Rottweiler

Korkeus: 61-68 cm
Korkeus: 56-63 cm
Paino: 50-60 kg (uros)
Paino: 35-48 kg (naaras)
Elinikä: 8-10 vuotta

Rottu

Mikä on Rottweiler

Rottweiler on suuri ja voimakas koirarotu, joka on peräisin Saksasta. Ne tunnetaan uskollisuudestaan ja rohkeudestaan, ja ne ovat erinomaisia vahti- ja suojelukoiria. Rottweilerit ovat älykkäitä ja helposti koulutettavissa, mutta ne vaativat johdonmukaista ja tiukkaa johtajuutta.

Rottweilerit ovat myös erittäin aktiivisia ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä. Ne ovat yleensä ystävällisiä perheenjäseniä, mutta voivat olla varautuneita vieraita kohtaan. Rottweilerit tarvitsevat myös paljon sosiaalistamista nuorena, jotta heistä kasvaa hyvin sopeutuvia aikuisia koiria.

Rottweilerin historia

Rottweiler on vanha saksalainen koirarotu, joka on saanut nimensä Saksan kaupungista Rottweilista. Rotu on peräisin roomalaisista sotakoirista, jotka toivat mukanaan karjanvartijakoiria muuttaessaan nykyisen Saksan alueelle. Rottweileria käytettiin alun perin karjanvartijana ja vetoeläimenä.

Rottweilerin suosio kasvoi 1800-luvulla, kun se alkoi toimia myös poliisikoirana ja sotakoirana. Rotu on erittäin älykäs, rohkea ja uskollinen, mikä tekee siitä erinomaisen vahti- ja suojelukoiran. Nykyään rotua käytetään edelleen poliisin ja armeijan palveluksessa ympäri maailmaa.

Rottweiler on myös suosittu perhekoira, joka on lempeä ja huolehtivainen omistajiaan kohtaan. Rotu on vahva ja energinen, joten se tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveenä ja onnellisena.

Rottweilerin luonne

Rottweilerit ovat rohkeita, itsenäisiä ja itsevarmoja koiria. Ne ovat älykkäitä ja oppivat nopeasti, mutta voivat olla myös itsepäisiä. Rottweilerit ovat erittäin uskollisia perheelleen ja voivat olla erittäin suojelevia. Ne ovat myös erittäin energisiä ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä. Rottweilerit voivat olla hyviä vahtikoiria, mutta niiden koulutus ja sosiaalistaminen on tärkeää varmistaa, että ne ovat tasapainoisia ja ystävällisiä kaikille.

Rottweilerin haasteet

 • Aggressiivinen käytös: Rottweilerit voivat olla aggressiivisia, jos niitä ei kouluteta ja sosiaalisteta asianmukaisesti.
 • Terveydelliset ongelmat: Rotulla voi olla taipumusta lonkka- ja nivelongelmiin sekä sydän- ja silmäsairauksiin.
 • Voimakas luonne: Rottweilerit ovat voimakkaita ja itsepäisiä koiria, jotka vaativat johdonmukaista ja tiukkaa johtajuutta.
 • Ylivilkkaus: Rotulla voi olla taipumusta ylivilkkauteen ja levottomuuteen, mikä vaatii paljon liikuntaa ja aktiviteetteja.
 • Rottweilerin koko

  Rottweiler on keskikokoinen koira, urosten ollessa yleensä noin 61-68 cm korkeita ja narttujen 56-63 cm korkeita. Paino vaihtelee uroksilla 50-60 kg ja nartuilla 35-48 kg välillä.

  Rottweilerin turkinhoito

  Rottweilerin turkki on lyhyt, tiheä ja karkea. Sen hoitaminen on suhteellisen helppoa, mutta säännöllinen harjaus on tärkeää pitää turkki hyvässä kunnossa.

  Harjaa rottweileria vähintään kerran viikossa karvanlähdön aikana ja muulloinkin tarpeen mukaan. Käytä harjaamiseen kumisualla tai harjalla, joka sopii lyhyelle karvalle.

  Kylpeminen ei yleensä ole tarpeen usein, sillä rottweilerin turkki on luonnostaan likaa hylkivä. Kuitenkin tarvittaessa voit pestä koiran miedolla koirashampoolla. Muista kuivata turkki hyvin pesun jälkeen, jotta iho ei ärsyynny.

  Trimmausta ei yleensä tarvita rottweilerille, mutta kynsien leikkaaminen ja korvien puhdistaminen kannattaa tehdä säännöllisesti. Tarkista myös hampaiden kunto ja harjaa niitä tarvittaessa.

  Rottweilerin hinta

  Rottweilerin elinikä

  Rottweilerin elinikä on yleensä noin 8-10 vuotta, mutta terveellä ja hyvin hoidetulla yksilöllä se voi elää jopa 12 vuotta.

  Rottweilerin elinikään vaikuttavat monet tekijät, kuten perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, ympäristö ja yleinen terveydenhoito. Säännölliset eläinlääkärikäynnit, rokotukset ja oikeanlainen ruokinta ovat tärkeitä tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa koiran elinikään.

  Rottweilerin terveys

  Rottweilerit ovat yleisesti terveitä ja kestäviä koiria, mutta kuten kaikilla roduilla, heilläkin voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia rotweilereilla ovat lonkka- ja kyynärnivelten dysplasia, sydänongelmat, silmäsairaudet ja mahalaukun kiertymä. On tärkeää huolehtia rotweilerin terveydestä säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä ja terveellisellä ruokavaliolla.

  Rottweilerin sopii ihmisille, joka

  – on kokenut koiran omistaja ja pystyy tarjoamaan johdonmukaisen ja tiukan koulutuksen

  – on aktiivinen ja tarjoaa koiralle paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

  – on valmis sitoutumaan koiran terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon

  – tarvitsee suojelukoiraa tai vartiokoira

  Rottweilerin lähteet