Siperianhusky

Korkeus: 53-60 cm
Korkeus: 50-56 cm
Paino: 20-27 kg (uros)
Paino: 16-27 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Husky, Siberian Husky

Mikä on Siperianhusky

Siperianhusky on keskikokoinen pohjoisesta Siperiasta peräisin oleva koirarotu. Ne ovat tunnettuja vahvasta ja kestävästä luonteestaan sekä erinomaisesta vetokyvystään. Siperianhuskyt ovat ystävällisiä ja sosiaalisia koiria, jotka sopivat hyvin perhekoiriksi.

Siperianhuskyt ovat tyypillisesti harmaan, mustan ja valkoisen värisiä, mutta niitä voi esiintyä myös muissa väreissä. Niillä on tuuhea turkki, joka vaatii säännöllistä harjausta. Rotu on perinteisesti käytetty vetokoirana, ja niillä on edelleen vahva vetovietti.

Siperianhuskyt ovat energisiä ja aktiivisia koiria, jotka tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Ne ovat älykkäitä ja oppivat nopeasti, mutta voivat olla myös itsenäisiä ja omatoimisia. Siperianhuskyt ovat tunnettuja myös ulvonnastaan ja kommunikoivat usein äänekkäästi muiden koirien kanssa.

Siperianhuskyn historia

Siperianhusky on alkuperäinen pohjoisesta Siperiasta kotoisin oleva koirarotu. Sitä käytettiin alun perin vetokoirana ja se on peräisin Chukotkan niemimaalta Venäjältä. Siperianhuskyja käytettiin alun perin kuljettamaan tavaraa ja ihmisiä pitkiä matkoja lumisissa ja kylmissä olosuhteissa.

Rotu saapui Yhdysvaltoihin 1900-luvun alussa, kun niitä tuotiin Alaskaan kilpailemaan sled dog -kilpailuissa. Siperianhuskyt osoittivat nopeutensa ja kestävyytensä näissä kilpailuissa ja niistä tuli suosittuja vetokoiria myös muualla maailmassa.

Nykyään Siperianhuskyt ovat suosittuja seurakoiria ja harrastuskoiria ympäri maailmaa. Ne ovat tunnettuja energisyydestään, ystävällisyydestään ja ulkonäöstään, ja niitä käytetään edelleen vetokoirina erilaisissa harrastuksissa ja kilpailuissa.

Siperianhuskyn luonne

Siperianhusky on ystävällinen, leikkisä ja energinen koirarotu. Ne ovat älykkäitä ja itsenäisiä, mutta myös sosiaalisia ja rakastavat olla ihmisten seurassa. Siperianhuskyt ovat erittäin energisiä ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina. Ne ovat myös erittäin seurallisia ja tulevat hyvin toimeen muiden koirien kanssa. Siperianhuskyt voivat olla hieman itsepäisiä ja niillä on vahva vaisto, joten niiden kanssa työskentely vaatii kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta.

Siperianhuskyn haasteet

  • Liikunnantarve: Siperianhuskyt ovat erittäin energisiä ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina. Niiden omistajan tulee varata aikaa päivittäisille lenkeille ja leikeille.
  • Itsenäisyys: Siperianhuskyt ovat hyvin itsenäisiä ja saattavat olla haastavia koulutettavia. Omistajan tulee olla johdonmukainen ja kärsivällinen niiden kanssa.
  • Ääntely: Siperianhuskyt ovat tunnettuja ulvomisestaan ja haukkumisestaan. Naapurit saattavat valittaa, jos koira haukkuu liikaa.
  • Turkinhoito: Siperianhuskyt vaativat säännöllistä turkinhoitoa, erityisesti keväisin ja syksyisin, kun ne vaihtavat turkkiaan. Omistajan tulee harjata ja hoitaa koiran turkkia säännöllisesti.

Siperianhuskyn koko

Siperianhusky on keskikokoinen koira, uroksilla säkäkorkeus on noin 53-60 cm ja nartuilla noin 50-56 cm. Paino vaihtelee yleensä 20-27 kg välillä. Huskyt ovat vahvoja ja kestäviä koiria, jotka on alun perin jalostettu vetämään kuormia pitkiä matkoja.

Siperianhuskyn turkinhoito

Siperianhuskyn turkki on keskipitkä ja tiheä, ja se vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen hyvässä kunnossa. Alla on muutamia vinkkejä Siperianhuskyn turkinhoitoon:

  • Harjaus: Harjaa Siperianhuskyn turkkia vähintään kerran viikossa poistaaksesi irtoavan karvan ja estääksesi takkujen muodostumisen. Käytä harjaukseen sopivaa harjaa tai kampaa.
  • Kylpy: Kylve Siperianhusky tarpeen mukaan, mutta vältä liiallista pesemistä, jotta turkin luonnollinen öljykerros säilyy. Käytä koirille tarkoitettua shampoota ja huuhtele turkki huolellisesti.
  • Kynsien leikkaus: Leikkaa Siperianhuskyn kynnet säännöllisesti, noin kerran kuukaudessa. Varmista, että et leikkaa liian lyhyeksi ja vältä verisuonen vahingoittamista.
  • Korvien puhdistus: Tarkista Siperianhuskyn korvat säännöllisesti ja puhdista ne tarvittaessa. Käytä koirille tarkoitettuja korvienpuhdistustippoja ja vanulappuja.
  • Hampaiden harjaus: Harjaa Siperianhuskyn hampaat säännöllisesti koirille tarkoitetulla hammasharjalla ja -tahnalla. Hyvä suuhygienia ehkäisee hammassairauksia.

Siperianhuskyn hinta

Siperianhuskyn elinikä

Siperianhuskyn elinikä on yleensä noin 12-15 vuotta. Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä ja hyvinvoinnista, jotta se voi elää mahdollisimman pitkän ja terveen elämän.

Siperianhuskyn terveys

Siperianhusky on yleisesti terve rotu, joka voi elää jopa 12-15 vuoden ikäiseksi. Rotu on geneettisesti monipuolinen ja sillä on vähemmän perinnöllisiä sairauksia kuin monilla muilla koiraroduilla. Siperianhuskyt voivat kuitenkin olla alttiita lonkka- ja silmäsairauksille, joten on tärkeää huolehtia niiden säännöllisestä terveystarkastuksista.

Siperianhuskyn sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä siperianhusky tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä siperianhusky voi olla itsenäinen ja haastava rotu

– asuu alueella, jossa on mahdollisuus tarjota koiralle runsaasti liikuntaa ja tilaa juosta

– on valmis harjaamaan koiraa säännöllisesti, sillä siperianhuskyn turkki vaatii huoltoa

Siperianhuskyn lähteet