Shetlanninlammaskoira

Korkeus: noin 35-37 cm
Korkeus: 33-41 cm
Paino: 6-10 kg (uros)
Paino: 6-10 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Sheltie

Mikä on Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira on pienikokoinen ja älykäs koirarotu, joka on peräisin Skotlannin Shetlannin saarilta. Ne ovat perinteisesti olleet paimenkoiria, jotka ovat auttaneet karjan laiduntamisessa. Shetlanninlammaskoirat ovat erittäin energisiä ja aktiivisia, ja ne tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina.

Heidän turkkinsa on pitkä ja tiheä, ja se vaatii säännöllistä harjaamista pitääkseen sen hyvässä kunnossa. Shetlanninlammaskoirat ovat yleensä ystävällisiä ja leikkisiä perheenjäseniä, jotka ovat hyvin kiintyneitä omistajiinsa. He ovat myös älykkäitä ja oppivat nopeasti erilaisia temppuja ja tehtäviä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Shetlanninlammaskoira on ihanteellinen valinta aktiiviselle perheelle, joka pystyy tarjoamaan heille tarpeeksi liikuntaa ja henkistä stimulaatiota.

Shetlanninlammaskoiran historia

Shetlanninlammaskoira on alkuperältään Skotlannista peräisin oleva koirarotu. Se on peräisin Shetlannin saarilta, mistä se on saanut myös nimensä. Rotu on kehittynyt paimenkoirana, joka on erikoistunut lammasten paimentamiseen karuissa ja vaihtelevissa olosuhteissa.

Shetlanninlammaskoirat ovat pienikokoisia ja älykkäitä koiria, jotka ovat erittäin hyviä paimenkoiria. Ne ovat myös suosittuja seurakoiria, sillä ne ovat ystävällisiä, leikkisiä ja helppoja kouluttaa. Rotu on saavuttanut suosiota ympäri maailmaa, ja sitä käytetään edelleen paimenkoirana sekä seurakoirana eri puolilla maailmaa.

Shetlanninlammaskoiran luonne

Shetlanninlammaskoira on älykäs, vilkas ja ystävällinen rotu. Ne ovat erittäin seurallisia ja rakastavat olla ihmisten lähellä. Shetlanninlammaskoirat ovat myös erittäin oppivaisia ja motivoituneita tekemään erilaisia tehtäviä. Ne ovat leikkisiä ja energisiä, joten niille on hyvä tarjota riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja. Rotu on yleisesti ottaen hyvin sopeutuvainen erilaisiin ympäristöihin ja tilanteisiin.

Shetlanninlammaskoiran haasteet

 • Shetlanninlammaskoirat tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä. Niiden energiataso on korkea ja ne tarvitsevat paljon liikuntaa päivittäin.
 • Shetlanninlammaskoirat voivat olla varsin älykkäitä ja omistautuneita, mutta samalla myös itsepäisiä ja omavaltaisia. Niiden kouluttaminen voi vaatia kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta.
 • Shetlanninlammaskoirat voivat olla herkkiä yksinololle ja eristämiselle. Ne tarvitsevat paljon seuraa ja huomiota perheeltään.
 • Shetlanninlammaskoirat voivat olla alttiita perinnöllisille terveysongelmille, kuten silmäsairauksille ja nivelvaivoille. Säännöllinen terveystarkkailu ja huolellinen kasvattajan valinta ovat tärkeitä.
 • Shetlanninlammaskoirat voivat olla herkkiä äänille ja ärsykkeille ympäristössään. Niiden ympäristön tulisi olla rauhallinen ja turvallinen, jotta ne voivat tuntea olonsa mukavaksi.

  Shetlanninlammaskoiran koko

  Shetlanninlammaskoira on pienikokoinen rotu, uroksen säkäkorkeus on noin 37-41 cm ja nartun 35-39 cm. Paino vaihtelee yleensä 6-10 kg välillä.

  Shetlanninlammaskoiran turkinhoito

  Shetlanninlammaskoiran turkki vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen terveenä ja kauniina. Tässä muutamia ohjeita turkinhoitoon:

  • Harjaus: Harjaa shetlanninlammaskoiran turkkia vähintään muutaman kerran viikossa. Tämä auttaa poistamaan irtoavan karvan ja estää takkujen muodostumista.
  • Kylpy: Kylve shetlanninlammaskoira tarpeen mukaan, mutta älä liian usein, jotta turkin luonnollinen öljykerros säilyy. Käytä koirille tarkoitettua shampoota ja hoitoainetta.
  • Trimmaus: Shetlanninlammaskoiran turkkia tulee trimmata säännöllisesti, erityisesti tassujen ja korvien ympäriltä. Trimmaus auttaa pitämään turkin siistinä ja terveenä.
  • Kynsien leikkaus: Leikkaa shetlanninlammaskoiran kynnet säännöllisesti, jotta ne eivät kasva liian pitkiksi ja aiheuta epämukavuutta koiralle.
  • Hampaiden hoito: Pidä shetlanninlammaskoiran hampaat puhtaina harjaamalla niitä säännöllisesti koirille tarkoitetulla hammasharjalla ja -tahnalla.

  Shetlanninlammaskoiran hinta

  Shetlanninlammaskoiran elinikä

  Shetlanninlammaskoiran elinikä on keskimäärin 12-15 vuotta.

  Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, yleinen terveydentila ja elinolosuhteet.

  Shetlanninlammaskoiran terveys

  Shetlanninlammaskoirat ovat yleisesti terveitä ja kestäviä koiria. Rotu on geneettisesti monipuolinen, mikä vähentää perinnöllisten sairauksien riskiä. Kuitenkin, kuten kaikilla roduilla, myös shetlanninlammaskoirilla voi esiintyä joitakin terveysongelmia.

  Yleisimpiä terveysongelmia shetlanninlammaskoirilla ovat silmäsairaudet, kuten kaihi ja verkkokalvon rappeuma. Myös lonkka- ja kyynärnivelten dysplasiaa voi esiintyä joillakin yksilöillä. On tärkeää huolehtia koiran terveydestä säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla ja terveellisellä ruokavaliolla.

  Shetlanninlammaskoirat ovat aktiivisia ja energisiä koiria, joten niille on tärkeää tarjota riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja. Säännöllinen liikunta auttaa ylläpitämään koiran fyysistä kuntoa ja mielenterveyttä.

  Shetlanninlammaskoira sopii ihmisille, joka

  on aktiivinen ja energinen, sillä tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena.

  rakastaa ulkoilmaelämää ja retkeilyä, sillä Shetlanninlammaskoira nauttii ulkoilusta ja seikkailuista luonnossa.

  on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä Shetlanninlammaskoira tarvitsee johdonmukaista ja positiivista koulutusta.

  on valmis tarjoamaan paljon huomiota ja rakkautta, sillä Shetlanninlammaskoira on hyvin seurallinen ja kiintyy vahvasti omistajaansa.

  Shetlanninlammaskoiran lähteet