Tosa

Korkeus: 62-82 cm
Korkeus: 55-62 cm
Paino: 60 kg (uros)
Paino: 36-61 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Japanintosa

Mikä on Tosa

Tosa on suuri ja voimakasrotuinen koira, joka on peräisin Japanista. Sitä kutsutaan myös nimellä Tosa Inu tai Japanin mastiffi. Tosa on alun perin kehitetty taistelukoiraksi, mutta nykyään sitä käytetään enemmän seurakoirana ja vahtikoirana.

Tosa on älykäs, rohkea ja uskollinen koira, joka on omistautunut perheelleen. Se on myös erittäin suojeluskykyinen ja varautunut vieraita kohtaan. Tosa tarvitsee johdonmukaista koulutusta ja sosiaalistamista nuorena, jotta se oppii olemaan hyvin käyttäytyvä aikuisena.

Tosa on suuri koira, joka vaatii paljon liikuntaa ja tilaa. Se tarvitsee myös paljon henkistä stimulaatiota pysyäkseen onnellisena ja terveenä. Tosa on erinomainen valinta aktiiviselle omistajalle, joka pystyy tarjoamaan sille tarvittavan liikunnan ja huomion.

Tosan historia

Tosa on peräisin Japanista ja se on alun perin kehitetty taistelukoiraksi. Rotu sai alkunsa 1800-luvun lopulla, kun japanilaiset risteyttivät paikallisia koirarotuja, kuten shikoku ja mastiffi, saadakseen aikaan suuren ja voimakkaan koiran, joka olisi hyvä taisteluissa.

Tosaa käytettiin alun perin taistelukoirana, mutta nykyään se on enemmänkin seurakoira ja vahtikoira. Rotu on erittäin uskollinen ja rohkea, mutta myös lempeä ja ystävällinen perheenjäsenilleen.

Tosa on suuri ja lihaksikas koira, jolla on vahva luusto ja leveä pää. Sen turkki on lyhyt ja tiheä, ja se voi olla eri värejä, kuten punainen, musta tai brindle.

Tosan luonne

Tosa on rohkea, itsenäinen ja uskollinen rotu. Se on erittäin voimakas ja vaatii johdonmukaista ja tiukkaa koulutusta. Tosat ovat yleensä rauhallisia ja tasapainoisia, mutta ne voivat olla aggressiivisia muita koiria kohtaan, joten sosiaalistaminen on tärkeää. Ne ovat erittäin uskollisia omistajalleen ja voivat olla erittäin suojelevia perhettään kohtaan. Tosat tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä.

Tosan haasteet

 • Aggressiivisuus: Tosat voivat olla aggressiivisia ja dominoivia, mikä voi aiheuttaa ongelmia muiden koirien ja ihmisten kanssa.
 • Liikunnantarve: Tosa tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveenä ja onnellisena.
 • Sosiaalistaminen: Tosan tulee olla hyvin sosiaalistettu pentuna, jotta se osaa käyttäytyä oikein eri tilanteissa.
 • Koulutus: Tosan kouluttaminen voi olla haastavaa, sillä ne ovat älykkäitä ja itsepäisiä koiria.
 • Terveysongelmat: Tosa voi altistua erilaisille terveysongelmille, kuten lonkkadysplasialle ja sydänvaivoille.

  Tosan koko

  Tosa on suuri ja voimakas koirarotu, urosten korkeus on yleensä noin 60-82 cm ja paino voi olla jopa 60-90 kg. Nartut ovat hieman pienempiä, noin 55-72 cm korkeita ja painavat yleensä 40-60 kg.

  Tosan turkinhoito

  Tosa on suuri ja voimakas rotu, jolla on lyhyt ja tiheä turkki. Tämän rodun turkinhoito vaatii säännöllistä harjaamista ja huolenpitoa.

  Ensinnäkin, Tosan turkki tulisi harjata vähintään kerran viikossa poistaaksesi irtoavan karvan ja estääksesi takkujen muodostumisen. Käytä koiran harjaa tai kampaa, joka sopii Tosan lyhyelle turkille.

  Kylpyjä Tosalle tulisi antaa tarpeen mukaan, esimerkiksi silloin kun koira on likainen tai haisee epämiellyttävältä. Käytä koiran shampoota ja hoitoainetta, jotka sopivat Tosan iholle ja turkille.

  Trimmaus on myös osa Tosan turkinhoitoa. Leikkaa Tosan kynnet säännöllisesti ja tarkista korvat sekä silmät mahdollisten tulehdusten varalta.

  Muista myös harjata Tosan hampaita ja puhdistaa korvat säännöllisesti. Näin voit varmistaa, että koira pysyy terveenä ja onnellisena.

  Tosan hinta

  Tosan elinikä

  Tosan elinikä on keskimäärin 10-12 vuotta. Koiran elinikään vaikuttavat monet tekijät, kuten perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, ympäristö ja yleinen terveydentila. On tärkeää huolehtia koiran terveydestä ja hyvinvoinnista, jotta se voi elää mahdollisimman pitkään ja terveenä.

  Tosan terveys

  Tosa on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia tosalla ovat lonkka- ja kyynärnivelten dysplasia, sydänongelmat ja silmäsairaudet. On tärkeää huolehtia tosan terveydestä säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä ja terveellisellä ruokavaliolla.

  Tosan sopii ihmisille, joka

  – on kokenut koiran omistaja ja pystyy tarjoamaan johdonmukaisen ja tiukan koulutuksen

  – on aktiivinen ja tarjoaa koiralle paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

  – pystyy tarjoamaan vahvan johtajuuden ja rajat koiralle

  – on valmis sitoutumaan koiran terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon

  Tosan lähteet