Sussex Spaniel

Korkeus: noin 36-41 cm
Korkeus: noin 36-41 cm
Paino: 13-16 kg (uros)
Paino: 18-23 kg (naaras)
Elinikä: 12-14 vuotta

Sussexin spanieli

Mikä on Sussex Spaniel

Sussex Spaniel on keskikokoinen ja vahva metsästyskoira, joka on peräisin Englannista. Rotu tunnetaan erityisesti erinomaisista nenä- ja hajuaististaan sekä rauhallisesta ja ystävällisestä luonteestaan. Sussex Spaniel on myös erinomainen seurakoira, joka rakastaa olla perheensä kanssa.

Sussex Spanielilla on tiheä ja aaltoileva turkki, joka vaatii säännöllistä harjausta. Rotu on myös altis lihavuudelle, joten ruokinnassa on oltava tarkkana. Sussex Spaniel on älykäs ja oppivainen koira, joka nauttii erilaisista aktiviteeteista ja tehtävistä.

Koska Sussex Spaniel on alun perin metsästyskoira, se tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä. Rotu sopii hyvin aktiiviselle perheelle, joka pystyy tarjoamaan sille tarpeeksi liikuntaa ja virikkeitä.

Sussex Spanielin historia

Sussex Spaniel on peräisin Englannista ja se on yksi vanhimmista spaniel-roduista. Rotu kehitettiin 1800-luvun alkupuolella Sussexin kreivikunnassa Etelä-Englannissa. Sussex Spanielia käytettiin alun perin metsästyksessä lintujen ja pienriistan etsimiseen ja noutamiseen.

Rotu on melko harvinainen ja sitä pidetään nykyään enemmän seurakoirana kuin metsästyskoirana. Sussex Spaniel on tunnettu ystävällisestä luonteestaan ja rauhallisesta temperamentistaan. Se on myös erittäin hyvä lapsiperheiden kanssa.

Sussex Spanielin rotumääritelmä vahvistettiin ensimmäisen kerran vuonna 1902 ja se on sittemmin säilynyt melko samanlaisena. Rotu on edelleen suosittu Englannissa ja muissa maissa, vaikka se ei olekaan yhtä yleinen kuin jotkut muut spaniel-rodut.

Sussex Spanielin luonne

Sussex Spaniel on lempeä, ystävällinen ja leikkisä rotu. Ne ovat erittäin kiintyneitä perheeseensä ja nauttivat ihmisten seurasta. Sussex Spanielit ovat myös älykkäitä ja oppivat nopeasti uusia asioita. Ne ovat hyvin sosiaalisia koiria ja tulevat yleensä hyvin toimeen muiden koirien ja lasten kanssa. Sussex Spanielit ovat myös melko energisiä ja tarvitsevat päivittäistä liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä.

Sussex Spanielin haasteet

Sussex Spanielit ovat harvinaisia koirarotuja, mikä voi tehdä niiden löytämisestä vaikeaa. Lisäksi ne ovat alttiita lihavuudelle, joten niiden ruokavalion ja liikunnan tulee olla tarkasti hallinnassa. Sussex Spanielit voivat myös olla hieman itsepäisiä ja vaativat johdonmukaista ja kärsivällistä koulutusta. Lisäksi niiden pitkä turkki vaatii säännöllistä hoitoa ja trimmausta. Sussex Spanielit voivat myös olla herkkiä terveysongelmille, kuten korvatulehduksille ja iho-ongelmille.

Sussex Spanielin koko

Sussex Spaniel on keskikokoinen koira, uroksilla säkäkorkeus on noin 43-46 cm ja nartuilla 41-43 cm. Paino vaihtelee yleensä 18-23 kg välillä.

Sussex Spanielin turkinhoito

Sussex Spanielin turkki on keskipitkä, tiheä ja aaltoileva. Sen hoitaminen vaatii säännöllistä harjaamista ja trimmaamista pitääkseen sen hyvässä kunnossa.

Ensinnäkin, Sussex Spanielia tulee harjata vähintään muutaman kerran viikossa poistaakseen irtoavan karvan ja estääkseen takkujen muodostumisen. Käytä harjana mieluiten matala- ja tiheäpiikkinen harja, joka pääsee hyvin turkin pohjalle asti.

Lisäksi Sussex Spanielin turkki tulee trimmata säännöllisesti, erityisesti korvien, tassujen ja hännän alueelta. Trimmaus auttaa pitämään turkin siistinä ja estää liiallisen karvan kertymisen.

Muita tärkeitä huomioita Sussex Spanielin turkinhoidossa ovat korvien säännöllinen puhdistus, kynsien leikkaus tarvittaessa sekä hampaiden harjaus. Näillä toimenpiteillä varmistetaan koiran hyvinvointi ja terveys myös turkinhoidon osalta.

Sussex Spanielin hinta

Sussex Spanielin elinikä

Sussex Spanielin elinikä on yleisesti noin 10-12 vuotta, mutta terveellä ja hyvin hoidetulla koiralla se voi elää jopa 14 vuotiaaksi.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, ympäristö ja yleinen terveydenhuolto. On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä ja tarjota sille laadukasta ravintoa, riittävästi liikuntaa ja säännöllisiä eläinlääkärintarkastuksia.

Sussex Spanielin terveys

Sussex Spaniel on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia Sussex Spanieleilla ovat lonkka- ja kyynärnivelten dysplasia, silmäsairaudet ja korvatulehdukset. On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla ja terveellisellä ruokavaliolla.

Sussex Spanielin sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, joka nauttii pitkistä lenkeistä

– haluaa omistaa lempeän ja ystävällisen koiran

– on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen

– asuu omakotitalossa tai maaseudulla, missä koiralla on tilaa liikkua

Sussex Spanielin lähteet