Tibetan Terrier

Korkeus: noin 35-41 cm
Korkeus: noin 35-41 cm
Paino: 8-14 kg (uros)
Paino: 8-12 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Tiibetinterrieri

Mikä on Tibetan Terrier

Tibetan Terrier on keskikokoinen ja pitkäkarvainen koirarotu, joka on peräisin Tiibetistä. Ne tunnetaan myös nimellä ”Tiibetin terrieri” ja ne ovat alun perin olleet paimenkoiria ja vartijoita buddhalaisissa luostareissa.

Tibetan Terrierit ovat älykkäitä, ystävällisiä ja leikkisiä koiria. Ne ovat erittäin seurallisia ja kiintyvät vahvasti perheeseensä. Rotu on myös tunnettu siitä, että ne soveltuvat hyvin erilaisiin harrastuksiin, kuten agilityyn ja tokoon.

Tibetan Terrierit tarvitsevat säännöllistä turkinhoitoa, sillä niiden pitkä ja paksu turkki vaatii harjausta ja trimmausta. Ne ovat myös energisiä koiria, jotka tarvitsevat päivittäistä liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina.

Tibetan Terrierin historia

Tibetan Terrier on peräisin Tiibetistä, jossa sitä on käytetty vuosisatojen ajan paimenkoirana ja seurakoirana. Rotu tunnetaan myös nimellä ”Tiibetin apinakoira” sen apinamaisten piirteiden ja leikkisän luonteen vuoksi.

Tibetan Terrierit olivat arvostettuja Tiibetissä, ja niitä pidettiin onnen tuojina ja hyvinvoinnin symboleina. Ne olivat myös suosittuja luostareissa, missä niitä pidettiin seurakoirina ja vartijoina.

Rotu tuotiin ensimmäisen kerran Eurooppaan 1920-luvulla, ja se levisi nopeasti ympäri maailmaa. Nykyään Tibetan Terrier on suosittu seurakoira ja näyttelykoira monissa maissa.

Tibetan Terrierin luonne

Tibetan Terrier on älykäs, leikkisä ja ystävällinen koira. Se on erittäin seurallinen ja kiintyy vahvasti perheeseensä. Tibetan Terrier on myös rohkea ja itsenäinen, mutta samalla se kaipaa paljon huomiota ja rakkautta omistajiltaan. Tämä rotu on yleensä hyvin sopeutuvainen erilaisiin ympäristöihin ja tilanteisiin. Tibetan Terrier on myös erittäin energinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Tibetan Terrierin haasteet

  • Altistuminen erilaisille terveysongelmille, kuten silmä- ja polvivaivoille
  • Tarve säännölliselle turkin hoidolle ja trimmaukselle
  • Itsenäinen ja itsepäinen luonne, joka voi tehdä koulutuksesta haastavaa
  • Tarve riittävälle liikunnalle ja aktivoinnille, jotta koira ei kyllästy ja keksi omia harrastuksiaan

Tibetan Terrierin koko

Tibetan Terrier on keskikokoinen koira, urosten ollessa noin 35-41 cm korkeita ja narttujen 33-39 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä 8-14 kg välillä.

Tibetan Terrierin turkinhoito

Tibetan Terrierin turkki vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen terveenä ja kauniina. Tässä muutamia ohjeita turkinhoitoon:

  • Harjaus: Harjaa Tibetan Terrierin turkkia vähintään muutaman kerran viikossa. Tämä auttaa estämään takkujen muodostumista ja pitää turkin hyvässä kunnossa.
  • Kylpy: Kylve Tibetan Terrieri tarpeen mukaan, noin kerran kuukaudessa. Käytä koirille tarkoitettua shampoota ja varmista, että turkki kuivataan kunnolla kylvyn jälkeen.
  • Trimmaus: Tibetan Terrierin turkkia voi tarvittaessa trimmata, erityisesti tassujen ympäriltä ja korvien alueelta. Trimmaus auttaa pitämään turkin siistinä ja estää liiallista karvan kasvua.
  • Kynsien leikkaus: Leikkaa Tibetan Terrierin kynnet säännöllisesti, noin kerran kuukaudessa. Liian pitkät kynnet voivat aiheuttaa epämukavuutta ja jopa kipua koiralle.

Seuraa näitä ohjeita säännöllisesti ja varmista, että Tibetan Terrierin turkki pysyy terveenä ja kauniina.

Tibetan Terrierin hinta

Tibetan Terrierin elinikä

Tibetan Terrierin elinikä on yleisesti noin 12-15 vuotta. Koiran elinikään vaikuttavat monet tekijät, kuten perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, ympäristö ja yleinen terveydentila. Säännöllinen eläinlääkärin tarkastus ja terveellinen elämäntapa voivat auttaa pidentämään Tibetan Terrierin elinikää.

Tibetan Terrierin terveys

Tibetan Terrier on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia ovat silmäsairaudet, kuten kaihi ja progressiivinen verkkokalvon surkastuminen. Lisäksi rodulla voi olla alttiutta polvilumpion sijoiltaanmenolle ja sydänongelmille.

On tärkeää huolehtia Tibetan Terrierin terveydestä säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla ja pitämällä sen turkki hyvässä kunnossa. Rodun terveyteen voi vaikuttaa myös oikeanlaisella ruokavaliolla, riittävällä liikunnalla ja asianmukaisella hoidolla.

Tibetan Terrierin sopii ihmisille, joka

– on valmis sitoutumaan aktiiviseen ja monipuoliseen koiranpitoon

– arvostaa älykkyyttä ja oppivaisuutta koirassa

– nauttii ulkoilusta ja liikunnasta, sillä Tibetan Terrier tarvitsee paljon liikuntaa

– on valmis harjaamaan ja hoitamaan koiran pitkää turkkia säännöllisesti

Tibetan Terrierin lähteet