Swedish Vallhund

Korkeus: noin 33-35 cm
Korkeus: noin 31-35 cm
Paino: 11-16 kg (uros)
Paino: 11-16 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Ruotsinpystykorva

Mikä on Swedish Vallhund

Swedish Vallhund on pieni ja vahva koirarotu, joka on peräisin Ruotsista. Sitä kutsutaan myös nimellä Ruotsinpystykorva. Swedish Vallhund on perinteisesti ollut karjankasvattajien apuna, ja se on erittäin energinen ja älykäs rotu.

Tämä rotu on keskikokoinen, ja sillä on lyhyt, tiheä turkki. Swedish Vallhund on yleensä harmaa, vaaleanharmaa tai punaruskea väritykseltään, ja sillä voi olla valkoisia merkkejä.

Swedish Vallhund on leikkisä ja ystävällinen koira, joka sopii hyvin perhekoiraksi. Se on myös erittäin oppivainen ja nauttii erilaisista aktiviteeteista, kuten agilitystä ja tottelevaisuuskoulutuksesta.

Swedish Vallhundin historia

Swedish Vallhund on vanha ruotsalainen koirarotu, joka tunnetaan myös nimellä Ruotsin paimenkoira. Rotu on peräisin Ruotsista ja sillä on pitkä historia paimenkoirana ja karjanvartijana.

Swedish Vallhundit ovat olleet osa ruotsalaista maatilan elämää jo vuosisatojen ajan. Ne ovat olleet käytössä karjan paimennuksessa ja vartioinnissa, ja niiden uskotaan olevan sukua muinaisille pohjoismaisille paimenkoirille.

Rotu oli lähellä sukupuuttoon kuolemista 1900-luvun alussa, mutta sittemmin sitä on alettu suojella ja kasvattaa uudelleen. Nykyään Swedish Vallhundit ovat suosittuja seurakoiria ja harrastuskoiria ympäri maailmaa.

Swedish Vallhundin luonne

Swedish Vallhund on iloinen, energinen ja älykäs rotu. Ne ovat ystävällisiä ja leikkisiä perheenjäseniä, jotka ovat myös erittäin omistautuneita omistajalleen. Vallhundit ovat rohkeita ja itsenäisiä, mutta myös herkkiä ja herkkätunteisia. Ne ovat hyviä vahtikoiria ja voivat olla varautuneita vieraita kohtaan. Vallhundit ovat myös erittäin älykkäitä ja oppivat nopeasti erilaisia temppuja ja tehtäviä. Ne nauttivat liikunnasta ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä.

Swedish Vallhundin haasteet

 • Liikunnantarve: Swedish Vallhund on energinen rotu, jolla on suuri tarve liikuntaan ja aktiviteetteihin. Omistajan tulee varmistaa, että koira saa riittävästi liikuntaa ja virikkeitä päivittäin.
 • Äänteleminen: Swedish Vallhund saattaa olla melko äänekäs ja haukkuherkkä rotu. Omistajan tulee opettaa koiralle sopiva haukkumisen määrä ja tarvittaessa hillitä sitä.
 • Sosiaalistaminen: Swedish Vallhund voi olla varautunut vieraita ihmisiä kohtaan, joten sosiaalistaminen on tärkeää jo pennusta asti. Rotu saattaa myös olla dominoiva muiden koirien kanssa, joten sosiaaliset tilanteet tulee hallita hyvin.
 • Omistajan sitoutuminen: Swedish Vallhund on älykäs ja aktiivinen rotu, joka tarvitsee paljon aikaa ja huomiota omistajaltaan. Omistajan tulee olla valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja tarjoamaan sille riittävästi aktiviteetteja.

  Swedish Vallhundin koko

  Swedish Vallhund on keskikokoinen koira, urosten ollessa noin 31-35 cm korkeita ja narttujen ollessa noin 30-33 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä 11-16 kg välillä. Swedish Vallhund on vankka ja lihaksikas rotu, jolla on kompakti rakenne.

  Swedish Vallhundin turkinhoito

  Swedish Vallhund on keskikokoinen koira, jolla on kaksinkertainen turkki. Sen turkki on lyhyt ja tiheä, ja se vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen hyvässä kunnossa.

  Swedish Vallhundin turkkia tulee harjata vähintään kerran viikossa, mieluiten useammin. Harjaamalla koira poistetaan irtoava karva ja estetään takkujen muodostuminen. Koiran turkkia voi tarvittaessa myös trimmata, erityisesti korvien ja tassujen alueelta.

  Koiran korvat tulee tarkistaa säännöllisesti ja tarvittaessa puhdistaa. Kynnet tulee leikata tarvittaessa, ja hampaiden harjaus on myös tärkeää koiran yleisen hyvinvoinnin kannalta.

  Swedish Vallhundin turkki ei vaadi kovin paljon hoitoa, mutta säännöllinen harjaaminen ja perushygienia ovat tärkeitä sen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

  Swedish Vallhundin hinta

  Swedish Vallhundin elinikä

  Swedish Vallhundin elinikä on yleisesti 12-15 vuotta. Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä ja hyvinvoinnista, jotta se voi elää mahdollisimman pitkän ja onnellisen elämän.

  Swedish Vallhundin terveys

  Swedish Vallhund on yleisesti terve rotu, joka elää keskimäärin 12-15 vuotta. Rotu voi kuitenkin olla altis joillekin perinnöllisille sairauksille, kuten lonkkadysplasialle ja silmäsairauksille. On tärkeää huolehtia koiran terveydestä säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla ja terveellisellä ruokavaliolla.

  Swedish Vallhundin sopii ihmisille, joka

  – on aktiivinen ja energinen, sillä tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

  – on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä Swedish Vallhund on älykäs ja oppivainen rotu

  – asuu tilavassa kodissa, jossa on mahdollisuus ulkoiluun ja leikkimiseen

  – haluaa koiran, joka on seurallinen ja ystävällinen perheenjäsen

  Swedish Vallhundin lähteet