Saksanpystykorva

Korkeus: 55-60 cm
Korkeus: 55-60 cm
Paino: 20-30 kg (uros)
Paino: 20 kg (naaras)
Elinikä: 12-14 vuotta

Saksanpystykorva tunnetaan myös nimillä saksanmetsästysterrieri, saksanmetsästyskoira ja saksanpystykorva.

Mikä on Saksanpystykorva

Saksanpystykorva on keskikokoinen ja vahvarakenteinen koirarotu, joka tunnetaan myös nimellä saksanpystykorva. Rotu on peräisin Saksasta ja sitä käytettiin alun perin metsästyskoirana. Saksanpystykorva on älykäs, rohkea ja uskollinen koira, joka sopii erinomaisesti perhekoiraksi.

Saksanpystykorva on tunnettu tiheästä ja karheasta turkistaan, joka vaatii säännöllistä harjausta. Rotu on myös erittäin energinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Saksanpystykorva on myös erinomainen vahti- ja suojelukoira, sillä se on valpas ja herkkä aistimaan ympäristön muutokset. Rotu on myös erittäin oppivainen ja motivoitunut koulutuksessa, joten se soveltuu hyvin erilaisiin harrastuksiin ja aktiviteetteihin.

Saksanpystykorvan historia

Saksanpystykorva on peräisin Saksasta ja se on vanha metsästyskoirarotu. Sitä on käytetty monipuolisena metsästyskoirana erityisesti lintujen metsästyksessä. Rotu kehitettiin 1800-luvun lopulla ja se on saanut vaikutteita muun muassa saksanseisojasta ja pohjanpystykorvasta.

Saksanpystykorva on tunnettu älykkyydestään, rohkeudestaan ja hyvästä hajuaististaan. Se on myös erittäin hyvä seurakoira ja perheenjäsen. Rotu on suosittu ympäri maailmaa niin metsästys- kuin seurakoiranakin.

Saksanpystykorvan luonne

Saksanpystykorva on älykäs, uskollinen ja rohkea rotu. Se on erittäin aktiivinen ja energinen koira, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Saksanpystykorva on myös erittäin omistautunut perheelleen ja se on erinomainen vahti- ja suojelukoira. Rotu on yleisesti ottaen ystävällinen ja leikkisä, mutta se saattaa olla vieraita kohtaan varautunut. Saksanpystykorva on myös äärimmäisen älykäs ja oppivainen, mikä tekee siitä erinomaisen koulutettavan erilaisiin tehtäviin.

Saksanpystykorvan haasteet

  • Yliaktiivisuus: Saksanpystykorvat ovat erittäin energisiä ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen tyytyväisinä.
  • Itsenäisyys: Tämä rotu voi olla hieman itsepäinen ja tarvitsee johdonmukaista koulutusta ja rajanvetoa.
  • Haukkuminen: Saksanpystykorvat voivat olla melko äänekkäitä ja haukkuvat helposti, joten niiden haukkumista on hyvä hallita koulutuksen avulla.
  • Sosiaalistaminen: Rotu saattaa olla varautunut vieraita kohtaan ja tarvitsee asianmukaista sosiaalistamista varmistaakseen, että se on mukava erilaisissa tilanteissa.

Saksanpystykorvan koko

Saksanpystykorva on keskikokoinen koira, urosten säkäkorkeus on noin 55-60 cm ja narttujen noin 50-55 cm. Paino vaihtelee yleensä 20-30 kg välillä.

Saksanpystykorvan turkinhoito

Saksanpystykorvan turkki on keskipitkä, paksu ja karhea. Sen turkinhoito vaatii säännöllistä harjaamista ja trimmaamista pitääkseen sen hyvässä kunnossa.

Harjaa Saksanpystykorvan turkkia vähintään muutaman kerran viikossa, erityisesti sen pohjavillaa. Käytä harjaukseen sopivaa harjaa tai kampaa, joka poistaa irtoavan karvan ja estää takkujen muodostumisen.

Käytä tarvittaessa trimmauskonetta tai saksia leikkaamaan Saksanpystykorvan turkkia. Trimmaa erityisesti sen tassujen ympäriltä, korvien takaa ja hännänpäästä. Huolehdi myös turkin alapuolen ja vatsan alueen trimmaamisesta.

Kylpeminen ei ole välttämätöntä usein, mutta tarvittaessa voit pestä Saksanpystykorvan turkin miedolla koirashampoolla. Muista kuivata turkki hyvin pesun jälkeen ja varmistaa, ettei se jää kosteaksi, jotta iho ei ärsyynny.

Muista myös tarkistaa Saksanpystykorvan korvat ja silmät säännöllisesti, ja puhdistaa ne tarvittaessa. Huolehdi myös kynsien leikkaamisesta ja hampaiden harjauksesta osana kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Saksanpystykorvan hinta

Saksanpystykorvan hinta vaihtelee yleisesti 800-1500 euron välillä Suomessa.

Saksanpystykorvan elinikä

Saksanpystykorvan elinikä on yleensä noin 12-14 vuotta, mutta ne voivat elää jopa 15 vuotta tai enemmänkin hyvissä olosuhteissa.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi rodun geneettiset taipumukset sairauksiin, ruokavalio, liikunta, yleinen terveydentila ja elinolosuhteet. Saksanpystykorvat ovat yleisesti terveitä koiria, mutta ne voivat altistua esimerkiksi lonkka- ja kyynärnivelten dysplasialle sekä silmäsairauksille.

Saksanpystykorvan terveys

Saksanpystykorva on yleisesti terve rotu, joka ei kärsi suurista perinnöllisistä sairauksista. Rotu on kestävä ja aktiivinen, ja sillä on yleensä hyvä terveys. Saksanpystykorvalla voi kuitenkin esiintyä joitakin terveysongelmia, kuten lonkka- ja kyynärnivelten dysplasiaa sekä silmäsairauksia.

On tärkeää huolehtia saksanpystykorvan terveydestä oikeanlaisella ruokavaliolla, liikunnalla ja säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla. Rotu tarvitsee myös henkistä stimulaatiota ja aktiviteetteja pitääkseen mielensä virkeänä ja terveenä.

Saksanpystykorva sopii ihmisille, joka

Rakastaa aktiivista elämäntapaa ja ulkoilua, sillä saksanpystykorva tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena.

On valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä saksanpystykorva on älykäs ja tarvitsee paljon henkistä stimulaatiota.

Pitää karvaisista ja energisistä koirista, sillä saksanpystykorva on tunnettu tiheästä turkistaan ja vilkkaasta luonteestaan.

Saksanpystykorvan lähteet