Vizsla

Korkeus: 56-61 cm
Korkeus: 52-61 cm
Paino: 20-25 kg (uros)
Paino: 20-25 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Unkarinvizsla

Mikä on Vizsla

Vizsla on unkarilainen metsästyskoirarotu, joka tunnetaan erinomaisista metsästys- ja seurakoiran ominaisuuksistaan. Ne ovat keskikokoisia, siroja ja atleettisia koiria, joilla on lyhyt, tiheä ja ruskea turkki. Vizslat ovat älykkäitä, energisiä ja helposti koulutettavia koiria, jotka tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina.

Vizslan historia

Vizsla on unkarilainen metsästyskoirarotu, joka tunnetaan erinomaisista metsästystaidoistaan ja ystävällisestä luonteestaan. Rotu on peräisin Unkarista, missä sitä on käytetty metsästyksessä jo satojen vuosien ajan.

Vizslan alkuperäinen tarkoitus oli metsästää lintuja ja jäniksiä, ja se on erityisen hyvä lintukoirana. Rotu on nopea, kestävä ja älykäs, mikä tekee siitä erinomaisen metsästyskumppanin. Vizsla on myös erittäin kiintynyt omistajaansa ja sopii hyvin perhekoiraksi.

Vizsla on saavuttanut suosiota ympäri maailmaa, ja sitä arvostetaan niin metsästys- kuin seurakoiranakin. Rotu on myös menestynyt hyvin koiranäyttelyissä ja agilitykilpailuissa.

Vizslan luonne

Vizsla on älykäs, energinen ja ystävällinen koira. Se on erittäin kiintynyt perheeseensä ja rakastaa olla mukana kaikessa toiminnassa. Vizsla on myös erittäin leikkisä ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Se on myös erittäin herkkä ja tarvitsee paljon positiivista vahvistamista koulutuksessaan. Vizsla on myös erinomainen metsästyskoira ja sillä on vahva saalisvietti.

Vizslan haasteet

 • Vizslat tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä. Ne voivat kärsiä käyttäytymisongelmista, jos eivät saa tarpeeksi liikuntaa.
 • Vizslat ovat erittäin seurallisia ja kiintyvät vahvasti omistajiinsa. Ne voivat kärsiä eroahdistuksesta, jos joutuvat olemaan yksin pitkiä aikoja.
 • Vizslat ovat älykkäitä ja energisiä koiria, jotka tarvitsevat paljon henkistä stimulaatiota. Ne voivat tulla helposti tylsistyneiksi ja tuhoisiksi, jos eivät saa tarpeeksi älyllistä haastetta.
 • Vizslat voivat olla herkkiä terveysongelmille, kuten allergioille ja nivelvaivoille. Omistajan tulee olla tarkkaavainen ja huolehtia koiran terveydestä ja hyvinvoinnista.

  Vizslan koko

  Vizsla on keskikokoinen koira, urosten ollessa noin 56-61 cm korkeita ja narttujen noin 53-58 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä 20-30 kg välillä.

  Vizslan turkinhoito

  Vizslan turkki on lyhyt ja tiheä, joten se ei vaadi paljon hoitoa. Vizslaa tulee harjata säännöllisesti pitääkseen sen turkin terveenä ja kiiltävänä. Harjaus auttaa myös poistamaan irtoavaa karvaa ja ehkäisemään takkuja.

  Vizslaa ei yleensä tarvitse kylpeä usein, sillä sen turkki puhdistuu usein itse. Kuitenkin tarvittaessa voit pestä sen miedolla koirashampoolla. Muista kuivata koira hyvin pesun jälkeen, ettei se palellu.

  Trimmausta ei yleensä tarvita Vizslalle, mutta kynsien leikkaaminen ja korvien puhdistaminen kannattaa tehdä säännöllisesti. Tarkista myös silmien kunto ja puhdista ne tarvittaessa.

  Vizslan hinta

  Vizsla’n elinikä

  Vizsla-koirien elinikä on yleensä noin 10-14 vuotta.

  Elinikään vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, yleinen terveydentila ja elinolosuhteet.

  Vizsla terveys

  Vizslat ovat yleisesti terveitä koiria, mutta heillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia Vizslalla ovat lonkkadysplasia, silmäsairaudet ja allergiat. Lonkkadysplasia on lonkan epämuodostuma, joka voi aiheuttaa kipua ja liikkumisvaikeuksia. Silmäsairaudet, kuten kaihi ja progressiivinen verkkokalvon atrofia, voivat myös esiintyä Vizslalla. Allergiat voivat ilmetä ihon kutinana ja tulehduksina.

  On tärkeää huolehtia Vizslan terveydestä säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla, terveellisellä ruokavaliolla ja riittävällä liikunnalla. Vizslan omistajan tulee myös pitää huolta koiran turkin ja korvien puhtaudesta sekä tarjota sille riittävästi virikkeitä ja aktiviteetteja.

  Vizslan sopii ihmisille, joka

  – on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä Vizsla tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

  – on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä Vizsla on älykäs ja herkkä rotu

  – pystyy tarjoamaan paljon huomiota ja seuraa, sillä Vizsla on erittäin seurallinen ja kiintyy vahvasti omistajaansa

  Vizslan lähteet