Vesikoira

Korkeus: 57-60 cm
Korkeus: 55-60 cm
Paino: 25-35 kg (uros)
Paino: 25-30 kg (naaras)
Elinikä: 10-14 vuotta

Portugalinvesikoira

Mikä on Vesikoira

Vesikoira on vanha ja perinteikäs koirarotu, joka tunnetaan erityisesti kyvystään uida ja toimia vesillä. Vesikoirat ovat keskikokoisia ja vahvarakenteisia koiria, joilla on tiheä ja vedenpitävä turkki. Ne ovat älykkäitä ja oppivat nopeasti erilaisia tehtäviä.

Vesikoirat ovat erinomaisia uimareita ja ne nauttivat vedessä olemisesta. Ne ovat myös erinomaisia seurakoiria ja ne ovat yleensä ystävällisiä ja leikkisiä luonteeltaan. Vesikoirat tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä.

Vesikoiran historia

Vesikoira on vanha koirarotu, joka on peräisin Portugalista. Sitä on käytetty kalastuksessa ja vesilintujen metsästyksessä jo vuosisatojen ajan. Vesikoirat ovat erittäin taitavia uimareita ja ne ovat erikoistuneet noutamaan saaliita vedestä.

Vesikoiria on käytetty myös viestinviejinä ja merimiesten apulaisina. Ne ovat älykkäitä ja tottelevaisia koiria, jotka ovat tunnettuja myös hyvästä luonteestaan. Vesikoirat ovat suosittuja lemmikkejä ympäri maailmaa, ja niitä käytetään edelleen myös vesipelastustehtävissä.

Vesikoiran luonne

Vesikoira on älykäs, ystävällinen ja leikkisä rotu. Ne ovat erittäin sosiaalisia ja nauttivat ihmisten seurasta. Vesikoirat ovat myös erinomaisia uimareita ja rakastavat olla vedessä. Ne ovat oppivaisia ja motivoituneita koulutuksessa, ja ne ovat usein hyviä harrastuskoiria erilaisiin aktiviteetteihin. Vesikoirat ovat myös hyvin suojelevia perheensä jäseniä kohtaan ja voivat olla varautuneita vieraita kohtaan. Yleisesti ottaen vesikoirat ovat iloisia ja energisiä kumppaneita, jotka rakastavat olla mukana perheen arjessa.

Vesikoiran haasteet

 • Vesikoirat tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina. Niiden omistajien tulee varata aikaa päivittäiseen liikuntaan ja leikkiin.
 • Vesikoirat voivat olla hyvin älykkäitä ja itsepäisiä, mikä voi tehdä niiden kouluttamisesta haastavaa. Johdonmukainen ja positiivinen koulutus on tärkeää.
 • Vesikoirat ovat alttiita erilaisille terveysongelmille, kuten lonkka- ja silmäsairauksille. Säännölliset eläinlääkärikäynnit ja terveellinen ruokavalio ovat tärkeitä niiden hyvinvoinnille.
 • Vesikoirat voivat olla hyvin seurallisia ja kiintyä vahvasti omistajiinsa, mikä voi aiheuttaa eroahdistusta, jos niitä jätetään yksin pitkiä aikoja.
 • Vesikoirat ovat vesikoiria, joten niiden turkin hoito voi olla aikaa vievää ja vaativaa. Säännöllinen harjaus ja trimmaus ovat välttämättömiä, jotta turkki pysyy terveenä ja siistinä.

  Vesikoiran koko

  Vesikoira on keskikokoinen koira, uroksilla säkäkorkeus on noin 57-60 cm ja nartuilla noin 53-57 cm. Paino vaihtelee yleensä 20-27 kg välillä.

  Vesikoiran turkinhoito

  Vesikoiran turkki on kihara ja tarvitsee säännöllistä hoitoa pitääkseen sen hyvässä kunnossa. Alla on muutamia vinkkejä vesikoiran turkinhoitoon:

  • Harjaus: Vesikoiran turkkia tulee harjata säännöllisesti, mieluiten päivittäin. Käytä harjana kiharakarvaisille koirille tarkoitettua harjaa, jotta saat takut selvitettyä tehokkaasti.
  • Kylpy: Vesikoiraa tulee kylvettää säännöllisesti, noin kerran kuukaudessa. Käytä koirille tarkoitettua shampoota ja hoitoainetta, jotka sopivat kiharakarvaisille roduille.
  • Trimmaus: Vesikoiran turkkia tulee trimmata säännöllisesti, noin 6-8 viikon välein. Trimmaus auttaa pitämään turkin siistinä ja estää takkujen muodostumista.
  • Korvien ja silmien puhdistus: Vesikoiran korvat ja silmät tulee tarkistaa ja tarvittaessa puhdistaa säännöllisesti. Käytä koirille tarkoitettuja puhdistusaineita ja vanulappuja.
  • Ravitseva ruokavalio: Huolehdi, että vesikoirasi saa ravitsevaa ruokaa, joka tukee myös turkin hyvinvointia. Lisäravinteet, kuten omega-3 ja omega-6 rasvahapot, voivat auttaa ylläpitämään terveen ja kiiltävän turkin.

  Vesikoiran hinta

  Vesikoiran hinta vaihtelee yleisesti 1000-2000 euron välillä Suomessa.

  Vesikoiran elinikä

  Vesikoiran elinikä on yleensä noin 10-14 vuotta. Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. On tärkeää pitää huolta vesikoiran terveydestä ja hyvinvoinnista, jotta se voi elää mahdollisimman pitkään ja terveenä.

  Vesikoiran terveys

  Vesikoirat ovat yleisesti terveitä rotuja, mutta heillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia vesikoirilla ovat lonkka- ja kyynärnivelten dysplasia, silmäsairaudet ja allergiat. On tärkeää huolehtia vesikoiran turkin hygieniasta ja pitää se puhtaana ja kuivana, jotta iho-ongelmilta vältytään.

  Vesikoirat tarvitsevat säännöllistä liikuntaa ja aktiviteetteja pitääkseen itsensä terveinä ja onnellisina. Lisäksi on tärkeää ruokkia vesikoira terveellisellä ruokavaliolla ja pitää huolta sen painosta ja yleisestä hyvinvoinnista.

  Vesikoiran sopii ihmisille, joka

  – on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä vesikoirat tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

  – on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä vesikoirat ovat älykkäitä ja tarvitsevat paljon henkistä stimulaatiota

  – asuu vesistön lähellä tai on valmis viemään koiran säännöllisesti uimaan ja vesileikkeihin

  – on valmis hoitamaan koiran turkkia säännöllisesti, sillä vesikoiran villa vaatii säännöllistä trimmausta ja hoitoa

  Vesikoiran lähteet