokalvon surkastuma.

Rhodesiankoirat ovat myös alttiita herkkävatsaisuudelle ja ruoka-aineallergioille, joten niiden ruokavalioon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Lisäksi rodulla voi esiintyä herkkyyttä tietyille lääkkeille ja rokotteille, joten omistajan tulee olla tietoinen tästä ja keskustella eläinlääkärin kanssa ennen lääkityksen aloittamista.

Säännöllinen liikunta, terveellinen ruokavalio ja säännölliset eläinlääkärintarkastukset ovat avainasemassa Rhodesiankoiran terveyden ylläpitämisessä. Rodun terveysongelmiin voi vaikuttaa myös vastuullinen kasvattaja, joka pyrkii jalostamaan terveitä ja hyväluonteisia koiria.

Rhodesiankoira sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä rhodesiankoira tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– on johdonmukainen ja päättäväinen koiran kouluttamisessa, sillä rhodesiankoira on älykäs ja itsenäinen rotu

– asuu omakotitalossa tai maaseudulla, sillä rhodesiankoira tarvitsee tilaa ja mahdollisuuden juosta vapaana

– on valmis sitoutumaan koiran terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon, sillä rhodesiankoira voi olla altis tietyille terveysongelmille

Rhodesiankoiran lähteet