Silkyterrieri

Korkeus: noin 23-25 cm
Korkeus: noin 23-25 cm
Paino: 3,5-4,5 kg (uros)
Paino: 3-4 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Australian silkyterrieri

Mikä on Silkyterrieri

Silkyterrieri on pieni ja elegantti koirarotu, joka tunnetaan myös nimellä Australian silkyterrieri. Ne ovat alkuperältään australialaisia ja ovat peräisin Yorkshirenterrierin ja australian terrierin risteytyksestä. Silkyterrierit ovat älykkäitä, rohkeita ja leikkisiä koiria, jotka ovat erinomaisia seurakoiria.

Heidän turkkinsa on pitkä, silkkinen ja kiiltävä, ja se vaatii säännöllistä harjausta pitääkseen sen hyvässä kunnossa. Silkyterrierit ovat myös energisiä ja tarvitsevat päivittäistä liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä.

Silkyterrierin historia

Silkyterrieri on pieni koirarotu, joka on peräisin Australiasta. Rotu kehitettiin 1800-luvun lopulla risteyttämällä australialaista terrieriä ja yorkshirenterrieriä. Silkyterrieriä alettiin alun perin käyttää pienriistan metsästykseen, mutta sittemmin se on saavuttanut suosiota myös seurakoirana.

Silkyterrieri on tunnettu pitkästä ja silkkisestä turkistaan sekä rohkeasta ja leikkisästä luonteestaan. Rotu on aktiivinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Silkyterrieri on myös älykäs ja oppivainen koira, joka sopii hyvin erilaisiin harrastuksiin ja koulutukseen.

Silkyterrierin luonne

Silkyterrierit ovat rohkeita, aktiivisia ja leikkisiä koiria. Ne ovat älykkäitä ja oppivat nopeasti uusia asioita. Silkyterrierit ovat myös hyvin seurallisia ja kiintyvät vahvasti omistajiinsa. Ne voivat olla hieman itsepäisiä, mutta ovat yleisesti ottaen ystävällisiä ja sosiaalisia koiria. Silkyterrierit tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä.

Silkyterrierin haasteet

  • Omistajan sitoutuminen: Silkyterrieri tarvitsee omistajan, joka on valmis sitoutumaan sen aktiiviseen ja energiseen luonteeseen. Se tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä.
  • Sosiaalistaminen: Silkyterrierit voivat olla varautuneita vieraita kohtaan ja tarvitsevat hyvää sosiaalistamista varmistaakseen, että ne ovat mukavia muiden ihmisten ja eläinten kanssa.
  • Koulutus: Silkyterrierit ovat älykkäitä koiria, mutta ne voivat olla itsepäisiä ja haastavia kouluttaa. Omistajan tulee olla johdonmukainen ja kärsivällinen koulutuksen suhteen.
  • Hoito: Silkyterrierin pitkä ja silkkimäinen turkki vaatii säännöllistä hoitoa ja trimmaamista. Omistajan tulee olla valmis käyttämään aikaa ja vaivaa turkin hyvinvoinnin ylläpitämiseen.

Silkyterrierin koko

Silkyterrieri on pienikokoinen rotu, urosten ollessa noin 23-26 cm korkeita ja painaen noin 4-5 kg. Nartut ovat hieman pienempiä, noin 21-24 cm korkeita ja painavat noin 3-4 kg.

Silkyterrierin turkinhoito

Silkyterrierin turkki vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen kauniina ja terveenä. Tässä muutamia ohjeita turkinhoitoon:

  • Päivittäinen harjaus auttaa pitämään turkin takuttomana ja poistaa irtoavan karvan.
  • Kylpyjen määrä riippuu koiran aktiivisuudesta ja likaantumisesta, mutta yleensä kerran kuukaudessa riittää. Käytä koirille tarkoitettua shampoota ja hoitoainetta.
  • Trimmaus on hyvä tehdä säännöllisesti, jotta turkki pysyy siistinä. Silkyterrierin turkki ei juurikaan karstaudu, mutta trimmaus auttaa pitämään sen lyhyenä ja siistinä.
  • Pidä koiran korvat puhtaina ja tarkista ne säännöllisesti mahdollisten tulehdusten varalta.
  • Kynsien leikkaus on tärkeä osa turkinhoitoa. Leikkaa kynnet säännöllisesti, jotta ne eivät kasva liian pitkiksi ja aiheuta kipua koiralle.

Silkyterrierin hinta

Silkyterrierin hinta vaihtelee yleisesti 1000-2000 euron välillä Suomessa.

Silkyterrierin elinikä

Silkyterrierin elinikä on yleisesti noin 12-15 vuotta.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, yleinen terveydentila ja elinolosuhteet.

Silkyterrierin terveys

Silkyterrierit ovat yleisesti terveitä koiria, mutta kuten kaikilla roduilla, heilläkin voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia Silkyterriereillä voivat olla patellaluksaatio eli polvilumpion sijoiltaanmeno, silmäsairaudet kuten kaihi ja verkkokalvon rappeuma sekä trakeaalikollapsi eli henkitorven ahtautuminen.

On tärkeää huolehtia Silkyterrierin terveydestä säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä, terveellisellä ruokavaliolla, riittävällä liikunnalla ja hyvällä perushoidolla. Lisäksi on suositeltavaa hankkia Silkyterrieri luotettavalta kasvattajalta, joka tekee terveystarkastuksia vanhemmille koirilleen ja noudattaa hyvää kasvatustapaa.

Silkyterrierin sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja valmis tarjoamaan koiralleen paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– haluaa koiran, joka on älykäs ja oppivainen

– on valmis harjaamaan koiran pitkää turkkia säännöllisesti

– kaipaa seuraa ja läheisyyttä, sillä Silkyterrierit ovat hyvin seurallisia ja kiintyvät vahvasti omistajaansa

Silkyterrierin lähteet