Schnauzer

Korkeus: 45-50 cm
Korkeus: 45-50 cm
Paino: 14-20 kg (uros)
Paino: 5-8 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Mittelschnauzer, Riesenschnauzer

Mikä on Schnauzer

Schnauzer on keskikokoinen koirarotu, joka on peräisin Saksasta. Schnauzerit tunnetaan karaktäärisistä partoistaan ja viiksisarvistaan. Rotu jaetaan kolmeen eri kokovaihtoehtoon: kääpiö-, keski- ja jättiläisschnauzeriin. Schnauzerit ovat älykkäitä, rohkeita ja aktiivisia koiria, jotka sopivat hyvin perhekoiriksi.

Schnauzerin historia

Schnauzer on saksalainen koirarotu, joka on peräisin 1400-luvulta. Rotu kehittyi Saksassa paimenkoirista ja rotukoirista, ja sitä käytettiin alun perin karjan paimentamiseen ja vartioimiseen.

Schnauzerista on kehittynyt kolme eri kokovarianttia: kääpiöschnauzer, keskikokoinen schnauzer ja suurschnauzer. Kaikilla näillä variantteilla on samanlainen ulkonäkö, mutta ne eroavat toisistaan kooltaan.

Schnauzerista on tullut suosittu koirarotu ympäri maailmaa sen älykkyyden, uskollisuuden ja rohkeuden ansiosta. Nykyään schnauzeria käytetään usein seurakoirana ja harrastuskoirana erilaisissa koiraurheilulajeissa.

Schnauzerin luonne

Schnauzerit ovat älykkäitä, rohkeita ja vilkkaita koiria. Ne ovat erittäin uskollisia omistajilleen ja rakastavat olla mukana perheen aktiviteeteissa. Schnauzerit ovat myös erittäin leikkisiä ja energisiä, joten ne tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina. Ne voivat olla hieman itsepäisiä ja vaativat johdonmukaista ja kärsivällistä koulutusta. Schnauzerit ovat yleensä ystävällisiä muiden koirien ja ihmisten kanssa, mutta voivat olla varautuneita vieraita kohtaan.

Schnauzerin haasteet

 • Taipumus haukkua paljon, mikä voi aiheuttaa ongelmia naapureiden kanssa
 • Tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveenä ja onnellisena
 • Saattaa olla haastava koulutettava, sillä ne voivat olla itsepäisiä ja omalaatuisia
 • Altis perinnöllisille terveysongelmille, kuten silmäsairauksille ja iho-ongelmille
 • Vaatii säännöllistä turkinhoitoa, jotta sen karva pysyy terveenä ja siistinä

  Schnauzerin koko

  Schnauzer on keskikokoinen koira, urokset ovat yleensä noin 45-50 cm korkeita ja painavat noin 14-20 kg, kun taas nartut ovat hieman pienempiä. Schnauzerilla on vahva ja kompakti rakenne, ja se on hyvin lihaksikas rotu.

  Schnauzerin turkinhoito

  Schnauzerin turkki vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen terveenä ja siistinä. Tässä muutamia ohjeita Schnauzerin turkinhoitoon:

  • Harjaus: Harjaa Schnauzerin turkkia vähintään muutaman kerran viikossa. Tämä auttaa poistamaan irtoavan karvan ja estää takkujen muodostumista.
  • Trimmaus: Schnauzerin turkki tulee trimmata säännöllisesti, noin 6-8 viikon välein. Trimmaus auttaa pitämään turkin siistinä ja terveenä.
  • Kylpy: Kylve Schnauzeria tarpeen mukaan käyttäen koirille tarkoitettua shampoota. Vältä kuitenkin liian usein pesemistä, sillä se voi kuivattaa koiran ihon.
  • Korvien ja silmien puhdistus: Puhdista Schnauzerin korvat ja silmät säännöllisesti, jotta estetään tulehduksia ja muita ongelmia.
  • Kynsien leikkaus: Leikkaa Schnauzerin kynnet säännöllisesti, noin kerran kuukaudessa. Varmista, että et leikkaa liian lyhyeksi ja vältä verenvuotoa.

  Schnauzerin hinta

  Schnauzerin elinikä

  Schnauzerin elinikä on yleisesti noin 12-15 vuotta. Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi rodun geneettiset taipumukset sairauksiin, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä ja hyvinvoinnista, jotta se voi elää mahdollisimman pitkän ja terveen elämän.

  Schnauzerin terveys

  Schnauzerit ovat yleisesti terveitä koiria, mutta heillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia Schnauzereilla ovat silmäsairaudet, kuten kaihi ja progressiivinen verkkokalvon surkastuminen. Lisäksi Schnauzereilla voi esiintyä iho-ongelmia, kuten ihottumaa ja allergioita.

  On tärkeää huolehtia Schnauzerin terveydestä säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä, terveellisellä ruokavaliolla ja riittävällä liikunnalla. Lisäksi Schnauzerin turkkia tulee hoitaa säännöllisesti, jotta iho pysyy terveenä ja turkki pysyy hyvässä kunnossa.

  Schnauzerin sopii ihmisille, joka

  – on aktiivinen ja energinen

  – haluaa koiran, joka on älykäs ja oppivainen

  – pystyy tarjoamaan tarpeeksi liikuntaa ja aktiviteetteja koiralle

  – on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen

  Schnauzerin lähteet