Whippet

Korkeus: 47-51 cm
Korkeus: 44-51 cm
Paino: 9-19 kg (uros)
Paino: 9-12 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Whippet on myös tunnettu nimillä ”englantilainen vinttikoira” ja ”whippetti”.

Mikä on Whippet

Whippet on keskikokoinen koirarotu, joka kuuluu vinttikoirien ryhmään. Se on peräisin Englannista ja on alun perin kehitetty jänisten metsästykseen. Whippet on elegantti ja sopusuhtainen koira, joka on tunnettu nopeudestaan ja ketteryydestään.

Whippet on ystävällinen ja lempeä luonteeltaan, ja se sopii hyvin perhekoiraksi. Se on myös älykäs ja oppivainen rotu, joka nauttii erilaisista aktiviteeteista ja liikunnasta. Whippet on myös tunnettu siitä, että se rakastaa juoksentelemista ja leikkimistä.

Whippetilla on lyhyt ja tiheä turkki, joka ei vaadi paljoa hoitoa. Rotu on yleisesti terve, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä sairauksia, kuten silmäongelmia. Whippet tarvitsee myös riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveenä ja onnellisena.

Whippetin historia

Whippet on alkuperältään brittiläinen koirarotu, joka kehittyi 1800-luvun lopulla Englannissa. Rotu jalostettiin alun perin harmaanväriseksi ja hoikaksi metsästyskoiraksi, joka oli nopea ja kestävä. Whippetit olivat suosittuja etenkin kaivostyöläisten keskuudessa, jotka käyttivät niitä jänisten metsästykseen.

Whippetit ovat myös tunnettuja kilpakoirina, ja ne ovat erittäin nopeita ja ketteriä juoksijoita. Rotu on suosittu myös seurakoirana, sillä whippetit ovat ystävällisiä, leikkisiä ja hellyydenkipeitä kumppaneita. Nykyään whippetit ovat suosittuja ympäri maailmaa niin metsästys-, kilpa- kuin seurakoirinakin.

Whippetin luonne

Whippet on lempeä, ystävällinen ja leikkisä koirarotu. Ne ovat älykkäitä ja helposti koulutettavissa. Whippetit ovat myös hyvin sosiaalisia ja nauttivat ihmisten seurasta. Ne ovat energisiä ja rakastavat juoksentelemista, mutta ovat myös hyviä kotona rauhoittuessaan. Whippetit ovat yleensä hyvin helliä ja kiintyvät vahvasti omistajiinsa. He ovat myös hyviä lasten kanssa ja tulevat yleensä hyvin toimeen muiden koirien kanssa.

Whippetin haasteet

Whippetit voivat olla herkkiä ja arkoja luonteeltaan, mikä voi aiheuttaa haasteita koulutuksessa ja sosiaalistamisessa.

Whippetit ovat myös erittäin nopeita ja energisiä koiria, joten niiden tarpeisiin liikunnan suhteen tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Whippetit voivat olla alttiita erilaisille terveysongelmille, kuten sydän- ja silmäsairauksille, joten omistajan tulee seurata koiran terveyttä tarkasti.

Whippetin koko

Whippet on keskikokoinen koira, urosten ollessa noin 47-51 cm korkeita ja narttujen noin 44-47 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä 12-18 kg välillä.

Whippetin turkinhoito

Whippet on lyhytkarvainen rotu, joka ei vaadi kovin paljon turkinhoitoa. Sen turkki on lyhyt, tiheä ja sileä, eikä se yleensä takkuunnu helposti. Whippetin turkinhoito onkin melko helppoa verrattuna moniin muihin rotuihin.

Whippetin turkkia kannattaa harjata säännöllisesti pitääkseen sen puhtaana ja terveenä. Riittää, että harjaat whippetin turkkia muutaman kerran viikossa pehmeällä harjalla tai kumisualla. Tällä tavalla poistat irtoavan karvan ja mahdolliset likapaakut.

Whippetin kylpytarve on yleensä melko vähäinen, sillä se puhdistaa itsensä usein itse. Voit kuitenkin pestä whippetin tarvittaessa miedolla koirashampoolla. Muista kuivata whippet kunnolla pesun jälkeen, jotta se ei palellu.

Whippetin korvat kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja tarvittaessa puhdistaa. Tarkista myös kynnet ja leikkaa ne tarvittaessa. Muista myös huolehtia whippetin hampaiden harjauksesta ja muusta perushygieniasta.

Whippetin hinta

Whippetin elinikä

Whippetin elinikä on yleensä noin 12-15 vuotta.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito.

On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä ja hyvinvoinnista, jotta se voi elää mahdollisimman pitkän ja terveen elämän.

Whippetin terveys

Whippet on yleisesti terve rotu, joka elää keskimäärin 12-15 vuotta. Rotu on geneettisesti altis joillekin terveysongelmille, kuten sydänvaivoille, silmäsairauksille ja nivelongelmille. On tärkeää huolehtia whippetin terveydestä säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä ja terveellisellä ruokavaliolla.

Whippetin sopii ihmisille, joka

on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä Whippet tarvitsee paljon liikuntaa ja juoksemista.

haluaa koiran, joka on ystävällinen ja leikkisä, mutta samalla myös itsenäinen ja omatoiminen.

asuu tilavassa asunnossa tai omakotitalossa, sillä Whippet tarvitsee tilaa juosta ja liikkua.

on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä Whippet voi olla hieman arka ja varautunut vieraita kohtaan.

Whippetin lähteet