Rough Collie

Korkeus: noin 56-61 cm
Korkeus: noin 56-61 cm
Paino: 20-34 kg (uros)
Paino: 20-29 kg (naaras)
Elinikä: 12-14 vuotta

Skotlanninpaimenkoira, Lassie-Koira

Mikä on Rough Collie

Rough Collie on keskikokoinen ja elegantti koirarotu, joka tunnetaan myös nimellä pitkäkarvainen collie. Ne ovat peräisin Skotlannista ja ovat tunnettuja älykkyydestään ja ystävällisestä luonteestaan. Rough Collie on erinomainen perhekoira, joka on helppo kouluttaa ja joka tulee hyvin toimeen lasten ja muiden lemmikkien kanssa.

Rough Collie on pitkäkarvainen ja sillä on kaunis turkki, joka vaatii säännöllistä harjausta. Ne ovat myös aktiivisia koiria, jotka tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä. Rough Collie on myös tunnettu vartiointi- ja paimenkoirana, ja niillä on luontainen taipumus pitää huolta laumastaan.

Kaiken kaikkiaan Rough Collie on ihanteellinen valinta perheelle, joka etsii älykästä, ystävällistä ja kaunista koiraa, joka sopii monenlaiseen elämäntyyliin.

Rough Collie’n historia

Rough Collie on peräisin Skotlannista, ja se on perinteisesti ollut paimenkoiran roolissa karjatiloilla. Rotu tunnetaan älykkyydestään, uskollisuudestaan ja lempeästä luonteestaan. Rough Collie on myös tunnettu kauniista ulkonäöstään, erityisesti pitkästä ja tiheästä turkistaan.

Rough Collie tuli suuremman yleisön tietoisuuteen 1800-luvun lopulla, kun kuningatar Victorian suosikkirotuna. Rotu sai myös suurta suosiota Lassie-elokuvien myötä, joissa Rough Collie esiintyi pääosassa.

Nykyään Rough Collie on suosittu perhekoira ympäri maailmaa, ja se on tunnettu hyvästä luonteestaan ja sopeutumiskyvystään erilaisiin ympäristöihin.

Rough Collie:n luonne

Rough Collie on älykäs, uskollinen ja lempeä rotu. Ne ovat erittäin ystävällisiä ihmisiä kohtaan ja tulevat hyvin toimeen lasten kanssa. Rough Collie on myös erittäin oppivainen ja motivoitunut tekemään töitä omistajansa kanssa. Ne ovat erittäin herkkiä ja tarvitsevat paljon positiivista vahvistamista koulutuksessaan. Rough Collie on myös erittäin aktiivinen rotu ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Rough Collie:n haasteet

  • Herkkä iho: Rough Collieilla on taipumus herkälle iholle, joka voi aiheuttaa allergioita ja muita iho-ongelmia.
  • Liikunnantarve: Tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveenä ja onnellisena.
  • Herkkä luonne: Rough Collie on tunnettu herkästä ja herkästä luonteestaan, joka voi tehdä niistä herkkiä ympäristön ärsykkeille ja stressille.
  • Karvanhoito: Tämä rotu vaatii säännöllistä karvanhoitoa pitkän ja tuuhean turkkinsa takia.
  • Älykkyys: Rough Collie on älykäs rotu, joka tarvitsee paljon henkistä stimulaatiota ja aktiviteetteja pitääkseen heidät tyytyväisinä.

Rough Collie’n koko

Rough Collie on keskikokoinen koira, urosten ollessa noin 56-61 cm korkeita ja narttujen noin 51-56 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä 20-34 kg välillä.

Rough Collien turkinhoito

Rough Collie on keskikokoinen koirarotu, jolla on pitkä ja tiheä turkki. Turkinhoito on tärkeä osa tämän rodun hyvinvointia ja ulkonäköä. Alla on joitakin ohjeita Rough Collien turkinhoitoon:

  • Harjaus: Rough Collien turkki tulee harjata säännöllisesti, vähintään muutaman kerran viikossa. Tämä auttaa pitämään turkin takuttomana ja poistaa irtoavan karvan.
  • Kylpy: Rough Collie tarvitsee harvoin kylpyjä, sillä sen turkki puhdistuu usein itse. Kuitenkin tarvittaessa voit pestä koiran miedolla koirashampoolla ja varoa liiallista pesemistä, joka voi kuivattaa turkkia.
  • Trimmaus: Rough Collie tarvitsee säännöllistä trimmausta erityisesti tassujen ja korvien ympäriltä. Myös turkin alapuoli ja häntäalue kannattaa pitää lyhyenä, jotta lika ei tartu helposti.
  • Korvien ja silmien puhdistus: Tarkista säännöllisesti Rough Collien korvat ja silmät ja puhdista ne tarvittaessa. Liiallinen karva korvien ympärillä kannattaa myös poistaa, jotta ilmanvaihto korviin on hyvä.
  • Ravitsemus: Hyvä ravitsemus ja riittävä veden juominen auttavat ylläpitämään Rough Collien turkin hyvässä kunnossa. Muista tarjota koiralle laadukasta ruokaa ja riittävästi vettä.

Noudattamalla näitä ohjeita voit pitää Rough Collien turkin kauniina ja terveenä. Muista myös tarkkailla koiran ihoa ja turkkia mahdollisten ongelmien varalta ja tarvittaessa ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Rough Collie

Rough Collie -pentujen hinta Suomessa vaihtelee yleisesti 1000-2000 euron välillä. Hintaan vaikuttavat muun muassa pentujen sukutaulu, vanhempien näyttely- ja terveystulokset sekä kasvattajan maine ja kokemus.

Rough Collie’n elinikä

Rough Collie’n elinikä on yleensä noin 12-14 vuotta. Kuten kaikilla koirilla, elinikään vaikuttavat monet tekijät, kuten perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. Hyvin hoidettu Rough Collie voi elää jopa 15 vuotta tai enemmänkin.

Rough Collie:n terveys

Rough Collie on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia Rough Colliella ovat silmäsairaudet kuten kaihi ja silmäluomien ongelmat. Lisäksi rotu voi altistua lonkka- ja kyynärnivelten dysplasialle sekä sydänongelmille.

On tärkeää huolehtia Rough Collien terveydestä säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla ja terveellisellä ruokavaliolla. Liikunta ja aktiivinen elämäntapa ovat myös tärkeitä pitämään Rough Collien terveenä ja onnellisena.

Rough Collie sopii ihmisille, joka

Rough Collie sopii ihmisille, jotka ovat aktiivisia ja ulkoilmaihmisiä. Rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä. Lisäksi Rough Collie on älykäs ja oppivainen rotu, joten se sopii hyvin ihmisille, jotka haluavat kouluttaa ja aktivoida koiraa erilaisilla tehtävillä ja leikeillä. Rotu on myös erittäin ystävällinen ja helppo sosiaalistaa muiden koirien ja ihmisten kanssa, joten se sopii hyvin perhekoiraksi tai aktiiviseen ympäristöön.

Rough Collie:n lähteet