Shetland Sheepdog

Korkeus: noin 35-40 cm
Korkeus: 33-41 cm
Paino: 6-10 kg (uros)
Paino: 6-10 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Sheltie

Mikä on Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog eli sheltti on pienikokoinen paimenkoira, joka on peräisin Skotlannin Shetlannin saarilta. Sheltti on älykäs, vilkas ja ystävällinen rotu, joka sopii hyvin perhekoiraksi. Se on myös erinomainen vahtikoira, sillä se on valpas ja haukkuherkkä.

Sheltti on keskikokoinen koira, jolla on pitkä ja tiheä turkki. Sen turkki vaatii säännöllistä harjausta pitääkseen sen hyvässä kunnossa. Rotu on myös aktiivinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena.

Shetland Sheepdog on myös erittäin oppivainen ja se on helppo kouluttaa erilaisiin temppuihin ja tehtäviin. Se on myös erinomainen agility- ja tottelevaisuuskoira.

Shetland Sheepdogin historia

Shetland Sheepdog, usein lyhennettynä Sheltie, on alkuperältään skotlantilainen koirarotu. Rotu kehittyi Shetlannin saarilla, missä sitä käytettiin paimenkoirana lampaiden ja muiden karjaeläinten paimentamiseen.

Shetland Sheepdogin alkuperäinen nimi oli ”Toonie Dog”, mutta rotu sai nykyisen nimensä vasta myöhemmin. Rotu on saanut vaikutteita muun muassa collieista ja bordercolleista.

Shetland Sheepdogit ovat älykkäitä, herkkiä ja helposti koulutettavia koiria. Ne ovat myös erittäin suosittuja seurakoiria ympäri maailmaa.

Shetland Sheepdogin luonne

Shetland Sheepdog on älykäs, vilkas ja ystävällinen rotu. Ne ovat erittäin uskollisia omistajalleen ja rakastavat olla mukana perheen aktiviteeteissa. Shetland Sheepdogit ovat myös erittäin oppivaisia ja helppoja kouluttaa. Ne ovat leikkisiä ja energisiä, joten ne tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina. Rotu on yleensä hyvin sosiaalinen muiden koirien ja ihmisten kanssa. Shetland Sheepdogit voivat olla hieman varautuneita vieraita kohtaan, mutta yleensä ne ovat ystävällisiä ja uteliaita uusia ihmisiä kohtaan.

Shetland Sheepdogin haasteet

  • Herkkä luonne: Shetland Sheepdogit ovat usein herkkiä ja saattavat reagoida voimakkaasti ympäristön ärsykkeisiin.
  • Ääntelehtiminen: Rotu saattaa olla taipuvainen haukkumaan ja ulvomaan, mikä voi aiheuttaa ongelmia naapureiden kanssa.
  • Liikunnantarve: Shetland Sheepdogit tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina.
  • Sosiaalistaminen: Rotu saattaa olla varautunut vieraita ihmisiä kohtaan, joten sosiaalistaminen on tärkeää jo pennusta asti.
  • Karvanhoito: Shetland Sheepdogin pitkä ja tiheä turkki vaatii säännöllistä harjaamista ja hoitoa pitääkseen sen hyvässä kunnossa.

Shetland Sheepdogin koko

Shetland Sheepdog on keskikokoinen koira, uroksilla säkäkorkeus on noin 37-41 cm ja nartuilla noin 35-39 cm. Paino vaihtelee yleensä 6-12 kg välillä.

Shetland Sheepdogin turkinhoito

Shetland Sheepdogin turkki vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen terveenä ja kauniina. Tässä muutamia ohjeita Shetland Sheepdogin turkinhoitoon:

  • Harjaus: Harjaa Shetland Sheepdogin turkkia vähintään muutaman kerran viikossa. Tämä auttaa poistamaan irtoavan karvan ja estää takkujen muodostumista.
  • Kylpy: Kylve Shetland Sheepdogia tarpeen mukaan, mutta älä liian usein, jotta turkin luonnollinen öljykerros säilyy. Käytä koirille tarkoitettua shampoota ja hoitoainetta.
  • Kynsien leikkaus: Leikkaa Shetland Sheepdogin kynnet säännöllisesti, noin kerran kuukaudessa. Varo leikkaamasta liian lyhyeksi, jotta vältät verenvuodon.
  • Korvien puhdistus: Puhdista Shetland Sheepdogin korvat säännöllisesti, etenkin jos koira ui paljon tai on altis korvatulehduksille. Käytä koirille tarkoitettuja korvienpuhdistustippoja.
  • Hampaiden harjaus: Harjaa Shetland Sheepdogin hampaat säännöllisesti koirille tarkoitetulla hammasharjalla ja -tahnalla. Tämä auttaa ehkäisemään hammaskiveä ja muita suun ongelmia.

Shetland Sheepdogin hinta

Shetland Sheepdogin elinikä

Shetland Sheepdogin elinikä on yleisesti 12-15 vuotta.

Elinikään vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, yleinen terveydentila ja elinolosuhteet.

Shetland Sheepdogin terveys

Shetland Sheepdog on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia Shetland Sheepdogilla ovat silmäsairaudet kuten progressiivinen verkkokalvon atrofia ja silmäluomien ongelmat. Lisäksi rotu voi altistua myös lonkka- ja kyynärnivelten dysplasialle sekä kilpirauhasen sairauksille.

On tärkeää huolehtia Shetland Sheepdogin terveydestä säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla ja pitämällä sen liikunnassa ja terveellisessä ruokavaliossa. Rotu voi elää jopa 12-15 vuoden ikäiseksi, kunhan sille tarjotaan asianmukaista hoitoa ja huolenpitoa.

Shetland Sheepdogin sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä Shetland Sheepdog on älykäs ja oppivainen rotu

– asuu alueella, jossa on mahdollisuus tarjota koiralle tilaa ja mahdollisuus juosta vapaana

– haluaa seurakoiran, joka on kiintynyt perheeseensä ja haluaa olla mukana kaikessa toiminnassa

Shetland Sheepdogin lähteet