Schipperke

Korkeus: noin 28-33 cm
Paino: 5-9 kg (uros)
Paino: 3-6 kg (naaras)
Elinikä: 13-15 vuotta

Belgian Schipperke, Spitzke, Spits, Spitske

Mikä on Schipperke

Schipperke on pieni belgialainen koirarotu, joka tunnetaan energisyydestään ja älykkyydestään. Ne ovat perinteisesti olleet laivamiesten ja kalastajien seuralaisia, ja niitä käytettiin alun perin rotanpyytäjinä laivoilla. Schipperket ovat rohkeita ja itsenäisiä koiria, jotka ovat myös erittäin omistautuneita perheelleen.

Schipperket ovat pienikokoisia, mutta vahvarakenteisia koiria. Niillä on tiheä ja karhea turkki, joka vaatii säännöllistä harjausta. Rotu on myös tunnettu siitä, että niillä on taipumus olla hyvin aktiivisia ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina.

Schipperket ovat älykkäitä ja nopeita oppimaan uusia asioita, joten niitä on helppo kouluttaa. Ne ovat myös erittäin seurallisia ja nauttivat ihmisten seurasta. Schipperket ovat lojaaleja ja suojelevia perheenjäseniä, jotka voivat olla varautuneita vieraita kohtaan.

Schipperken historia

Schipperke on belgialainen koirarotu, joka on peräisin 1600-luvulta. Rotu kehittyi alun perin Belgian kanavien ja jokien varrella työskennelleiden laivureiden ja kalastajien seurakoirana. Schipperke oli erityisen suosittu Antwerpenin alueella, missä sitä käytettiin vartioimaan laivoja ja suojelemaan omaisuutta varkailta.

Schipperke tunnetaan pienestä koostaan ja rohkeasta luonteestaan. Se on myös erittäin älykäs ja energinen rotu, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Schipperke on myös erinomainen vahti- ja seurakoira, joka on omistautunut perheelleen.

Nykyään Schipperke on suosittu seurakoira ympäri maailmaa, ja sitä arvostetaan sen vilkkaan ja leikkisän luonteen vuoksi. Rotu on myös menestynyt hyvin näyttelyissä ja agilitykilpailuissa, kiitos sen älykkyyden ja nopeuden.

Schipperken luonne

Schipperke on energinen, rohkea ja älykäs rotu. Ne ovat erittäin omistautuneita perheelleen ja saattavat olla varautuneita vieraita kohtaan. Schipperket ovat myös erittäin uteliaita ja leikkisiä, ja ne nauttivat aktiviteeteista ja haasteista. Ne voivat olla hieman itsepäisiä ja vaativat johdonmukaista ja positiivista koulutusta. Schipperket ovat myös erinomaisia vahtikoiria ja pitävät huolta reviiristään. Yleisesti ottaen Schipperket ovat iloisia ja elämänmyönteisiä koiria, jotka rakastavat olla mukana perheen arjessa.

Schipperken haasteet

 • Pieni koko voi aiheuttaa haasteita muiden suurempien koirien kanssa leikkiessä.
 • Schipperkeillä voi olla taipumus olla itsepäisiä ja omistautuneita, mikä voi vaatia johdonmukaista koulutusta.
 • Ne voivat olla vilkkaita ja energisiä, joten niiden tarpeisiin liikunnan suhteen on kiinnitettävä erityistä huomiota.
 • Schipperkeillä voi olla taipumus haukkua paljon, mikä voi olla ongelmallista naapureiden kannalta.

  Schipperken koko

  Schipperke on pienikokoinen rotu, urosten ollessa noin 25-33 cm korkeita ja painaen noin 3-9 kg. Nartut ovat yleensä hieman pienempiä.

  Schipperken turkinhoito

  Schipperken turkki on lyhyt ja tiheä, eikä se vaadi paljoa hoitoa. Schipperkeä tulee harjata säännöllisesti, noin kerran viikossa, pitääkseen turkki siistinä ja terveenä. Harjaamalla poistetaan irtoava karva ja mahdolliset takut.

  Kylpeminen ei ole välttämätöntä usein, sillä Schipperken oma turkki puhdistaa itseään tehokkaasti. Kuitenkin tarvittaessa koira voidaan pestä miedolla koirashampoolla. Kynnet tulee leikata säännöllisesti ja korvat tarkistaa ja tarvittaessa puhdistaa.

  Schipperken turkki ei vaadi leikkaamista tai trimmaamista, mutta tarvittaessa turkin voi siistiä esimerkiksi tassujen ympäriltä ja korvien alta. Tärkeintä on pitää turkki hyvässä kunnossa ja huolehtia koiran hygieniasta.

  Schipperken hinta

  Schipperken elinikä

  Schipperken elinikä on yleisesti 13-15 vuotta, mutta ne voivat elää jopa 18 vuotiaiksi.

  Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito.

  Schipperken terveys

  Schipperke on yleisesti terve rotu, joka elää keskimäärin 13-15 vuotta. Rotu voi kuitenkin olla altis joillekin terveysongelmille, kuten patellaluksaatiolle (polvilumpion sijoiltaanmeno), epilepsialle ja silmäsairauksille. On tärkeää pitää Schipperken paino terveellisellä tasolla ja tarjota sille riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja pitääkseen sen terveenä ja onnellisena.

  Schipperken sopii ihmisille, joka

  – on aktiivinen ja energinen, sillä Schipperket tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

  – on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä Schipperket voivat olla itsepäisiä ja vaativat johdonmukaista ja positiivista koulutusta

  – asuu aktiivisessa ja eläinrakkaassa perheessä, jossa on aikaa ja resursseja omistaa Schipperkelle tarvittavaa huomiota ja hoivaa

  – nauttii ulkoilusta ja retkeilystä, sillä Schipperket ovat uteliaita ja seikkailunhaluisia koiria

  Schipperken lähteet