Swedish Lapphund

Korkeus: noin 46-52 cm
Korkeus: noin 42-50 cm
Paino: 12-18 kg (uros)
Paino: 15-20 kg (naaras)
Elinikä: 12-14 vuotta

Lapinporokoira

Mikä on Swedish Lapphund

Swedish Lapphund on keskikokoinen pohjoismainen koirarotu, joka on peräisin Ruotsista. Se on perinteisesti ollut paimenkoira, joka on erikoistunut porojen paimentamiseen. Swedish Lapphund on älykäs, ystävällinen ja energinen rotu, joka sopii hyvin perhekoiraksi.

Tämä rotu on vahva ja kestävä, ja se tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Swedish Lapphund on myös erittäin sosiaalinen ja nauttii ihmisten seurasta. Se on yleensä helppo kouluttaa ja sopeutuu hyvin erilaisiin ympäristöihin.

Swedish Lapphundilla on paksu turkki, joka vaatii säännöllistä harjaamista. Rotu on yleensä terve, mutta sillä voi olla taipumusta lonkka- ja silmäsairauksiin. Swedish Lapphund on lojaali ja rakastava kumppani, joka tuo iloa ja energiaa perheeseen.

Swedish Lapphundin historia

Swedish Lapphund on alkuperäinen pohjoismainen koirarotu, joka on peräisin Pohjois-Euroopasta. Rotu on peräisin Lapin alueelta, jossa sitä on käytetty paimen- ja vahtikoirana jo vuosisatojen ajan.

Swedish Lapphundin tarkka alkuperä on epäselvä, mutta rotu on kehittynyt alkuperäisistä pohjoismaisista paimenkoirista. Se on pienikokoinen ja vahva rotu, joka on sopeutunut hyvin vaativiin olosuhteisiin ja kylmiin ilmastoihin.

Swedish Lapphundia käytettiin alun perin porojen paimentamiseen ja vartiointitehtävissä, mutta nykyään se on suosittu seura- ja harrastuskoira ympäri maailmaa. Rotu on tunnettu älykkyydestään, ystävällisyydestään ja aktiivisesta luonteestaan.

Swedish Lapphundin luonne

Swedish Lapphund on ystävällinen, leikkisä ja energinen rotu. Ne ovat älykkäitä ja oppivat nopeasti uusia asioita. Swedish Lapphundit ovat myös erittäin sosiaalisia ja nauttivat ihmisten seurasta. Ne ovat hyviä perhekoiria ja tulevat hyvin toimeen lasten kanssa. Swedish Lapphundit ovat myös hyviä vahtikoiria ja voivat olla varautuneita vieraita kohtaan. Ne tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä.

Swedish Lapphundin haasteet

  • Liikunnantarve: Swedish Lapphund on aktiivinen rotu, jolla on suuri tarve liikuntaan ja aktiviteetteihin. Niiden energiamäärä voi olla haastavaa tyydyttää, jos niille ei tarjota riittävästi liikuntaa.
  • Sosiaalisuus: Swedish Lapphundit ovat hyvin seurallisia ja tarvitsevat paljon huomiota ja seuraa. Yksin jättäminen pitkiä aikoja voi aiheuttaa eroahdistusta ja muita käytösongelmia.
  • Koulutettavuus: Vaikka Swedish Lapphundit ovat älykkäitä ja oppivat nopeasti, ne voivat olla myös itsepäisiä ja omalaatuisia. Johdonmukainen ja positiivinen koulutus on tärkeää näiden koirien kanssa.
  • Karvanhoito: Swedish Lapphundit ovat pohjoismaisia rotuja, joilla on paksu turkki. Niiden karvanhoito vaatii säännöllistä harjaamista ja trimmaamista, jotta turkki pysyy terveenä ja siistinä.

Swedish Lapphundin koko

Swedish Lapphund on keskikokoinen koira, urosten säkäkorkeus on noin 46-52 cm ja narttujen 40-46 cm. Paino vaihtelee yleensä 16-20 kg välillä.

Swedish Lapphundin turkinhoito

Swedish Lapphund on keskikokoinen ja karvapeitteeltään kaksinkertainen rotu, joka tarvitsee säännöllistä turkinhoitoa pitääkseen turkkinsa terveenä ja kauniina.

Swedish Lapphundin turkki on paksu ja karhea, ja se irtoaa runsaasti erityisesti keväisin ja syksyisin. Siksi rotu tarvitsee säännöllistä harjausta vähintään muutaman kerran viikossa, jotta irtoava karva saadaan poistettua ja turkki pysyy hyvässä kunnossa.

Lisäksi Swedish Lapphundin turkkia kannattaa trimmata säännöllisesti, erityisesti tassujen ja korvien alueelta, jotta turkki ei takkuunnu ja iho pysyy terveenä. Myös kynsien leikkaaminen ja hampaiden harjaaminen ovat tärkeitä osia Swedish Lapphundin turkinhoidosta.

Älä unohda myöskään tarkistaa ja puhdistaa korvien ja silmien alueita säännöllisesti, ja käytä tarvittaessa koiran shampoota ja hoitoaineita turkin pesuun ja hoitoon.

Yhteenvetona, Swedish Lapphundin turkinhoito vaatii säännöllistä harjausta, trimmausta, kynsien leikkaamista, hampaiden harjaamista sekä korvien ja silmien puhdistamista. Huolellinen ja säännöllinen turkinhoito pitää koiran turkin terveenä ja kauniina.

Swedish Lapphundin hinta

Swedish Lapphundin elinikä

Swedish Lapphundin elinikä on keskimäärin 12-14 vuotta.

Elinikään vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito.

Swedish Lapphundin terveys

Swedish Lapphund on yleisesti terve rotu, joka ei kärsi suurista perinnöllisistä sairauksista. Rotu on kuitenkin altis nivelten dysplasialle ja silmäsairauksille, joten on tärkeää pitää huolta koiran terveydestä ja käydä säännöllisesti eläinlääkärissä tarkastuksissa.

Swedish Lapphundit ovat yleensä aktiivisia ja energisiä koiria, joten niille on tärkeää tarjota riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja pitääkseen ne terveinä ja onnellisina.

Swedish Lapphundin sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä Swedish Lapphund voi olla hieman itsenäinen ja jääräpäinen

– asuu alueella, jossa on tilaa ja mahdollisuus ulkoiluttaa koiraa säännöllisesti

– kaipaa seurakseen uskollisen ja leikkisän kumppanin, joka on myös hyvä vahti ja perheenjäsen

Swedish Lapphundin lähteet