Stabyhoun

Korkeus: 53-57 cm
Korkeus: 53-57 cm
Paino: 20-25 kg (uros)
Paino: 18-20 kg (naaras)
Elinikä: 12-14 vuotta

Frisian Pointer, Stabij

Mikä on Stabyhoun

Stabyhoun on alun perin hollantilainen koirarotu, joka tunnetaan erityisesti metsästys- ja seurakoirana. Rotu on keskikokoinen ja vahvarakenteinen, ja sillä on pitkä ja silkkisen pehmeä turkki. Stabyhounit ovat ystävällisiä, älykkäitä ja helposti koulutettavissa.

Nämä koirat ovat erinomaisia perhekoiria, jotka rakastavat olla ihmisten seurassa ja osallistua erilaisiin aktiviteetteihin. Ne ovat myös hyviä metsästyskoiria ja nauttivat ulkoilusta ja liikunnasta.

Stabyhounit ovat harvinaisia koiria Suomessa, mutta rotu on saavuttanut suosiotaan muissa maissa. Ne ovat lempeitä ja helppoja kumppaneita, jotka sopivat monenlaisiin perheisiin ja elämäntilanteisiin.

Stabyhounin historia

Stabyhoun on alun perin peräisin Alankomaista, erityisesti Frieslandin maakunnasta. Rotu on peräisin 1800-luvulta ja se on perinteisesti ollut metsästyskoira, erityisesti lintujen metsästykseen erikoistunut.

Stabyhounin nimi tulee hollannin sanasta ”sta me bij de hond”, mikä tarkoittaa ”seisoa kanssani koiran kanssa”. Rotu on tunnettu ystävällisestä ja lempeästä luonteestaan, ja se soveltuu hyvin perhekoiraksi.

Stabyhounin suosio on kasvanut hitaasti, mutta rotu on säilyttänyt alkuperäisen tarkoituksensa metsästyskoirana. Nykyään Stabyhounia käytetään myös seurakoirana ja harrastuskoirana erilaisissa koiraurheilulajeissa.

Stabyhoun luonne

Stabyhoun on lempeä, ystävällinen ja älykäs koirarotu. Ne ovat erittäin uskollisia perheelleen ja rakastavat viettää aikaa ihmisten seurassa. Stabyhounit ovat myös erittäin sosiaalisia koiria ja tulevat hyvin toimeen muiden koirien ja lasten kanssa.

Tämä rotu on myös erittäin energinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Stabyhounit ovat myös erittäin älykkäitä ja nauttivat oppimisesta ja uusien asioiden kokeilemisesta.

Kokonaisuudessaan Stabyhoun on ihanteellinen perhekoira, joka on valmis osallistumaan kaikenlaiseen toimintaan ja seikkailuihin perheensä kanssa.

Stabyhounin haasteet

Stabyhoun on harvinainen koirarotu, mikä voi tehdä rodun löytämisestä vaikeaa.

Rodulla voi olla taipumusta omistajansa vartioimiseen ja reviirin puolustamiseen, mikä voi aiheuttaa ongelmia sosiaalisissa tilanteissa.

Stabyhounit tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina.

Rodulla voi olla taipumusta omistajansa vahvaan sitoutumiseen, mikä voi vaatia paljon aikaa ja energiaa omistajalta.

Stabyhoun koko

Stabyhoun on keskikokoinen koira, urosten ollessa noin 53-57 cm korkeita ja narttujen noin 49-53 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä 18-25 kg välillä.

Stabyhounin turkinhoito

Stabyhoun on keskikokoinen koira, jolla on pitkä ja silkkisen pehmeä turkki. Turkinhoito on tärkeä osa Stabyhounin hyvinvointia ja ulkonäköä. Alla on muutamia ohjeita Stabyhounin turkinhoitoon:

  • Harjaaminen: Stabyhounin turkki tulisi harjata säännöllisesti, vähintään muutaman kerran viikossa. Tämä auttaa pitämään turkin takuttomana ja poistaa irtoavan karvan.
  • Kylpy: Stabyhounia ei tarvitse kylpeä usein, sillä liiallinen peseminen voi kuivattaa sen ihon ja turkin. Kylpy on hyvä antaa tarvittaessa käyttäen koirille tarkoitettua shampoota.
  • Korvien ja silmien puhdistus: Stabyhounin korvat tulisi tarkistaa säännöllisesti ja tarvittaessa puhdistaa. Samoin silmien ympärykset kannattaa pitää puhtaina ja kuivina.
  • Kynsien leikkaus: Stabyhounin kynnet tulisi leikata säännöllisesti, noin kerran kuukaudessa. Liian pitkät kynnet voivat aiheuttaa epämukavuutta ja jopa vaurioittaa koiran tassuja.

Stabyhounin turkinhoito on tärkeä osa sen hyvinvointia ja terveyttä. Säännöllinen hoito auttaa pitämään turkin kauniina ja koiran hyvinvoivana.

Stabyhounin hinta

Stabyhounin elinikä

Stabyhounin elinikä on keskimäärin 13-14 vuotta. Koiran elinikään vaikuttavat monet tekijät, kuten perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. Hyvä hoito ja terveellinen elämäntapa voivat pidentää Stabyhounin elinikää. On tärkeää huolehtia koiran terveydestä ja hyvinvoinnista sen koko elämän ajan.

Stabyhoun terveys

Stabyhoun on yleisesti terve rotu, joka ei kärsi suurista perinnöllisistä terveysongelmista. Rotu on kestävä ja aktiivinen, ja sillä on yleensä hyvä terveys. Kuitenkin kuten kaikilla koiraroduilla, Stabyhounilla voi olla alttius joillekin perinnöllisille sairauksille, kuten lonkka- ja kyynärnivelten dysplasialle sekä silmäsairauksille.

On tärkeää huolehtia Stabyhounin terveydestä säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla, terveellisellä ruokavaliolla ja riittävällä liikunnalla. Lisäksi kasvattajan valinta on tärkeä tekijä, sillä vastuullinen kasvattaja pyrkii välttämään perinnöllisiä terveysongelmia jalostusvalinnoillaan.

Stabyhoun sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä Stabyhoun tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä Stabyhoun on älykäs ja tarvitsee paljon henkistä stimulaatiota

– asuu omakotitalossa tai maaseudulla, sillä Stabyhoun tarvitsee tilaa ja mahdollisuuden juosta vapaana

– on valmis harjaamaan koiraa säännöllisesti, sillä Stabyhounilla on pitkä ja tiheä turkki

Stabyhounin lähteet