Shih Tzu

Korkeus: noin 20-28 cm
Paino: 4-7 kg (uros)
Paino: 4-7 kg (naaras)
Elinikä: 10-16 vuotta

Kiinanleijonakoira

Mikä on Shih Tzu

Shih Tzu on pieni ja seurallinen koirarotu, joka on peräisin Kiinasta. Ne tunnetaan pitkästä ja silkkisestä turkistaan sekä rohkeasta ja ystävällisestä luonteestaan. Shih Tzut ovat erinomaisia seurakoiria ja ne ovat usein hyvin kiintyneitä omistajiinsa.

Tämä rotu on myös erittäin leikkisä ja energinen, vaikka ne ovatkin pienikokoisia. Shih Tzut ovat myös älykkäitä ja helppoja kouluttaa, mikä tekee niistä suosittuja lemmikkejä monissa kodeissa.

Shih Tzut tarvitsevat säännöllistä turkinhoitoa, sillä niiden pitkä turkki vaatii harjaamista ja trimmaamista. Ne ovat myös herkkiä lämpötilan vaihteluille, joten niitä tulee suojata kylmältä ja kuumuudelta.

Shih Tzun historia

Shih Tzu on pieni ja seurallinen koirarotu, joka on peräisin Kiinasta. Rotu on ollut suosittu erityisesti keisarillisten hoveissa ja sitä on pidetty arvostettuna seurakoirana.

Shih Tzun alkuperä juontaa juurensa muinaiseen Tiibetiin, missä sitä pidettiin pyhänä koirana. Rotu kehitettiin Kiinassa risteyttämällä Tiibetin kääpiöspanielia ja kiinalaista koiraa. Shih Tzua pidettiin alun perin keisarillisten hovien suojeluksessa ja se oli tarkoitettu vain aatelisille ja kuninkaallisille.

Shih Tzu saapui Eurooppaan 1900-luvun alussa ja rotu sai suosiota erityisesti Englannissa. Nykyään Shih Tzu on suosittu seurakoira ympäri maailmaa ja se tunnetaan ystävällisestä ja leikkisästä luonteestaan.

Shih Tzun luonne

Shih Tzu on lempeä, ystävällinen ja seurallinen koirarotu. Ne ovat älykkäitä ja helppoja kouluttaa, mutta saattavat olla hieman itsepäisiä. Shih Tzut ovat leikkisiä ja rakastavat huomiota, mutta voivat olla myös hieman varautuneita vieraita kohtaan. Ne ovat hyviä perhekoiria ja sopivat hyvin myös vanhemmille ihmisille. Shih Tzut ovat yleensä rauhallisia ja sopeutuvat hyvin erilaisiin ympäristöihin.

Shih Tzun haasteet

 • Altis silmä- ja hengitystieongelmille
 • Tarvitsee säännöllistä turkinhoitoa
 • Sosiaalistamisen ja koulutuksen tarve
 • Saattaa olla vaikea kouluttaa ja totella
 • Terveysongelmat kuten polvilumpion sijoiltaanmeno

  Shih Tzun koko

  Shih Tzu on pienikokoinen rotu, joka painaa yleensä noin 4-7 kiloa ja on noin 20-28 cm korkea olkapäistä maahan. Ne ovat siis kompakteja ja kevyitä koiria, jotka sopivat hyvin esimerkiksi asuntoelämään.

  Shih Tzun turkinhoito

  Shih Tzun turkki vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen terveenä ja kauniina. Tässä muutamia ohjeita Shih Tzun turkinhoitoon:

  • Harjaus: Harjaa Shih Tzun turkkia vähintään muutaman kerran viikossa, mieluiten päivittäin. Tämä auttaa estämään takkujen muodostumista ja pitää turkin hyvässä kunnossa.
  • Kylpy: Kylve Shih Tzu tarpeen mukaan, yleensä noin kerran kuukaudessa. Käytä koirille tarkoitettua shampoota ja hoitoainetta, ja varmista että turkki kuivataan kunnolla kylvyn jälkeen.
  • Trimmaus: Shih Tzun turkkia tulee trimmata säännöllisesti, erityisesti kasvojen alueelta. Trimmaus auttaa pitämään turkin siistinä ja estää silmäongelmia.
  • Kynsien leikkaus: Leikkaa Shih Tzun kynnet säännöllisesti, noin kerran kuukaudessa. Liian pitkät kynnet voivat aiheuttaa epämukavuutta ja ongelmia kävellessä.
  • Hampaiden hoito: Pidä huolta Shih Tzun hampaiden puhtaudesta harjaamalla niitä säännöllisesti ja tarjoamalla puruluita ja muita pureskeltavia leluja.

  Shih Tzun hinta

  Shih Tzun elinikä

  Shih Tzun elinikä on yleensä noin 10-16 vuotta.

  Elinikään vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, yleinen terveydentila ja elinolosuhteet.

  Shih Tzun terveys

  Shih Tzu on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia Shih Tzuilla ovat silmäongelmat, kuten kaihi ja kyynelkanavien tukkeutuminen. Ne voivat myös kärsiä iho-ongelmista, kuten allergioista ja ihoinfektioista.

  On tärkeää huolehtia Shih Tzun turkin hygieniasta ja pitää sen silmät ja korvat puhtaina. Säännöllinen eläinlääkärin tarkastus auttaa tunnistamaan mahdolliset terveysongelmat varhaisessa vaiheessa.

  Shih Tzun elinikä on yleensä 10-16 vuotta, mutta terveellä elämäntavalla ja asianmukaisella hoidolla ne voivat elää jopa pidempään.

  Shih Tzun sopii ihmisille, joka

  – etsii seurallista ja leikkisää lemmikkiä

  – asuu kerrostalossa tai pienessä asunnossa, sillä Shih Tzu on pienikokoinen rotu

  – on valmis sitoutumaan säännölliseen turkinhoitoon, sillä Shih Tzun turkki vaatii säännöllistä harjaamista ja trimmaamista

  – haluaa koiran, joka on ystävällinen ja helppo kouluttaa

  Shih Tzun lähteet