Tosa Inu

Korkeus: 62-82 cm
Korkeus: 55-62 cm
Paino: 60 kg (uros)
Paino: 36-61 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Japanintosa

Mikä on Tosa Inu

Tosa Inu on suuri ja voimakas koirarotu, joka on peräisin Japanista. Sitä kutsutaan myös japanilaiseksi taistelukoiraksi. Tosa Inu on perinteisesti käytetty taistelukoirana, mutta nykyään sitä pidetään enemmän seurakoirana ja vahtikoirana.

Tosa Inu on rauhallinen ja uskollinen rotu, joka on omistautunut perheelleen. Se on myös erittäin rohkea ja itsenäinen koira, joka tarvitsee johdonmukaista koulutusta ja sosiaalistamista.

Tosa Inu on suuri ja lihaksikas koira, jolla on lyhyt turkki. Sen väritys voi vaihdella punaisesta, mustasta, brindlestä ja harmaasta. Tosa Inu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveenä ja onnellisena.

Tosa Inun historia

Tosa Inu on peräisin Japanista ja se on alun perin jalostettu taistelukoiraksi. Rotu sai alkunsa 1800-luvun lopulla, kun erilaisia koirarotuja risteytettiin keskenään saadakseen aikaan voimakkaan ja rohkean koiran, joka olisi sopiva taisteluihin.

Tosa Inu on suuri ja vahva rotu, joka on tunnettu rohkeudestaan ja uskollisuudestaan omistajalleen. Vaikka rotu on alun perin jalostettu taistelukoiraksi, nykyään sitä käytetään enemmän seurakoirana ja vahtikoirana.

Tosa Inu on myös tunnettu lempeästä luonteestaan ja hyvästä kärsivällisyydestään lasten kanssa. Rotu on erittäin suosittu Japanissa ja sitä pidetään kansallisaarteena.

Tosa Inun luonne

Tosa Inu on rohkea, itsenäinen ja uskollinen koirarotu. Se on erittäin voimakas ja vaatii johdonmukaista ja tiukkaa koulutusta. Tosa Inu on yleensä rauhallinen ja tasapainoinen, mutta se voi olla aggressiivinen muita koiria kohtaan, joten sosiaalistaminen on tärkeää. Tosa Inu on erittäin uskollinen omistajalleen ja se on erinomainen vahti. Se tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Tosa Inun haasteet

 • Aggressiivisuus: Tosa Inu on luonteeltaan voimakas ja aggressiivinen rotu, mikä voi aiheuttaa haasteita sen kouluttamisessa ja hallinnassa.
 • Liikunnantarve: Tosa Inu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveenä ja onnellisena. Riittämätön liikunta voi johtaa käytösongelmiin.
 • Sosiaalistaminen: Tosa Inu on luonteeltaan itsenäinen ja varautunut vieraita kohtaan, joten sen sosiaalistaminen muihin koiriin ja ihmisiin voi olla haastavaa.
 • Terveysongelmat: Tosa Inuilla voi esiintyä erilaisia terveysongelmia, kuten lonkka- ja silmäsairauksia, joten omistajan tulee seurata koiran terveyttä tarkasti.
 • Koko: Tosa Inu on suuri rotu, joten sen omistajan tulee varmistaa, että sillä on tarpeeksi tilaa ja liikkumatilaa kotona ja ulkona.

  Tosa Inun koko

  Tosa Inu on suuri ja voimakas koirarotu. Urosten säkäkorkeus on yleensä noin 60-66 cm ja paino voi olla jopa 80 kg. Nartut ovat hieman pienempiä, säkäkorkeuden ollessa noin 55-61 cm ja painon ollessa noin 55-70 kg.

  Tosa Inu:n turkinhoito

  Tosa Inu on suuri ja voimakas rotu, jolla on lyhyt ja tiheä turkki. Tämän rodun turkinhoito vaatii säännöllistä harjaamista ja pesemistä pitääkseen sen hyvässä kunnossa.

  Harjaa Tosa Inu:n turkki vähintään kerran viikossa poistaaksesi irtoavan karvan ja estääksesi takkujen muodostumisen. Käytä harjauksessa sopivaa koiranharjaa tai kampaa, joka sopii lyhyelle turkille.

  Pese Tosa Inu tarvittaessa, esimerkiksi jos se on likaantunut ulkoillessaan. Käytä koirille tarkoitettua shampoota ja varmista, että huuhtelet turkin hyvin pesun jälkeen.

  Trimmaa Tosa Inu:n kynnet säännöllisesti ja tarkista korvat ja silmät viikoittain mahdollisten tulehdusten varalta.

  Muista myös harjata hampaita ja tarjota riittävästi liikuntaa ja ravintoa pitääksesi Tosa Inu:n turkin ja yleisen terveyden hyvässä kunnossa.

  Tosa Inun hinta

  Tosa Inun hinta Suomessa vaihtelee yleisesti 1000-3000 euron välillä, riippuen koiran sukutaulusta, iästä ja terveydentilasta.

  Tosa Inu:n elinikä

  Tosa Inu -koiran elinikä on yleensä noin 10-12 vuotta, mutta ne voivat elää jopa 14 vuotiaiksi.

  Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, ympäristö ja yleinen terveydenhuolto.

  Tosa Inun terveys

  Tosa Inu on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia Tosa Inuilla ovat lonkka- ja kyynärnivelten dysplasia, sydänongelmat ja silmäsairaudet.

  On tärkeää huolehtia Tosa Inun terveydestä säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla, terveellisellä ruokavaliolla ja riittävällä liikunnalla. Lisäksi on tärkeää pitää Tosa Inu turvassa loisilta ja rokottaa se säännöllisesti.

  Tosa Inun sopii ihmisille, joka

  – on kokenut koiran omistaja ja pystyy tarjoamaan johdonmukaisen ja tiukan koulutuksen

  – on aktiivinen ja tarjoaa koiralle paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

  – pystyy tarjoamaan vahvan johtajuuden ja rajat koiralle

  – on valmis sitoutumaan koiran terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon

  Tosa Inun lähteet