Tibetan Spaniel

Korkeus: noin 25-28 cm
Paino: 4-7 kg (uros)
Paino: 4-7 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Tiibetinspanieli

Mikä on Tibetan Spaniel

Tibetan Spaniel on pieni ja suloinen koirarotu, joka on peräisin Tiibetistä. Ne ovat älykkäitä, rohkeita ja itsenäisiä koiria, jotka ovat perinteisesti toimineet vartijoina ja seurakoirina buddhalaisissa luostareissa. Tibetan Spanielit ovat ystävällisiä ja leikkisiä koiria, jotka ovat hyviä perheenjäseniä.

Tibetan Spanielit ovat keskikokoisia koiria, joilla on pitkä ja tuuhea turkki. Niiden korvat ovat suuret ja pystyt, ja niillä on kaunis häntä, joka kiepsahtaa selän yli. Rotu on energinen ja tarvitsee päivittäistä liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Tibetan Spanielit ovat myös älykkäitä ja oppivat nopeasti erilaisia temppuja ja käskyjä. Ne ovat lojaaleja omistajilleen ja nauttivat ihmisten seurasta. Rotu sopii hyvin aktiivisille perheille, jotka pystyvät tarjoamaan sille tarpeeksi liikuntaa ja aktiviteetteja.

Tibetan Spanielin historia

Tibetan Spaniel on antiikkinen rotu, joka on peräisin Tiibetistä. Rotu tunnetaan myös nimellä ”Tiibetin pieni leijonakoira”. Tibetan Spanielit olivat alun perin suosittuja luostareissa, missä ne toimivat vartijoina ja seurakoirina.

Tibetan Spanielit ovat olleet osa Tiibetin kulttuuria jo vuosisatojen ajan. Ne ovat olleet arvostettuja seuralaisia ja niitä on pidetty pyhinä koirina. Rotu levisi Kiinan kautta Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin 1900-luvun alussa.

Tibetan Spanielit ovat pienikokoisia ja rohkeita koiria, jotka ovat tunnettuja uskollisuudestaan ja älykkyydestään. Ne ovat myös hyviä seurakoiria ja sopeutuvat hyvin erilaisiin ympäristöihin.

Tibetan Spanielin luonne

Tibetan Spanielit ovat älykkäitä, rohkeita ja itsenäisiä koiria. Ne ovat ystävällisiä ja seurallisia perheenjäseniä, jotka ovat usein hyvin kiintyneitä omistajiinsa. Tibetan Spanielit ovat myös leikkisiä ja energisiä, ja ne nauttivat ulkoilusta ja erilaisista aktiviteeteista.

Vaikka Tibetan Spanielit ovat pienikokoisia koiria, ne voivat olla myös varsin itsepäisiä ja omatoimisia. Ne ovat hyviä vahtikoiria ja saattavat haukkua vieraita kohti. Tibetan Spanielit ovat älykkäitä ja oppivat nopeasti, mutta ne voivat myös olla hieman omalaatuisia ja omanarvontuntoisia.

Kokonaisuudessaan Tibetan Spanielit ovat ihania ja persoonallisia koiria, jotka sopivat monenlaisiin perheisiin ja elämäntilanteisiin.

Tibetan Spanielin haasteet

  • Itsensä puolustaminen: Tibetan Spanielit ovat luonteeltaan itsenäisiä ja saattavat olla varautuneita vieraita kohtaan. Tämä voi aiheuttaa haasteita sosiaalistamisessa ja koulutuksessa.
  • Liikunnantarve: Vaikka Tibetan Spanielit eivät ole erityisen energisiä koiria, ne tarvitsevat silti riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina.
  • Omistautuminen omistajalle: Tibetan Spanielit ovat erittäin kiintyneitä omistajiinsa ja voivat kärsiä eroahdistuksesta, jos joutuvat olemaan pitkiä aikoja yksin.
  • Herkkyys kuumuudelle: Tibetan Spanielit ovat alkuperäiseltä kotiseudultaan Himalajan vuoristosta, joten ne eivät siedä kovin hyvin kuumaa säätä. Omistajan tulee varmistaa, että koira pysyy viileänä kuumina päivinä.

Tibetan Spanielin koko

Tibetan Spaniel on pienikokoinen rotu, urosten ollessa noin 25-28 cm korkeita ja painaen noin 4-7 kg. Nartut ovat hieman pienempiä, noin 24-26 cm korkeita ja painavat noin 4-6 kg. Rotu on siis kompaktin kokoinen ja sopii hyvin esimerkiksi asuntoelämään.

Tibetan Spanielin turkinhoito

Tibetan Spanielin turkki on keskipitkä ja vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen hyvässä kunnossa. Alla on muutamia vinkkejä Tibetan Spanielin turkinhoitoon:

  • Harjaus: Harjaa Tibetan Spanielin turkkia vähintään muutaman kerran viikossa. Tämä auttaa poistamaan irtoavan karvan ja estää takkujen muodostumista.
  • Kylpy: Kylve Tibetan Spanielia tarpeen mukaan käyttäen koirille tarkoitettua shampoota. Varmista, että turkki kuivataan kunnolla kylvyn jälkeen, jotta iho ei ärsyynny.
  • Kynsien leikkaus: Leikkaa Tibetan Spanielin kynnet säännöllisesti, noin kerran kuukaudessa. Varmista, että et leikkaa liian lyhyeksi ja vältä verisuonen vahingoittamista.
  • Korvien puhdistus: Puhdista Tibetan Spanielin korvat säännöllisesti kostealla vanulapulla. Tarkista myös korvien kunto ja haju, sillä epänormaali haju voi viitata korvatulehdukseen.

Seuraa näitä ohjeita ja pidä Tibetan Spanielin turkki hyvässä kunnossa!

Tibetan Spanielin hinta

Tibetan Spanielin elinikä

Tibetan Spanielin elinikä on yleisesti 12-15 vuotta. Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä ja tarjota sille laadukasta hoitoa, jotta se voi elää mahdollisimman pitkän ja terveen elämän.

Tibetan Spanielin terveys

Tibetan Spaniel on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia ovat silmäsairaudet, kuten kaihi ja progressiivinen verkkokalvon surkastuminen. Lisäksi rodulla voi olla alttiutta polvilumpion sijoiltaanmenolle.

On tärkeää huolehtia Tibetan Spanielin terveydestä säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä, terveellisellä ruokavaliolla ja riittävällä liikunnalla. Rodun kasvattajien tulisi myös tehdä terveystarkastuksia vanhemmille koirille ennen pentueiden kasvatusta, jotta perinnöllisten sairauksien riski voidaan minimoida.

Tibetan Spaniel sopii ihmisille, joka

– etsii seurallista ja leikkisää koiraa

– haluaa koiran, joka on älykäs ja oppivainen

– arvostaa koiran itsenäisyyttä ja rohkeutta

– on valmis sitoutumaan koiran säännölliseen turkinhoitoon

Tibetan Spanieln lähteet