Sarplaninac

Korkeus: 60-65 cm
Korkeus: 60-65 cm
Paino: 35-45 kg (uros)
Paino: 35-45 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Jugoslavianvuoristokoira, Sarplaninac, Illyrian Sheepdog

Mikä on Sarplaninac

Sarplaninac on suuri ja voimakas koirarotu, joka on peräisin Balkanin alueelta. Rotu tunnetaan myös nimellä Jugoslavian vuoristokoira. Sarplaninac on perinteisesti ollut paimenkoira, joka on suojellut karjaa petoeläimiltä.

Sarplaninac on itsenäinen ja rohkea koira, joka on erittäin uskollinen omistajalleen. Se on myös erittäin suojeleva ja valpas, mikä tekee siitä hyvän vahtikoiran. Rotu on yleensä rauhallinen ja tasapainoinen, mutta se voi olla aggressiivinen vieraita kohtaan, jos se kokee uhan omistajalleen tai reviirilleen.

Sarplaninacilla on pitkä ja tiheä turkki, joka suojaa sitä kylmältä ja kosteudelta. Rotu vaatii säännöllistä turkinhoitoa, erityisesti karvanlähdön aikana. Sarplaninac on myös aktiivinen koira, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveenä ja onnellisena.

Sarplaninacn historia

Sarplaninac on peräisin Balkanin alueelta, erityisesti Makedoniasta ja Albanista. Rotu on perinteisesti ollut paimenkoirana, joka on suojellut karjaa susilta ja muilta petoeläimiltä. Sarplaninac tunnetaan myös nimellä Jugoslavian vuoristokoira.

Sarplaninacilla on pitkä ja rikas historia, ja se on ollut tärkeä osa Balkanin alueen maataloutta ja karjankasvatusta vuosisatojen ajan. Rotu on tunnettu uskollisuudestaan ja rohkeudestaan, ja sitä arvostetaan edelleen paimenkoirana ja kotieläimenä.

Sarplaninac on suuri ja voimakas rotu, jolla on paksu turkki ja vahva luusto. Se on itsenäinen ja itsepäinen koira, joka tarvitsee johdonmukaista koulutusta ja sosiaalistamista. Sarplaninac on myös erittäin suojeleva perheensä ja reviirinsä suhteen, ja se voi olla varautunut vieraita kohtaan.

Sarplaninacn luonne

Sarplaninac on rohkea, itsenäinen ja uskollinen koirarotu. Se on perinteisesti ollut käytetty paimenkoirana Balkanin alueella, ja se on erittäin suojelualtis ja valpas. Sarplaninac on yleensä rauhallinen ja tasapainoinen, mutta se voi olla myös hyvin itsepäinen ja vaativa omistajansa suhteen. Se on erittäin omistautunut perheelleen ja se voi olla hyvin suojeleva niitä kohtaan. Sarplaninac tarvitsee johdonmukaista ja päättäväistä koulutusta, ja se on parhaimmillaan aktiivisessa ja työskentelevässä ympäristössä.

Sarplaninacin haasteet

Sarplaninac on suuri ja voimakas rotu, joka vaatii paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveenä ja onnellisena. Niiden vahva vahtikoira-instinkti voi aiheuttaa haasteita, jos niitä ei kouluteta ja sosiaalisteta asianmukaisesti. Lisäksi niiden paksu turkki vaatii säännöllistä hoitoa ja harjaamista pitääkseen sen hyvässä kunnossa.

Sarplaninacin koko

Sarplaninac on suuri ja voimakas koirarotu. Urosten säkäkorkeus on yleensä noin 60-70 cm ja paino voi olla jopa yli 40 kg. Nartut ovat hieman pienempiä, mutta silti vaikuttavan kokoisia. Sarplaninac on vahvarakenteinen ja lihaksikas koira, joka on alun perin jalostettu paimenkoiraksi Balkanin alueella.

Sarplaninacin turkinhoito

Sarplaninacin turkki on pitkä, paksu ja karhea. Sen hoitaminen vaatii säännöllistä harjaamista ja trimmaamista pitääkseen sen hyvässä kunnossa.

Harjaa Sarplaninacin turkkia vähintään muutaman kerran viikossa, erityisesti sen pohjavillaa. Tämä auttaa estämään takkuja ja pitää turkin terveenä. Käytä harjaukseen sopivaa kampaa tai harjaa, joka ei vahingoita koiran ihoa.

Trimmaa Sarplaninacin turkkia tarvittaessa, erityisesti sen tassujen ympäriltä ja korvien alueelta. Voit myös leikata sen kynnet säännöllisesti ja tarkistaa sen korvat mahdollisten tulehdusten varalta.

Muista myös pestä Sarplaninac tarvittaessa, mutta älä kuitenkaan ylitä pesukertojen määrää, jotta sen turkki ei kuivu liikaa. Käytä koiralle sopivaa shampoota ja huuhtele turkki huolellisesti pesun jälkeen.

Sarplaninacn hinta

Sarplaninacin hinta Suomessa vaihtelee yleisesti 1000-2000 euron välillä. Hintaan vaikuttavat muun muassa pentujen määrä, vanhempien näyttelymenestys ja terveystarkastukset.

Sarplaninacn elinikä

Sarplaninacin elinikä on yleensä noin 10-12 vuotta. Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä ja hyvinvoinnista sen koko elämän ajan.

Sarplaninacin terveys

Sarplaninac on yleisesti terve rotu, joka ei kärsi suurista geneettisistä terveysongelmista. Rotu on kestävä ja vahva, ja sillä on hyvä immuunijärjestelmä. Sarplaninac voi kuitenkin olla altis lonkka- ja kyynärnivelten dysplasialle, joten on tärkeää varmistaa, että pentuja jalostetaan terveistä vanhemmista. Lisäksi rotu saattaa olla altis liikalihavuudelle, joten ruokinnassa on hyvä olla tarkkana ja tarjota riittävästi liikuntaa.

Sarplaninac sopii ihmisille, joka

on kokenut koiran omistaja ja pystyy tarjoamaan sille paljon liikuntaa ja aktiviteetteja.

haluaa suojelu- ja vahtikoiran, joka on uskollinen ja omistautunut perheelleen.

asuu maaseudulla tai omakotitalossa, jossa koiralla on tilaa liikkua ja vartioida omaisuutta.

Sarplaninacin lähteet